Alfano: Nijedna zemlja nije bezbjedna

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je da istraga o napadima u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu još traje, ali da "nema naznaka na taktičkom nivou da su oni bili usklađeni".

Svijet 27.06.2015 | 08:42
Alfano: Nijedna zemlja nije bezbjedna

"Očigledno je i jasno da su sve to bili teroristički napadi", rekao je Kirbi.

U međuvremenu, italijanske vlasti su podigle nivo uzbune u zemlji zbog tri teroristička napada.

"Nijedna zemlja nije bezbjedna. Podigli smo nivo uzbune i stavili u pripravnost jedinice koje obezbjeđuju osjetljiva mjesta", rekao je ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano.

"Danas smo bili svjedoci tri napada, s desetinama mrtvih, izvedena na tri različita mjesta na svijetu, a povezana jednom stvari - nasiljem i terorom", rekao je Alfano.

U međuvremenu, oglasila se i Bijela kuća, koja je osudila napade nazivajući ih "gnusnim".

Osim toga, iz Bijele kuće su izrazili solidarnost i istakli zalaganje za borbu protiv "kuge terorizma" i ponudili potrebnu pomoć.

"Naše misli i molitve su sa žrtvama tih gnusnih napada, sa njihovim voljenima i narodima sve tri zemlje", navodi se u saopštenju administracije američkog predsjednika Baraka Obame.

"Zajedno smo sa tim zemljama dok one reaguju na napade na njihovoj teritoriji, a u kontaktu smo sa odgovarajućim partnerima u sve tri države kako bismo ponudili svaku vrstu potrebne podrške", istaknuto je u saopštenju koje je prenio AFP.

Obamini saradnici rekli su da predsjednik SAD dobija redovne informacije o tri napada.

Poslije napada u Tunisu, Kuvajtu i Francuskoj, američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost saopštilo je da američke bezbjednosne službe treba da budu oprezne i spremne, posebno uoči nacionalnog praznika, 4. jula.

Ministar Džo Džonson u saopštenju nije precizirao razloge za konkretne zabrinutosti i prijetnje, rekavši da američki zvaničnici treba da "prilagode bezbjednosne mjere, vidljive i nevidljive, potrebne radi zaštite američkog naroda".

"I dalje ohrabrujemo sve Amerikance da prisustvuju manifestacijama i slave ovu zemlju u ljetnom periodu, ali da uvijek budu na oprezu", naveo je Džonson, a prenosi Rojters.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

koment

27.06.2015 07:14

Vi Amerikanci , ste stavljali islamskim zemljama 'žicu u gu..cu' , pa sad ih ne možete zaustaviti . Svi smo mi žrtve vaše glupe politike , čitav ljudski rod !

ODGOVORITE
Name

prevod

27.06.2015 09:10

Izađite na sve manifestacije i umrite od straha !

ODGOVORITE