Preminuo bivši ruski premijer Primakov

Jevgenij Primakov, sovjetski i ruski državnik, preminuo je u 85. godini života. Zvanični Kremlj, na čelu sa Vladimirom Putinom, izrazio je najdublje saučešće zbog smrti bivšeg premijera.

Svijet 26.06.2015 | 17:03
Preminuo bivši ruski premijer Primakov

Primakov je bio šef ruske diplomatije od januara 1996. do septembra 1998. kada je postao premijer Rusije.
Na čelu ruske vlade je bio do maja 1999. godine.

Bio je u predsjedičkom savjetu Mihaila Gorbačova 1990. i 1991.

Takođe je imao i visoku poziciju u KGB-u, a posle formiranja Ruske Federacije bio je direktor spoljne obavještajne službe SVR od 1991. do 1996.

Primakov je rođen 1929. u Kijevu odakle se njegova porodica preselila u Tbilisi (Gruzija) gdje je Primakov proveo djetinjstvo.
Diplomirao je na moskovskom državnom univerzitetu.Karijeru je započeo kao novinar, prošavši put od izvještača Državnog radija i televizije do komentatora u listu „Pravda”.

Šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, u vrijeme arapsko-izraelskog sukoba na Bliskom istoku, radio je kao dopisnik iz ratom zahvaćenog područja, piše CDM.

U to doba svoju sudbinu tijesno je povezao sa naukom.Pošto je doktorirao iz oblasti ekonomskih nauka, s dobrim znanjem engleskog i arapskog jezika, postao je dopisni, a potom i redovni član Akademije nauka, zatim stupio na čelo Instituta za orijentalistiku i Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose.

Krajem 80-tih aktivno se uključio u politiku.U vrijeme vladavine Mihaila Gorbačova član je najviših državnih institucija. U vrijeme vladavine Borisa Jeljcina bio je na čelu ruske spoljne obavještajne službe, zatim na čelu ministarstva inostranih poslova.

Komentari / 0

Ostavite komentar