Договорен размјештај 60.000 миграната

Лидери Европске уније договорили су да међусобно прерасподеле 40.000 миграната и тражилаца азила који су пристигли у Грчку и Италију, као и још још 20.000 избеглица који се налазе ван земаља ЕУ, пренео је ББЦ.

Свијет 26.06.2015 | 13:25
Договорен размјештај 60.000 миграната

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је 40.000 ће бити премештено у друге државе ЕУ у наредне две године, али да неће бити одређене обавезне квоте за сваку земљу.

Раније, Туск је позвао земље чланице ЕУ да поделе терет оптерећења илегалних миграната који су прешли Медитеран.

Најновији подаци агенције Уједињених нација за избеглице УНХЦР показују да је 63.000 миграната стигло морем у Грчку и 62.000 у Италију.

"Лидери ЕУ су се сложили да ће 40.000 лица бити размештено из Грчке и Италије у друге државе у наредне две године", рекао је новинарима Туск. "Министри унутрашњих послова ће завршити шему расподеле до краја јула."

ББЦ из Брисела јавља да ће Мађарска, у коју је стигло хиљаде миграната, који прелазе границу копном и Бугарска, једна од најсиромашнијих земаља ЕУ, бити ослобођене ове обавезе.

Велика Британија и земље источне Европе одбиле су да прихвате обавезне квоте, тако да ће размештај миграната бити добровољан.

То је наљутило Италијанског премијера Матеа Рензија, који је за план ЕУ рекао да је "скроман".

Италија је тражила додатну помоћ од својих партнера у ЕУ због великог оптерећења избеглицама које преко Медитерана стижу бродовима у ову земљу.

"Солидарност без жртвовања је чиста хипокризија. Сада нам нису потребне празне декларације о солидарности", рекао је Туск.

Он верује да ће бити потребно време да се изгради консензус о мигрантима, али да ЕУ мора да делује сада.

Криза миграната је високо на дневном реду самита ЕУ, који је почео у четвртак.

Грчка дужничка криза, такође, је била на дневном реду самита. Грчка и њени међународни кредитори и даље су без договора после састанка у четвртак.

Самит лидера ЕУ данас ће се фокусирати на безбедносна питања, односно украјинску кризу и напетости са Русијом.

Извор: ФоНет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зузу

26.06.2015 18:57

Ко це нормалан да прими толико исламиста у своју дрзаву они се уселе и за пар година се прогласе градјани те дрзаве па им отму родјену земљу и за педесетак гидина како се брзо коте казу то је земља исламска и хоце свој језик здамију сколу на матерњем ко сто су јебали србе прије пар вијекова сад казу босна њихова дједовина а исто тако су насељавали тако се ислам системски сири свијетом гоните та говна у пустињу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанка

26.06.2015 21:39

Зузу надам се да ће ти драги бог опростити. Ниси нити свјестан колико имаш мржње у себи