Paradajz ruši rekorde

Berba paradajza u plastenicima na području Gradiške i Srpca već je počela, a proizvođači kažu da dobar kvalitet prate i visoki prinosi.

Republika Srpska 27.06.2015 | 13:01
Paradajz ruši rekorde

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je ova vrsta proizvodnje proteklih godina povećana i da je pod plastenicima oko 200 hektara zemljišta. Dodaju da je ove godine u Sitnešima kod Srpca povećana proizvodnja paradajza, koji je u plastenicima zasijan na 4.000 metara kvadratnih. Poljoprivrednici su zasadili tri hibrida paradajza koji za sada imaju siguran plasman na našem tržištu.

- Klimatski faktori su pogodovali razvoju ove biljke i već se može naći u ponudi paradajz domaćih proizvođača - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naglašavaju da su od 2007. godine obezbijeđeni podsticaji poljoprivredne proizvodnje u svim zaštićenim prostorima uključujući i plastenike.

- Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje za ovu godinu je 30. jun, a do sada je zaprimljeno oko 200 zahtjeva - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Proizvođači koji se bave ovom proizvodnjom za sada su zadovoljni cijenom i tržištem, što im je ohrabrenje i podsticaj za proširenje proizvodnje. Srđan Dragomirović iz Srpca proizvodi paradajz pod plastenikom na površini od 3.600 kvadrata.

- Do kraja berbe očekujemo da će rod paradajza na ovoj površini biti do 100 tona, što je iznad naših očekivanja - kazao je Dragomirović.

Proizvođač iz Gradiške Darko Bavrlić pod plastenicima ima 1.500 kvadrata, a na trećini zemljišta je paradajz.

- Prinos paradajza je nešto veći nego lani i dostiže oko 10 kilograma po stabljici - rekao je Bavrlić i dodao da je ove godine vrijeme išlo na ruku proizvođačima pa je plod dobrog kvaliteta.

Berba paradajza trajaće do novembra. Osim paradajza, ratari uglavnom u plastenicima uzgajaju papriku, krastavce, salatu, luk i spanać. Cijena ovog povrća van sezone je visoka pa obezbjeđuje proizvođačima sigurnu zaradu.

Premija

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da u okviru podrške biljnoj proizvodnji korisnici mogu ostvariti podsticaj za proizvedeno i prodato voće, povrće i gljive.

Visina premije iznosi 15 odsto od prosječne tržišne cijene po proizvodu, a isto toliko i za plasteničku proizvodnju rasada. Za izgradnju staklenika i plastenika podsticaji iznose 30 odsto uloženog novca.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

27.06.2015 11:12

Bice izgleda rodna godina!!!

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

27.06.2015 11:12

Kad se radi onda se i ima, staro pravilo koje vazi na svim stranama svijeta.

ODGOVORITE
Name

sve strane svijeta,

27.06.2015 14:39

Da na svim stranama svijeta, samo ne kod nas, kod nas se od postenog rada nemoze zivjeti.Kod nas se moze zivjeti samo lopovlukom i prevarama.

Name

Brod

27.06.2015 14:37

Podsticaj je prava stvar još kad se isplati.

ODGOVORITE
Name

Ja

28.06.2015 07:55

Podsticaj je nezakonita stvar zemljace i ako se i kad se budi bilo blizu Unije nestace.To je mjera protiv zdrave konkurencije na trzistu i ne donosi nista pozitivno.A da ne pricam koje su tu tek sanse za korupciju .

Name

SS

27.06.2015 20:48

Ima da jedemo paradajz i paprike a meso ćemo izvoziti u Tursku...

ODGOVORITE
Name

Mmm

28.06.2015 10:09

Pitajte Izrael sta su rekordi....

ODGOVORITE