Dogovoren razmještaj 60.000 migranata

Lideri Evropske unije dogovorili su da međusobno preraspodele 40.000 migranata i tražilaca azila koji su pristigli u Grčku i Italiju, kao i još još 20.000 izbeglica koji se nalaze van zemalja EU, preneo je BBC.

Svijet 26.06.2015 | 13:25
Dogovoren razmještaj 60.000 migranata

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je 40.000 će biti premešteno u druge države EU u naredne dve godine, ali da neće biti određene obavezne kvote za svaku zemlju.

Ranije, Tusk je pozvao zemlje članice EU da podele teret opterećenja ilegalnih migranata koji su prešli Mediteran.

Najnoviji podaci agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR pokazuju da je 63.000 migranata stiglo morem u Grčku i 62.000 u Italiju.

"Lideri EU su se složili da će 40.000 lica biti razmešteno iz Grčke i Italije u druge države u naredne dve godine", rekao je novinarima Tusk. "Ministri unutrašnjih poslova će završiti šemu raspodele do kraja jula."

BBC iz Brisela javlja da će Mađarska, u koju je stiglo hiljade migranata, koji prelaze granicu kopnom i Bugarska, jedna od najsiromašnijih zemalja EU, biti oslobođene ove obaveze.

Velika Britanija i zemlje istočne Evrope odbile su da prihvate obavezne kvote, tako da će razmeštaj migranata biti dobrovoljan.

To je naljutilo Italijanskog premijera Matea Renzija, koji je za plan EU rekao da je "skroman".

Italija je tražila dodatnu pomoć od svojih partnera u EU zbog velikog opterećenja izbeglicama koje preko Mediterana stižu brodovima u ovu zemlju.

"Solidarnost bez žrtvovanja je čista hipokrizija. Sada nam nisu potrebne prazne deklaracije o solidarnosti", rekao je Tusk.

On veruje da će biti potrebno vreme da se izgradi konsenzus o migrantima, ali da EU mora da deluje sada.

Kriza migranata je visoko na dnevnom redu samita EU, koji je počeo u četvrtak.

Grčka dužnička kriza, takođe, je bila na dnevnom redu samita. Grčka i njeni međunarodni kreditori i dalje su bez dogovora posle sastanka u četvrtak.

Samit lidera EU danas će se fokusirati na bezbednosna pitanja, odnosno ukrajinsku krizu i napetosti sa Rusijom.

Izvor: FoNet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zuzu

26.06.2015 18:57

Ko ce normalan da primi toliko islamista u svoju drzavu oni se usele i za par godina se proglase gradjani te drzave pa im otmu rodjenu zemlju i za pedesetak gidina kako se brzo kote kazu to je zemlja islamska i hoce svoj jezik zdamiju skolu na maternjem ko sto su jebali srbe prije par vijekova sad kazu bosna njihova djedovina a isto tako su naseljavali tako se islam sistemski siri svijetom gonite ta govna u pustinju

ODGOVORITE
Name

Bosanka

26.06.2015 21:39

Zuzu nadam se da će ti dragi bog oprostiti. Nisi niti svjestan koliko imaš mržnje u sebi