Кредитор нуди БиХ - узми или остави

БиХ, односно ентитети до понедјељка имају рок да усагласе писмо намјере, без којег је немогуће добити пријеко потребни новац од ММФ-а, али како ствари сада стоје од тога неће бити ништа.

Босна и Херцеговина 26.06.2015 | 08:54
Кредитор нуди БиХ - узми или остави

"На сједници Фискалног савјета смо рекли да не постоји могућност да Влада Републике Српске прихвати текст писма намјере који је предложила Мисија ММФ-а у БиХ. У том предложеном писму нису уважени приједлози и сугестије Владе Српске, а све оно против чега смо налази се у том писму. Само писмо је написано по принципу узми или остави, а то је за Владу Републике Српске неприхватљиво", рекао је Зоран Тегелтија, министар финансија Српске.

Док у Републици Српској тврде да су знали и очекивали да транше од ММФ-а по ИВ одобреном стендбај аранжману ове године неће бити, у ФБиХ се ипак још надају новцу од ове међународне финансијске институције.

"Постоји план Б, то је ребаланс буџета, нећемо смањивати ставке за пензионере и социјална давања, али ћемо морати смањивати трошкове", рекао је Горан Мирашчић, савјетник премијера ФБиХ за економска питања.

О ребалансу буџета ФБиХ кратко је говорила и Јелка Миличевић, министар финансија ФБиХ, која је само у пролазу новинарима кратко рекла да ће морати доћи до тог ребаланса. Иначе, дефицит буџета ФБиХ је око 646 милиона КМ, а Републике Српске нешто више од 300 милиона КМ, што представља велики проблем с обзиром на то да се фискална година неће моћи затворити без тих средстава.

"Првих шест мјесеци није било аранжмана и ми смо без њих живјели, а живјећемо и наредних шест. Влада Српске, све што је у њеној надлежности, укључујући и ребаланс буџета, доносиће у редовној скупштинској процедури и обезбиједиће несметано функционисање институција у 2015. години", рекао је Тегелтија, додајући да Српској у овом тренутку ништа не недостаје и да редовно измирује своје обавезе. Он је рекао да је тачно да је Влада Српске буџетом планирала средства од ММФ-а, али да ће их надомјестити из других средстава.

Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, је рекао да рок за примједбе на писмо намјере ММФ-а истиче данас.

"Те примједбе ће бити размотрене и у понедјељак ћемо имати или нећемо имати формирано писмо намјере, које ће бити релевантан документ о коме ће се моћи расправљати", рекао је Беванда, додајући да је ситуација јако озбиљна и изражавајући своју забринутост због стања у ентитетима и чињенице да пензије, посебно у ФБиХ, касне.

Иначе, БиХ је с ММФ-ом склопила ИВ аранжман, који је одобрен 26. септембра 2012. године у износу од 338,2 милиона СДР. Досад је повучено осам транши, а посљедње четири су изостале због неиспуњавања услова који су преузети, прије свега, из радног законодавства, реформе јавног сектора, али и супервизије банака.

Извор: Независне новине

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Искрено

26.06.2015 07:05

Ма не треба Лакију тај новац он це добити Руски кредит који је у финалној фази И требало би се уплатити ја до нове године ја иза нове године. Ја ово који дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

26.06.2015 07:06

Теско привредницима а нароцито це надрљат производно прерадјивацке дјелатности, којих има јос у траговима, када инспекцијска свита крене по харац. Иста ситуација у РС као у ФБХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

26.06.2015 07:12

Браво за ММФ ,а сад мотику у руке па несто и сам зарадит а не само позајмљивати , најбоља вијест коју сам досад чуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.06.2015 09:51

Кључ у браву. Још мало па се затвара бутика а кад че се отворити, нико незна.

Name

Ацо

26.06.2015 07:24

Реално Федерација није ни смањивала плате никако. Код њих је и топли оброк неопорезив у цијелости. Па нек и они сад виде да од Бакира ниста нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

26.06.2015 07:26

Ваш први кредит од ММФ и њихови условљавања код оваке власти према ствараоцима РС, памтиће борци када сте им од загарантованих борачки пензија направили дар мар, све због кредитног задужења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

26.06.2015 07:33

Ни трезорски, а ни хоџин вам запис више помоћ неће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

26.06.2015 08:26

Лопови као што су ови на власти нису запамћени на овим просторима. Коначно ћемо се ријешити ових багрова. Уопште није битно хоћу ли имати данас за ручак једну или пола шните хљеба али хоћу другачију државу и хоћу ову багру у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

26.06.2015 09:03

ММФ ( Мени Стално Фали)... Зив нам био не даји нам ниста, и кад дајес зивимо ко писта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

26.06.2015 09:05

Лажу да измирују све редовно,средства по основу превоза нису уплаћена радницима од фебруара. Све лажу,само себе подмирују,а народ гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

26.06.2015 09:08

Тако је имамо ми доста земље - скоро хектар по глави становника ;РЕКО" БАЈА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катић

26.06.2015 09:29

Нама не треба ММФ ми ћемо добити руски мали и велики? Све је то нама Велики Баја обезбиједиојош прије двије године и његова бјелочизмица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

26.06.2015 09:34

За руски кредит треба само да се доврше неки технички детаљи. Преко бивше пропале Балкан инвест, а сада просперитетне Банке Српске улази 600 милиона "свјежих" евра. У резерви је милијарда евра, као разлика између девизног покрића и новца у оптицају, који се могу 'ладно наштампати и зна се већ коме дати да се крчми. Има тога још у резерви, не рачунајући штекове по којекаквим егзотичним острвима, само заболе прсти од писања. Баш као што и поштену чо'еку одебља језик од лагања, па се збуни, замуцкује и црвени. Али, некима се то не дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

26.06.2015 10:39

ММФ је омца око врата.Ми имамо толико природних ресурса,обрадивих поврсина,потенцијала и залосно је да јадна земља,један народ не мозе да зиви од свог рада.ММФ је ко и Ватикан,једном се задузис и увијк си дузан,не мозес никад вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

запјевај и уживај

26.06.2015 11:07

Најгори смо најгори...не може нам нико ништа...јачи смо од судбине...најгори смо најгори...не занм што нас не воле...најгори смо најгори...ла ла ла...најгори смо најгори...ла ла ла ла ла.......ла .........ла.................а?

ОДГОВОРИТЕ