Србија мора да истраје у процесуирању злочина

Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да се не само у случају Насера Орића, већ и у неколико претходних случајева, не излази у сусрет захтјевима српских власти за екстрадицију лица која су вршила злочине над Србима и поручио да нико у Србији нема право да одустане од процесуирања тих злочина.

Србија 27.06.2015 | 11:11
Србија мора да истраје у процесуирању злочина

"Ако ме питате зашто је то тако, очигледно да је то рецидив 90-их, да је то однос према нашој држави који се у том делу никада није мењао и питање је када ће се променити", рекао је Селаковић на Пинку.

Србија, додао је министар, не негира злочине које су вршили припадници српског народа који су осуђени или којима се суди, али "систематски наилазимо на ситуацију у којој се негира на сваки помен злочина над Србима".

"Све док постоје ти докази нико у Србији нема право да одустане од процесуирања тих злочина", поручио је Селаковић.

Упитан како коментарише хапшење Насера Орића и његово изручење БиХ непосредно пред обиљежавање страдања у Сребреници, Селаковић је рекао да је то провокација која изазива осјећај понижености код њега лично, али и код већине српског народа.

"Онај ко је ово урадио, јесте један део савременог света који се не слаже са гледиштима које ми делимо, и који не гледа на сваку жртву исто. Можда бих рекао и да је ово једна врста провокације била", рекао је Селаковић.

Он је подсјетио да се тренутно у Србији суди 12-орици лица за злочине у Сребреници, при чему је за четворицу правоснажном судском пресудом доказано да су чинили ратне злочине, а за осморицу је поступак у току.

"Ти људи су стицајем околности Срби. Убедљива већина них су држављани БиХ. И то је нешто што се у свету прихвата. Дакле, ми смо осудили своје сународнике за злочине које су вршили у формално правно гледано другој држави и ништа мање нећемо правду за некога ко је припадник неке друге нације и за кога постоје докази да је учествовао у вршењу злочина те својом руком убијао недужне цивиле", истакао је Селаковић.

Он је рекао да се у случају Насера Орића "разговара о човјеку за кога постоје чврсти докази да је својом руком убијао људе и клао, а који се уздиже на пиједестал националног хероја као некога који треба другима да буде узор".

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сноуден

27.06.2015 10:48

Само се ви додворавајте ЕУ. Само ви своје Србе судите, осудјујте и сијеците им главе . Уците од Босњака из Сарајева мудру политику , од Албанаца, од Хрвата, па ко је од њих бре осудјен за злоцине над Србима. Јеси ли ти нормалан или слијеп цовјеце. Па видис да Европа вас уцјењује и манипулисе са вама да исмијава српску дипломатију, свједоцење, непостивање интерполових потјерница треци слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.06.2015 11:49

Е па доста се улизивали и просили преговоре са ЕУ. Докле год се ми зовемо Срби и Србија као дрзава у ту унију уци нецете никад. Та унија је за нас оцито смртна пресуда и зато мислите о народу а не о васим платама и ко це вас од ових из уније потапсати по рамену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.06.2015 16:02

Срам вас било зато што не видите даље од вашег носа или новчаника. Зар слијепци једни не видите како вас ЕУ шалта а ви упорно хоћете у ЕУ а тамо вас неће. Зна се гдје је мјесто незваном госту. Наставите само да понижавате Србију па ћете постати Фактор исмијавања а не Фактор стабилности на Балкану.Затим се поносите што сте све своје официре и војсковође продали за мале паре бјелосвјетском шљаму у Хагу или их ви позатварали, а видите овај примјер како Бошњаци бране своје са Насером Орићем или Хрвати са Готовином и Маркачем.Куку нама са нама какви смо, срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

28.06.2015 06:46

После испада оне из Тузле. Која је у Србији, назалост, на том месту да мозе да угрози историју и питање православља преко Дрине, питам се, да ли је она, (или њој слицни) цула за српске зртве. Богољуб.

ОДГОВОРИТЕ