Srbija mora da istraje u procesuiranju zločina

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se ne samo u slučaju Nasera Orića, već i u nekoliko prethodnih slučajeva, ne izlazi u susret zahtjevima srpskih vlasti za ekstradiciju lica koja su vršila zločine nad Srbima i poručio da niko u Srbiji nema pravo da odustane od procesuiranja tih zločina.

Srbija 27.06.2015 | 11:11
Srbija mora da istraje u procesuiranju zločina

"Ako me pitate zašto je to tako, očigledno da je to recidiv 90-ih, da je to odnos prema našoj državi koji se u tom delu nikada nije menjao i pitanje je kada će se promeniti", rekao je Selaković na Pinku.

Srbija, dodao je ministar, ne negira zločine koje su vršili pripadnici srpskog naroda koji su osuđeni ili kojima se sudi, ali "sistematski nailazimo na situaciju u kojoj se negira na svaki pomen zločina nad Srbima".

"Sve dok postoje ti dokazi niko u Srbiji nema pravo da odustane od procesuiranja tih zločina", poručio je Selaković.

Upitan kako komentariše hapšenje Nasera Orića i njegovo izručenje BiH neposredno pred obilježavanje stradanja u Srebrenici, Selaković je rekao da je to provokacija koja izaziva osjećaj poniženosti kod njega lično, ali i kod većine srpskog naroda.

"Onaj ko je ovo uradio, jeste jedan deo savremenog sveta koji se ne slaže sa gledištima koje mi delimo, i koji ne gleda na svaku žrtvu isto. Možda bih rekao i da je ovo jedna vrsta provokacije bila", rekao je Selaković.

On je podsjetio da se trenutno u Srbiji sudi 12-orici lica za zločine u Srebrenici, pri čemu je za četvoricu pravosnažnom sudskom presudom dokazano da su činili ratne zločine, a za osmoricu je postupak u toku.

"Ti ljudi su sticajem okolnosti Srbi. Ubedljiva većina nih su državljani BiH. I to je nešto što se u svetu prihvata. Dakle, mi smo osudili svoje sunarodnike za zločine koje su vršili u formalno pravno gledano drugoj državi i ništa manje nećemo pravdu za nekoga ko je pripadnik neke druge nacije i za koga postoje dokazi da je učestvovao u vršenju zločina te svojom rukom ubijao nedužne civile", istakao je Selaković.

On je rekao da se u slučaju Nasera Orića "razgovara o čovjeku za koga postoje čvrsti dokazi da je svojom rukom ubijao ljude i klao, a koji se uzdiže na pijedestal nacionalnog heroja kao nekoga koji treba drugima da bude uzor".

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

snouden

27.06.2015 10:48

Samo se vi dodvoravajte EU. Samo vi svoje Srbe sudite, osudjujte i sijecite im glave . Ucite od Bosnjaka iz Sarajeva mudru politiku , od Albanaca, od Hrvata, pa ko je od njih bre osudjen za zlocine nad Srbima. Jesi li ti normalan ili slijep covjece. Pa vidis da Evropa vas ucjenjuje i manipulise sa vama da ismijava srpsku diplomatiju, svjedocenje, nepostivanje interpolovih potjernica treci slucaj.

ODGOVORITE
Name

Boki

27.06.2015 11:49

E pa dosta se ulizivali i prosili pregovore sa EU. Dokle god se mi zovemo Srbi i Srbija kao drzava u tu uniju uci necete nikad. Ta unija je za nas ocito smrtna presuda i zato mislite o narodu a ne o vasim platama i ko ce vas od ovih iz unije potapsati po ramenu.

ODGOVORITE
Name

Требиње

27.06.2015 16:02

Срам вас било зато што не видите даље од вашег носа или новчаника. Зар слијепци једни не видите како вас ЕУ шалта а ви упорно хоћете у ЕУ а тамо вас неће. Зна се гдје је мјесто незваном госту. Наставите само да понижавате Србију па ћете постати Фактор исмијавања а не Фактор стабилности на Балкану.Затим се поносите што сте све своје официре и војсковође продали за мале паре бјелосвјетском шљаму у Хагу или их ви позатварали, а видите овај примјер како Бошњаци бране своје са Насером Орићем или Хрвати са Готовином и Маркачем.Куку нама са нама какви смо, срамота

ODGOVORITE
Name

Pitam se

28.06.2015 06:46

Posle ispada one iz Tuzle. Koja je u Srbiji, nazalost, na tom mestu da moze da ugrozi istoriju i pitanje pravoslavlja preko Drine, pitam se, da li je ona, (ili njoj slicni) cula za srpske zrtve. Bogoljub.

ODGOVORITE