Конгресмени поручили Керију: Подржите Србију

Пет америчких конгресмена затражило је од државног секретара САД Џона Керија додатну подршку Србији, која се према њиховој оцени налази на пресудном раскршћу.

Србија 27.06.2015 | 15:14
Конгресмени поручили Керију: Подржите Србију

Конгресмени су у писму похвалили залагања САД на Балкану и истакли да је део дугорочне стабилности у том региону и саставни део националне безбедности САД.

"Србија се налази на пресудном раскршћу у процесу да постане пуноправна чланица ЕУ. Отварање првих поглавља у приступним преговорима симболизоваће прекретницу у процесу чланства", пише у писму.

Како додају конгресмени, Влада Србије показује континуирану посвећеност дијалогу и спровођењу споразума између Београда и Приштине.

"ЕУ је препознала иницијативу Србије у унапређењу регионалне стабилности и регионалних односа. Напредак Србије у процесу да постане чланица ЕУ ће охрабрити српску владу да настави са суштинским и неопходним реформама владавине права, добросуседских односа и одговорног чланства у међународној заједници", наводи се.

Такође, истиче се да Србија председава ОЕБС-у и да је показала "снажну посвећеност подршци оснивачким принципима организације".

"Европа се, тренутно, суочава са многим геополитичким изазовима и САД би требало да раде на промовисању заједничких вредности са Србијом. Чланство Србије у ЕУ ће унапредити америчке циљеве за трајни мир и стабилност у региону. САД би требало да допринесе унапређењу процеса чланства Србије, где год је то могуће, као дела наших заједничких стратешких императива", наводи се у писму.

Писмо су потписали конгресмени Тед По и Емануел Кливер, копредседавајући Српског кокуса, конгресмен Дејна Рорабахер, председавајући Поткомитета Представничког дома за Европу, конгресмен Грегори Микс копредседавајући Поткомитета за Европу и конгресмен Боб Гудлат, председавајући Правосудног комитета.

Потписници писма имали су недавно сусрете са премијером Србије Александром Вучићем током његове посете Вашингтону, као и у Београду.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Керy

27.06.2015 13:42

Ето нам га. није све црно као што се мили, Амери нас воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерос

27.06.2015 14:57

Колико ли је пара нас коштало то писмо, а које није ниодкаквог значаја ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.06.2015 15:01

То је урађено да би се Србија уљуљкала и не би затражила вето од Русије на Резолуцију о Сребреници, а касније ће јој исти амери забит нож у леђа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проклета је америка

27.06.2015 15:11

Немојте нас ви подржавати молим вас јер ће одмах нека ресолуција да се створи можда о страдању усташа на нашим просторима зато боље бавите се ви вашим пријатељима у Истанбулу, Сарајеву, Загребу,тирани, Љубљани, Берлину итд. А онда ће вас исти ти пријатељи пококати на плажи

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

27.06.2015 15:35

Како то не затражише 5 дана раније па да Орић иде у апсану у Србију?

ОДГОВОРИТЕ