Парадајз руши рекорде

Берба парадајза у пластеницима на подручју Градишке и Српца већ је почела, а произвођачи кажу да добар квалитет прате и високи приноси.

Република Српска 27.06.2015 | 13:01
Парадајз руши рекорде

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је ова врста производње протеклих година повећана и да је под пластеницима око 200 хектара земљишта. Додају да је ове године у Ситнешима код Српца повећана производња парадајза, који је у пластеницима засијан на 4.000 метара квадратних. Пољопривредници су засадили три хибрида парадајза који за сада имају сигуран пласман на нашем тржишту.

- Климатски фактори су погодовали развоју ове биљке и већ се може наћи у понуди парадајз домаћих произвођача - рекли су у Министарству пољопривреде.

Наглашавају да су од 2007. године обезбијеђени подстицаји пољопривредне производње у свим заштићеним просторима укључујући и пластенике.

- Рок за подношење захтјева за подстицаје за ову годину је 30. јун, а до сада је запримљено око 200 захтјева - рекли су у Министарству пољопривреде.

Произвођачи који се баве овом производњом за сада су задовољни цијеном и тржиштем, што им је охрабрење и подстицај за проширење производње. Срђан Драгомировић из Српца производи парадајз под пластеником на површини од 3.600 квадрата.

- До краја бербе очекујемо да ће род парадајза на овој површини бити до 100 тона, што је изнад наших очекивања - казао је Драгомировић.

Произвођач из Градишке Дарко Баврлић под пластеницима има 1.500 квадрата, а на трећини земљишта је парадајз.

- Принос парадајза је нешто већи него лани и достиже око 10 килограма по стабљици - рекао је Баврлић и додао да је ове године вријеме ишло на руку произвођачима па је плод доброг квалитета.

Берба парадајза трајаће до новембра. Осим парадајза, ратари углавном у пластеницима узгајају паприку, краставце, салату, лук и спанаћ. Цијена овог поврћа ван сезоне је висока па обезбјеђује произвођачима сигурну зараду.

Премија

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да у оквиру подршке биљној производњи корисници могу остварити подстицај за произведено и продато воће, поврће и гљиве.

Висина премије износи 15 одсто од просјечне тржишне цијене по производу, а исто толико и за пластеничку производњу расада. За изградњу стакленика и пластеника подстицаји износе 30 одсто уложеног новца.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

27.06.2015 11:12

Бице изгледа родна година!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

27.06.2015 11:12

Кад се ради онда се и има, старо правило које вази на свим странама свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све стране свијета,

27.06.2015 14:39

Да на свим странама свијета, само не код нас, код нас се од постеног рада немозе зивјети.Код нас се мозе зивјети само лоповлуком и преварама.

Name

Брод

27.06.2015 14:37

Подстицај је права ствар још кад се исплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.06.2015 07:55

Подстицај је незаконита ствар земљаце и ако се и кад се буди било близу Уније нестаце.То је мјера против здраве конкуренције на трзисту и не доноси ниста позитивно.А да не прицам које су ту тек сансе за корупцију .

Name

СС

27.06.2015 20:48

Има да једемо парадајз и паприке а месо ћемо извозити у Турску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

28.06.2015 10:09

Питајте Израел ста су рекорди....

ОДГОВОРИТЕ