Srbija traži osnivanje specijalnog suda

Beograd od Ujedinjenih naroda traži osnivanje posebnog međunarodnog suda ili tribunala koji bi procesuirao zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Srbija 27.06.2015 | 09:42
Srbija traži osnivanje specijalnog suda

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da Srbija od Ujedinjenih naroda traži osnivanje posebnog međunarodnog suda ili tribunala koji bi procesuirao zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova, pošto je, kako je naveo, potpuno jasno da na Kosovu ne postoji politička volja da se ti zločini procesuiraju.

"Očekujem da sve države, a posebno članice Saveta bezbednosti UN-a podrže osnivanje međunarodnog suda ili tribunala koji bi preispitao zločine OVK-a", rekao je on pošto Skupština Kosova nije usvojila odluku o specijalnom sudu.

Dodao je da očekuje da UN uradi svoj posao i da zemlje članice UN-a jednoglasno podrže osnivanje specijalnog suda.

"Srpskom narodu je za manje od 24 sata, posle oslobađanja bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića, još jednom sipana so na ranu, odlukom pokrajinskog parlamenta da odbije formiranje posebnog suda čiji bi zadatak bio ispitivanje zločina OVK-a", rekao je Đurić.

On je ukazao da nijedna nepravda nije dovijeka, da nijedan ratni zločin ne stari i da će Srbija do kraja insistirati da oni koji su odgovorni za ratne zločine budu izvedeni pred lice pravde.

Rekao je da ta odluka ne doprinosi procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da će u ponedjeljak u Briselu ipak biti nastavljeni razgovori.

Đurić je kazao da je za punu normalizaciju odnosa potrebno da svi zločinci i sa albanske i srpske strane budu iza rešetaka, gdje im je mjesto.

"Poslanici Skupštine Kosova nisu u petak izglasali ustavni amandman neophodan za formiranje specijalnog suda, koji je predložila Vlada.

Sa 75 glasova za, sedam protiv i dva uzdržana, poslanici su odbacili amandman 24 na Ustav Kosova.

Za ustavne promjene potrebna je bila dvotrećinska većina glasova svih poslanika, ukupno 81 poslanik.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar