Да ли је за Србе сваки нови дан – Видовдан!

Видовдан је кроз историју постао трагичан дан за српски народ. Упркос томе, Срби се и данас упорно поносе својим трагедијама и не одустају од „видовданских принципа“. Да ли је то пут ка самоуништењу?!

Регион 28.06.2015 | 00:00
Да ли је за Србе сваки нови дан – Видовдан!

Видовдан! Судбински дан српског народа. Мит или реалност?! Тешко је процијенити.

Неспорно је да су многи важни догађаји који су одредили даљу судбину Срба везани за овај датум. Посљедице су углавном биле трагичне. Ваљда нас због тога Видовдан толико и „боли“. Упркос том „болу“ већина Срба поноси се „српским Видовданом“ а то је, без сумње, посљедица претјеране митологизације националне историје.

Да ли је коначно дошло вријеме да „преболимо“ наше митове и историјске заблуде и окренемо се стварности? Ако то желимо, прво што као народ морамо да учинимо јесте реално сагледавање историјских догађаја који су обиљежили Видовдан.

Косовски мит

Цјелокупна српска историја настала је на такозваном „косовском миту“, по којем је кнез Лазар Хребељановић жртвовао себе и своју војску да би сачувао „небеску Србију“.

На бази тог вјеровања настала је и „матрица“ о родољубима и издајницима која раздире српски народ до данашњих дана – Лазар или Вук, Срби православци или Срби муслимани, или Срби атеисти, Карађорђе или Милош, Карађорђевићи или Обреновићи, четници или партизани, националисти или комунисти, звездаши или партизановци, проруски или проамерички, европејци или евроскептици, „домаћи“ или избјеглице, СПС или СПО, ДС или СНС, СДС или СНСД…

У ствари, историјски извори указују да је већ та „прва подјела“, која служи као образац свих каснијих подјела на патриоте и издајнике, чиста измишљотина. Јер, издаје на Косову није било! Вук Бранковић није издао Лазара али је такво вјеровање остало дубоко усађено у свијести српског народа што за посљедицу има да се Срби увијек дијеле на два табора.

Друга заблуда везана за Косовску битку јесте да је Србија изгубила државу 1389. године. Српско царство распало се много прије тога а кнез Лазар је због пријетње од турске најезде прије битке признао врховну власт угарског краља, чиме је већ урушио државни суверенитет Србије. Оно што би већина данашњих Срба требала да зна јесте и чињеница да је Косовска битка тек један у низу великих историјских догађаја који су обиљежили продор Османлија у Европу.

А у томе им је и те како помогао српски деспот Стефан Лазаревић који је као турски вазал са својом војском учествовао у бици код Никопоља 1396. године. Он је са својим витезовима задао одлучујући ударац војсци европске коалиције што руши мит о Србији као бранику хришћанства у Европи. Једина права истина је да су и тада, као и данас, односе међу властелом, народима и државама одређивали тренутни интереси…

Сарајевски атентат

Други по важности историјски догађај везан за Видовдан, а који је посебно важан за српски народ у Босни и Херцеговини, јесте Сарајевски атентат 1914. године.

Неспорно је да су Гаврило Принцип и остали припадници револуционарне организације „Млада Босна“ – национални хероји. Атентат на аустријског престолонасљедника Франца Фердинанда био је легитиман ослободилачки чин групе родољуба који су на тај начин покушали да ослободе своју земљу од окупатора. Али, оно у чему већина људи гријеши јесте идентификовање Младе Босне искључиво као српске националистичке организације.

Тачно је да је у Младој Босни било највише Срба али они се нису примарно борили за „српску ствар“. Већина историчара види младобосанце као „југословенске револуционаре“. Јер, они су били револуционарни покрет са знатно ширим циљевима. О томе је својевремено писао и наш познати историчар Владимир Дедијер:

– То није била јединствена, централизована и оформљена организација с писаним програмом. Младобосанци су били дио спонтаног револуционарног покрета међу јужнословенском омладином, како у границама Аустро-Угарске, тако и у Србији, Црној Гори, па чак и међу јужнословенским исељеницима у Америци.

Ове разнородне групе уједињавао је заједнички циљ – револуционарно уништење Хабсбуршке монархије. Али, младобосанци се не би могли окарактерисати као искључиви националисти. Они најодлучнији међу њима тежили су, не само уништењу туђинског јарма, него и уклањању конзервативизма и примитивизма у друштву – пише Дедијер.

У протеклих годину-двије, сви у БиХ и шире били смо свједоци многобројних покушаја да се Сарајевски атентат представи као терористички акт а Млада Босна као српска терористичка организација. При томе се посебно истицала и истиче њихова веза са организацијом „Уједињење или смрт“ из Србије. И није да у томе нема и мало истине, али је најближе истини теза да су припадници Младе Босне искористили појединце из „Црне руке“ за остварење својих циљева за убиство Франца Фердинанда него да је било обрнуто.

Било како било, Сарајевски атентат послужио Аустро-Угарској као повод за рат са Србијом што је био окидач за велики свјетски ратни сукоб са несагледивим посљедицама. Српски народ био је највећа жртва тог рата па се и тај Видовдан 1914. године не може посматрати никако другачије него као још један трагичан дан у српској историји.

Газиместан

Два Видована из наше новије историје везана су за име Слободана Милошевића, човјека који је својим одлукама допринио тешком животу милиона својих сународника у протекле двије деценије. Милошевић је 28. јуна 1989. године ватреним говором на Газиместану поводом 600-годишњице Косовске битке, устоличио себе као националног вођу.

Повео је свој народ у ратове из којих су Срби поново изашли као највећи губитници. У свему томе уопште није важно да ли је за „деведесете“ највише крив Милошевић или неко други ко нам је наметнуо те ратове. Милошевићева кривица је у томе што је, сасвим сигурно, могао својим одлукама да утиче да његов народ, и остали на овим просторима, мање пате… А није! Зашто? О томе ће тек да суде историчари у будућности. Надајмо се без митова и заблуда.

Слободан Милошевић је 28. јуна 2001. године изручен Хашком трибуналу као оптуженик за ратне злочине. Никада није осуђен пошто је преминуо прије изрицања пресуде. Али, сам чин изручења, и то баш на Видовдан – представља још једну српску трагедију, још један повод за подјелу…

Посљедице

Било је у нашој историји још много важних догађаја на Видовдан – трагичних, са далекосежним лошим посљедицама по васколики српски народ. Таквим да се са стрепњом за будућност наше дјеце морамо запитати: Да ли нам је сваки нови дан – Видовдан?

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

холланд

27.06.2015 20:04

Испаде сад да сте ви зртве

ОДГОВОРИТЕ
Name

маркус

28.06.2015 10:24

Сопствене зртве...

Name

мујо адровиц

27.06.2015 20:53

Ово је јако реално написано и мислим да је најблизе истини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.06.2015 22:08

Браво за Истину, свака цаст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

27.06.2015 22:23

За мене постоје само двије партије за које сам ја то су Република Српска и Сбија.Какав СДС ,СНСД ,ДС,СНС све лопови до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоп

27.06.2015 23:04

Хаха јесте гоца вам је рекла кода ми из дусе оте косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миломир

27.06.2015 23:23

Мање митова висе економије.То је рецепт за модерну нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митоман

28.06.2015 10:09

Гусле у руке и развуци. Па кад ти се грло осуси, залиј Цоца-цолом или Хеинекеном, запали Марллборо, те настави. А за руцак скувај папазјанију од великих ријеци.

Name

Логика...

28.06.2015 04:29

Ви се сад сјетили... Послије 600 година. ММФ ти је мит. Поздрав добрим људима, а ови остали нека јасу са својим витезима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

28.06.2015 05:22

Познато је вец да српски властодрзци у главном зртвују свој народ да би досли или опстали на власи то имамо и данас највидније али назалост нас народ је глув за такве ствари и враца се увијек старој историји мало је санси да се нас цовјек отријезни и поцне са новим зивотом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

28.06.2015 06:51

Малчице ми је много теоретисања у овом тексту. По мом мишљењу на штету наше српске историје. Битка на Косову је морала да се деси, па била она сад за неке "небеске Србије" или друге ствари, то је ствар познавања историјских чињеница, патриотизма и осталог. Ми, Срби, можемо бити поносни на Видовдан. Малобројнија војска са слабим изгледима дочекала тадашњу силу и десило се шта се десило. Није се турска поносила том битком нити славила побједу. Историјске чињенице говоре да је тек неколико деценија касније освојила Босну. Значи, ни њени губици нису били занемарљиви да су толико "закаснили" са даљим напредовањем. Шта је требало, погети главу и турчити се одмах или сачувати витешко достојанство? Што се Видовдана 1914. тиче, то је била унапријед исценирана ствар, требало је само притиснути окидач, па да рат почне. Али, било како било, неке крупне ствари десиле су се на Видовдан, а то није наша брука него напротив. И немојте помињати Владимира Дедијера, није ми тај зе неку истину, то је режимски историчар и од њега можете чути само исктивљене чињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

28.06.2015 06:55

Митови као што је мит о Косову служе,нажалост, владајућим кликама да држе народ даље од социјалне и еконовмске проблематике. Битно је да се ми хранимо фразама као што су "небески народ" и сл, од тога ћемо бити сити, шта ће нам дакле економска и социјална политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

28.06.2015 07:01

Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

28.06.2015 07:07

Ево га! Неко ко би да слави тудје "Видовдане" или то само тако изгледа? Напредан неки лик,има визију,види далеко,цак до врха сопственог носа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

28.06.2015 07:15

Е бас ме изненади да неко смије и хоце написати и мало историјских цињеница, а не само митове...браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћићвара

28.06.2015 07:38

Јако занимљив текст

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Холанд

28.06.2015 07:42

Ти си обицна изјеблица тј избјеглица,да није било рата никад не би видио западне Европе. Према томе узми несто процитај и не морас ти увијек несто контрират.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.06.2015 07:48

У праву сте сваки дан је Видовдан, сваки нови дан је мање 136 Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОК

28.06.2015 08:11

Одличан чланак,дуг пут је пред српском нацијом јер су кроз историју српске вође у виду политичара, а искључиво ради власти увијек играле на карту национализма јер је то најлакши и најбржи пут манипулације.Највећи кривци за последње изгубљене ратове и егзодус Срба из Хрватске и Косова су управо српски политичари.На жалост и данас смо свједоци да је доминантна политика негирања и конфротације са историјским чињеницама и бојим се да нисмо пуно научили.Примјер је Додик који својом "политиком србовања" константно наноси штету свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

28.06.2015 08:29

Па кога , ми Срби , то нападосмо на Видовдан ? "Судбину " нам је одређивала свака шуша којој је пало на памет да нас понизи , сатаре и уништи . И каква сад "митологизација" ? Како то ми све херојски пале претке требамо да "преболимо", кад захваљујући њима и постојимо. Све српске непријатеље зовем правим именом Турци, Аустроугари, Швабе, муслимани , Американци, шиптари . Нек' се неко, од њих наљути ако ово није истина . И зато не подваљујте ми никакве к'о фол "подјеле", славим Видовдан и волим што сам се родила као Српкиња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ме

29.06.2015 07:31

Само сусама и умно-ограниценима одредјује неко други "судбину", а разумане особе управљају својим зивотом саме... волим сто сам се родила као цовјек....

Name

Патриота

28.06.2015 08:35

Краља на власт, па онда имамо или доброг или лошег водју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

28.06.2015 08:58

Заборавили сте написати да је Босна и Херцеговина мит. Да је ЕУ мит. Баш тако и УСА. Исто тако и НАТО. А највећи мит је и муслимански народ на овим просторима то је мит људи исламиста овде никада није било то су све потурице некадашњи Срби е то је мит људи када је неко већи католик од папе тј.вјерник, када је просјечан муслиман више од 300 дана у трансу што му усађују исламисти у главу види чуда у џамији. То су реални митови ове митске државе,о томе се треба писати. Видовдан више није никакв мит него једноставно одавање почасти настрадалима пред почетком исламиста да нам на силу шире ислам и данас имамо исламисте. Ако је на тај датум још понеки догађај онда толико боље треба одати свима почаст што су се борили за српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Милојко

28.06.2015 10:27

Милојко, слажемо се, БХ је мит па живиш у њој, Бошњаци су мит па живиш с њима и без њих не можете ништа битно одлучити, Америка је мит па нам свима кроји судбину(а кад то велесиле нису кројиле судбину мањим народима?), НАТО је мит који вас је бомбардовао кад сте се превише осилили (али вас је и спасио, не заборави 95-ту) што ће рећ да дођемо на исто, Срби као ти су митомани и то пуним плућима.

Name

СРБИН Един Џеко

28.06.2015 09:09

Највећи мит у историји је непостојећа држава Босна и Херцеговина са непостојећом нацијом Босанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

28.06.2015 09:21

Мала грешка око тумачења младобосанаца. Младобосанци нису хтели стварање Југославије али су то комунисти тако протумачили јер су хтели да све борце за истину и правду ставе под свој кишобран. Босна је тада била српска држава а у то време није постојала нација Муслиман или Бошњак. Били су Срби православци и Срби исламске вероисповести које је Европа називала мухамедани. Узмите енциклопедије штампане пре 2. светског рата па погледајте пописе становништва и видјећете истину о народима који су живели на нашим просторима. Нико се није борио за неку Југославију док наш краљ "ујединитељ" није прихватио препоруке Француза и Енглеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

28.06.2015 12:36

Хајде цовјеце не лупај!

Name

За Милојко Бања Лука

28.06.2015 10:16

Заборавио си себе сврстати у "МИТ".Ти си "МИТ" мрзње,непостовање других и другацијих.Да си познатији јавности усао би у историју ,овако си само" МИТ"скривен иза компјутера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

28.06.2015 10:53

Срећна крсна слава Војсци Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј ово

28.06.2015 11:40

Како вас није срамота називати српску историју митологијом, чијој се ви историји поклањате?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица

28.06.2015 12:39

А Видовдан 1992,пробој коридора??? Е то је најбитнији Видовдан за нас у РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

28.06.2015 12:47

Царе Лазо љуте се војводе сто ти Милос са вецере оде. Слава Лазару ,Милосу,Обилицима! Ал Србе увјек прати судбина да имају Вука Бранковица! Помози нам Бозе да то престане и Срби се слозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваком своје

28.06.2015 12:54

Судбина сваког народа је у његовим рукама...прослост се не мозе мјењати, а будуцност је неизвјесна. Мислим да од воље српског народа зависи много тога на овим просторима...али не треба занемаривати ни постојање других народа. Довољно је простора за свију...само је потребно разговарати и узајамно се увазавати. Мислим да су наси највеци непријатељи не "они други" вец наси политицари, пале нас на исту фору...а нико не одговара за посљедице такве политике...нпр. у Хрватској нема Срба, па Косово, па босанска Крајина, итд...некад се другације прицало...некад нам је боље било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

28.06.2015 13:05

Не знам зашто ми, босанскохерцеговачки православни хришћани, треба да се бавимо косовском митологијом, која припада сусједној нам држави Србији. Наиме, ми смо тек половином 19. вијека прихватили српско име као народно. Нећете наћи ниједан историјски споменик који потиче прије 19. вијека, а у коме се бх православци називају Србима. Ако неко случајно нађе, нека остави линк или извор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел могуце

28.06.2015 14:12

Одлицан текст. Не могу да вјерујем да смо се ми срби одлуцили престати лагати. Прво сами себе, а онда и друге. Браво. Расцистити са историјом, је прави корак у будуцност и опстанак нас самих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав Секулић

29.06.2015 06:20

Безименом писцу горњег чланка поручујем да док је Срба и српскога рода - дотле ће се славити и Видовдан. А славећи га, ми НЕ СЛАВИМО никакву митологију него наше славне претке који као један, спремно положише животе у обрани свога рода. А будући да исти писац не разумије ни опредјељење честитога кнеза за Небеску Србију, желим да му објасним да ни ту НЕМА НИКАКВЕ митологије, односно - да свако жртвовање живота у обрани свога рода симболички представља опредјељење царству вјечном, односно - небескоме! СВАКИ ЧЕСТИТИ СРБИН ОВО РАЗУМИЈЕ !! Бранислав

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

24.06.2016 10:55

Да ли је за Србе сваки нови дан – Видовдан! 23.6.1914 Зашто ја нисам шокирана??? 23.6.1991 РАЗПАД СФРЈУГОСЛАВИЈЕ .. 28.6.2001 на Видовдан/ Србија изд'ала Слобија. 23.6.2016 РАЗПАД ЕУ 23.6.2016 Зашто ја нисам шокирана??? Зашто ја нисам шокирана??? Ес ист ауцх аус фüр Нато - НАТО ист Хандлунгсунфäхиг !!!........... Да ли је за Србе сваки нови дан - Видовдан!!! БОГ ЈЕ НА НЕБУ ..Слоби на земљи .лп'лг'п'п'поздрав ...

ОДГОВОРИТЕ