Србија тражи оснивање специјалног суда

Београд од Уједињених народа тражи оснивање посебног међународног суда или трибунала који би процесуирао злочине бивше Ослободилачке војске Косова.

Србија 27.06.2015 | 09:42
Србија тражи оснивање специјалног суда

Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да Србија од Уједињених народа тражи оснивање посебног међународног суда или трибунала који би процесуирао злочине бивше Ослободилачке војске Косова, пошто је, како је навео, потпуно јасно да на Косову не постоји политичка воља да се ти злочини процесуирају.

"Очекујем да све државе, а посебно чланице Савета безбедности УН-а подрже оснивање међународног суда или трибунала који би преиспитао злочине ОВК-а", рекао је он пошто Скупштина Косова није усвојила одлуку о специјалном суду.

Додао је да очекује да УН уради свој посао и да земље чланице УН-а једногласно подрже оснивање специјалног суда.

"Српском народу је за мање од 24 сата, после ослобађања бившег команданта Армије Босне и Херцеговине у Сребреници Насера Орића, још једном сипана со на рану, одлуком покрајинског парламента да одбије формирање посебног суда чији би задатак био испитивање злочина ОВК-а", рекао је Ђурић.

Он је указао да ниједна неправда није довијека, да ниједан ратни злочин не стари и да ће Србија до краја инсистирати да они који су одговорни за ратне злочине буду изведени пред лице правде.

Рекао је да та одлука не доприноси процесу нормализације односа Београда и Приштине, али да ће у понедјељак у Бриселу ипак бити настављени разговори.

Ђурић је казао да је за пуну нормализацију односа потребно да сви злочинци и са албанске и српске стране буду иза решетака, гдје им је мјесто.

"Посланици Скупштине Косова нису у петак изгласали уставни амандман неопходан за формирање специјалног суда, који је предложила Влада.

Са 75 гласова за, седам против и два уздржана, посланици су одбацили амандман 24 на Устав Косова.

За уставне промјене потребна је била двотрећинска већина гласова свих посланика, укупно 81 посланик.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар