Kongresmeni poručili Keriju: Podržite Srbiju

Pet američkih kongresmena zatražilo je od državnog sekretara SAD Džona Kerija dodatnu podršku Srbiji, koja se prema njihovoj oceni nalazi na presudnom raskršću.

Srbija 27.06.2015 | 15:14
Kongresmeni poručili Keriju: Podržite Srbiju

Kongresmeni su u pismu pohvalili zalaganja SAD na Balkanu i istakli da je deo dugoročne stabilnosti u tom regionu i sastavni deo nacionalne bezbednosti SAD.

"Srbija se nalazi na presudnom raskršću u procesu da postane punopravna članica EU. Otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima simbolizovaće prekretnicu u procesu članstva", piše u pismu.

Kako dodaju kongresmeni, Vlada Srbije pokazuje kontinuiranu posvećenost dijalogu i sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine.

"EU je prepoznala inicijativu Srbije u unapređenju regionalne stabilnosti i regionalnih odnosa. Napredak Srbije u procesu da postane članica EU će ohrabriti srpsku vladu da nastavi sa suštinskim i neophodnim reformama vladavine prava, dobrosusedskih odnosa i odgovornog članstva u međunarodnoj zajednici", navodi se.

Takođe, ističe se da Srbija predsedava OEBS-u i da je pokazala "snažnu posvećenost podršci osnivačkim principima organizacije".

"Evropa se, trenutno, suočava sa mnogim geopolitičkim izazovima i SAD bi trebalo da rade na promovisanju zajedničkih vrednosti sa Srbijom. Članstvo Srbije u EU će unaprediti američke ciljeve za trajni mir i stabilnost u regionu. SAD bi trebalo da doprinese unapređenju procesa članstva Srbije, gde god je to moguće, kao dela naših zajedničkih strateških imperativa", navodi se u pismu.

Pismo su potpisali kongresmeni Ted Po i Emanuel Kliver, kopredsedavajući Srpskog kokusa, kongresmen Dejna Rorabaher, predsedavajući Potkomiteta Predstavničkog doma za Evropu, kongresmen Gregori Miks kopredsedavajući Potkomiteta za Evropu i kongresmen Bob Gudlat, predsedavajući Pravosudnog komiteta.

Potpisnici pisma imali su nedavno susrete sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom njegove posete Vašingtonu, kao i u Beogradu.

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kery

27.06.2015 13:42

Eto nam ga. nije sve crno kao što se mili, Ameri nas vole.

ODGOVORITE
Name

Eros

27.06.2015 14:57

Koliko li je para nas koštalo to pismo, a koje nije niodkakvog značaja ?

ODGOVORITE
Name

Требиње

27.06.2015 15:01

То је урађено да би се Србија уљуљкала и не би затражила вето од Русије на Резолуцију о Сребреници, а касније ће јој исти амери забит нож у леђа

ODGOVORITE
Name

Prokleta je amerika

27.06.2015 15:11

Nemojte nas vi podržavati molim vas jer će odmah neka resolucija da se stvori možda o stradanju ustaša na našim prostorima zato bolje bavite se vi vašim prijateljima u Istanbulu, Sarajevu, Zagrebu,tirani, Ljubljani, Berlinu itd. A onda će vas isti ti prijatelji pokokati na plaži

ODGOVORITE
Name

x

27.06.2015 15:35

Kako to ne zatražiše 5 dana ranije pa da Orić ide u apsanu u Srbiju?

ODGOVORITE