Преминуо бивши руски премијер Примаков

Јевгениј Примаков, совјетски и руски државник, преминуо је у 85. години живота. Званични Кремљ, на челу са Владимиром Путином, изразио је најдубље саучешће због смрти бившег премијера.

Свијет 26.06.2015 | 17:03
Преминуо бивши руски премијер Примаков

Примаков је био шеф руске дипломатије од јануара 1996. до септембра 1998. када је постао премијер Русије.
На челу руске владе је био до маја 1999. године.

Био је у предсједичком савјету Михаила Горбачова 1990. и 1991.

Такође је имао и високу позицију у КГБ-у, а после формирања Руске Федерације био је директор спољне обавјештајне службе СВР од 1991. до 1996.

Примаков је рођен 1929. у Кијеву одакле се његова породица преселила у Тбилиси (Грузија) гдје је Примаков провео дјетињство.
Дипломирао је на московском државном универзитету.Каријеру је започео као новинар, прошавши пут од извјештача Државног радија и телевизије до коментатора у листу „Правда”.

Шездесетих и седамдесетих година XX века, у вријеме арапско-израелског сукоба на Блиском истоку, радио је као дописник из ратом захваћеног подручја, пише ЦДМ.

У то доба своју судбину тијесно је повезао са науком.Пошто је докторирао из области економских наука, с добрим знањем енглеског и арапског језика, постао је дописни, а потом и редовни члан Академије наука, затим ступио на чело Института за оријенталистику и Института за свјетску економију и међународне односе.

Крајем 80-тих активно се укључио у политику.У вријеме владавине Михаила Горбачова члан је највиших државних институција. У вријеме владавине Бориса Јељцина био је на челу руске спољне обавјештајне службе, затим на челу министарства иностраних послова.

Коментари / 0

Оставите коментар