Алфано: Ниједна земља није безбједна

Портпарол Стејт департмента Џон Кирби рекао је да истрага о нападима у Француској, Тунису и Кувајту још траје, али да "нема назнака на тактичком нивоу да су они били усклађени".

Свијет 27.06.2015 | 08:42
Алфано: Ниједна земља није безбједна

"Очигледно је и јасно да су све то били терористички напади", рекао је Кирби.

У међувремену, италијанске власти су подигле ниво узбуне у земљи због три терористичка напада.

"Ниједна земља није безбједна. Подигли смо ниво узбуне и ставили у приправност јединице које обезбјеђују осјетљива мјеста", рекао је министар унутрашњих послова Анђелино Алфано.

"Данас смо били свједоци три напада, с десетинама мртвих, изведена на три различита мјеста на свијету, а повезана једном ствари - насиљем и терором", рекао је Алфано.

У међувремену, огласила се и Бијела кућа, која је осудила нападе називајући их "гнусним".

Осим тога, из Бијеле куће су изразили солидарност и истакли залагање за борбу против "куге тероризма" и понудили потребну помоћ.

"Наше мисли и молитве су са жртвама тих гнусних напада, са њиховим вољенима и народима све три земље", наводи се у саопштењу администрације америчког предсједника Барака Обаме.

"Заједно смо са тим земљама док оне реагују на нападе на њиховој територији, а у контакту смо са одговарајућим партнерима у све три државе како бисмо понудили сваку врсту потребне подршке", истакнуто је у саопштењу које је пренио АФП.

Обамини сарадници рекли су да предсједник САД добија редовне информације о три напада.

Послије напада у Тунису, Кувајту и Француској, америчко Министарство за унутрашњу безбједност саопштило је да америчке безбједносне службе треба да буду опрезне и спремне, посебно уочи националног празника, 4. јула.

Министар Џо Џонсон у саопштењу није прецизирао разлоге за конкретне забринутости и пријетње, рекавши да амерички званичници треба да "прилагоде безбједносне мјере, видљиве и невидљиве, потребне ради заштите америчког народа".

"И даље охрабрујемо све Американце да присуствују манифестацијама и славе ову земљу у љетном периоду, али да увијек буду на опрезу", навео је Џонсон, а преноси Ројтерс.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

комент

27.06.2015 07:14

Ви Американци , сте стављали исламским земљама 'жицу у гу..цу' , па сад их не можете зауставити . Сви смо ми жртве ваше глупе политике , читав људски род !

ОДГОВОРИТЕ
Name

превод

27.06.2015 09:10

Изађите на све манифестације и умрите од страха !

ОДГОВОРИТЕ