Kreće Vimbldon

Ovo izdanje turnira biće specifično po tome što kreće nedelju dana kasnije nego što je to bila praksa do sada.

Tenis 29.06.2015 | 10:25
Kreće Vimbldon

Nezvanično prvenstvo sveta i najstariji teniski turnir na svetu može da počne, vreme je za Vimbldon! Prava poslastica nas očekuje na terenima Ol Ingland klaba od 29. juna do 12. jula. Ovog puta srušena je tradicija da turnir počinje ponedeljkom u periodu od 20. do 26 juna, pa će ovogodišnje izdanje biti istorijsko po tome što će krenuti takođe ponedeljkom, ali sa nedeljom dana "kašnjenja". Prvi će na teren izaći, kako tradicija nalaže, branilac titule u muškoj konkurenciji – Novak Đoković koji igra sa Filipom Kolšrajberom, što jeste potencijalna mina, ali bi kasnije trebalo da ima teži posao tek u četvrtfinalu gde je projektovan meč sa Keiom Nišikorijem, dok ga u polufinalu čeka dželat iz Pariza, Sten Vavrinka.

Razlog zbog kojeg se od ove godine početak turnira pomera je sasvim jednostavan – igračima je potrebno vreme da se naviknu na specifičnu podlogu kakva je trava. Oni do sada nisu imali previše vremena posle završetka sezone na šljaci da se priviknu na bržu, klizaviju i podlogu koja zahteva drugačiji pristup i stil igre.

Vimldon se igra od 1887. godine. Na početku, igrao se samo singl u muškoj konkurenciji, sa 22 učesnika. Pobedio je Spenser Gor. Od 1884. počele su da se takmiče i dame, a kao prva šampionka ostaće upisana Mod Votson. Najuspešniji teniseri u open eri (od 1968.) su Rodžer Federer i Pit Sampras koji dele prvo mesto sa sedam osvojenih titula, a Federer je u samom vrhu i kada su u pitanju vezane pobede. Ima ih pet, jednako kao Bjorn Borg.

Ovaj turnir je voljen i zbog toga što na njemu vrlo često dolazi do velikih iznenađenja, pogotovo na terenu broj 2 koji ima naziv „Groblje favorita“. Ali, dešavalo se da se i na centralnom terenu dogodi neki Lulaš Rosol ili Sergej Stahovski, pa ne treba da iznenadi ako toga bude i ove godine.

Za turnir koji počinje sutra specifično je to što nema izrazitog favorita. Đokoviću se daju malo veće šanse nego drugima. Rafael Nadal je u vidnom padu forme, preti mu ispadanje iz top 10 tenisera sveta. Ni na šljaci nije uspeo da pobeđuje previše, tešk oda će na travi. Endi Mari će sigurno igrati sa najmanje pritiska do sada, što je i sam priznao, pa bi od njega trebalo očekivati dobre igre. Rodžer Federer je na zalasku karijere, ali ako bi igde mogao da napravi bum onda je to Vimbldon koji savršeno odgovara njegovom stilu igre. Tu je naravno i Sten Vavrinka kojeg, kako smo naučili, nikada ne treba zapostaviti, i koji je jedan od glavnih kandidata za trijumf. O opasnim serverima ne treba ni trošiti reči, jer ovo je njihova Meka.

Viktor Troicki na startu igra protiv Kazahstanca Aleksandra Nedovjecova, a već bi u trećem kolu mogao da ukrsti reket sa Nadalom. Janko Tipsarević se na startu sastaje sa Špancem Marselom Granoljersom, a sa Đokovićem bi mogao da igra u osmini finala, ako izbaci Andersona. Dušana Lajovića na startu Vimbldona čeka Nemac Tomi Has, a Filipa Krajinovića Francuz Nikola Mau.

Kada je u pitanju ženska konkurencija Jelena Janković će turnir započeti duelom sa Ruskinjom Jelenom Vesninom, Ana Ivanović sa Kineskinjom Ji-Fan Ksu, Bojana Jovanovski igra sa nemačkom teniserkom Tatjanom Marijom, dok će Aleksandra Krunić igrati protiv Roberte Vinči iz Italije.

Da li ćemo u finalnom meču čuti jedno gromoglasno „vamos“, ili možda po poslednji put videti pobedničke suze švajcarskog velemajstora. Možda i prve pobedničke švajcarske suze na Vimbldonu samo sa drugačijeg izvora, ili očekivano grickanje trave pre dizanja trofeja ove sezone neverovatnog Srbina.

Jagode da priuštimo možemo, šampanjac i ne moramo, ali da uživamo u naredne dve nedelje moramo, čak i da to ne želimo.

To je, ipak, Vimbldon.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

js

29.06.2015 07:27

Mogli ste spomenuti Dzumhura.

ODGOVORITE