Kreditor nudi BiH - uzmi ili ostavi

BiH, odnosno entiteti do ponedjeljka imaju rok da usaglase pismo namjere, bez kojeg je nemoguće dobiti prijeko potrebni novac od MMF-a, ali kako stvari sada stoje od toga neće biti ništa.

Bosna i Hercegovina 26.06.2015 | 08:54
Kreditor nudi BiH - uzmi ili ostavi

"Na sjednici Fiskalnog savjeta smo rekli da ne postoji mogućnost da Vlada Republike Srpske prihvati tekst pisma namjere koji je predložila Misija MMF-a u BiH. U tom predloženom pismu nisu uvaženi prijedlozi i sugestije Vlade Srpske, a sve ono protiv čega smo nalazi se u tom pismu. Samo pismo je napisano po principu uzmi ili ostavi, a to je za Vladu Republike Srpske neprihvatljivo", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Srpske.

Dok u Republici Srpskoj tvrde da su znali i očekivali da tranše od MMF-a po IV odobrenom stendbaj aranžmanu ove godine neće biti, u FBiH se ipak još nadaju novcu od ove međunarodne finansijske institucije.

"Postoji plan B, to je rebalans budžeta, nećemo smanjivati stavke za penzionere i socijalna davanja, ali ćemo morati smanjivati troškove", rekao je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH za ekonomska pitanja.

O rebalansu budžeta FBiH kratko je govorila i Jelka Miličević, ministar finansija FBiH, koja je samo u prolazu novinarima kratko rekla da će morati doći do tog rebalansa. Inače, deficit budžeta FBiH je oko 646 miliona KM, a Republike Srpske nešto više od 300 miliona KM, što predstavlja veliki problem s obzirom na to da se fiskalna godina neće moći zatvoriti bez tih sredstava.

"Prvih šest mjeseci nije bilo aranžmana i mi smo bez njih živjeli, a živjećemo i narednih šest. Vlada Srpske, sve što je u njenoj nadležnosti, uključujući i rebalans budžeta, donosiće u redovnoj skupštinskoj proceduri i obezbijediće nesmetano funkcionisanje institucija u 2015. godini", rekao je Tegeltija, dodajući da Srpskoj u ovom trenutku ništa ne nedostaje i da redovno izmiruje svoje obaveze. On je rekao da je tačno da je Vlada Srpske budžetom planirala sredstva od MMF-a, ali da će ih nadomjestiti iz drugih sredstava.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, je rekao da rok za primjedbe na pismo namjere MMF-a ističe danas.

"Te primjedbe će biti razmotrene i u ponedjeljak ćemo imati ili nećemo imati formirano pismo namjere, koje će biti relevantan dokument o kome će se moći raspravljati", rekao je Bevanda, dodajući da je situacija jako ozbiljna i izražavajući svoju zabrinutost zbog stanja u entitetima i činjenice da penzije, posebno u FBiH, kasne.

Inače, BiH je s MMF-om sklopila IV aranžman, koji je odobren 26. septembra 2012. godine u iznosu od 338,2 miliona SDR. Dosad je povučeno osam tranši, a posljednje četiri su izostale zbog neispunjavanja uslova koji su preuzeti, prije svega, iz radnog zakonodavstva, reforme javnog sektora, ali i supervizije banaka.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Iskreno

26.06.2015 07:05

Ma ne treba Lakiju taj novac on ce dobiti Ruski kredit koji je u finalnoj fazi I trebalo bi se uplatiti ja do nove godine ja iza nove godine. Ja ovo koji dan.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

26.06.2015 07:06

Tesko privrednicima a narocito ce nadrljat proizvodno preradjivacke djelatnosti, kojih ima jos u tragovima, kada inspekcijska svita krene po harac. Ista situacija u RS kao u FBH

ODGOVORITE
Name

Zoran

26.06.2015 07:12

Bravo za MMF ,a sad motiku u ruke pa nesto i sam zaradit a ne samo pozajmljivati , najbolja vijest koju sam dosad čuo.

ODGOVORITE
Name

Goran

26.06.2015 09:51

Ključ u bravu. Još malo pa se zatvara butika a kad če se otvoriti, niko nezna.

Name

Aco

26.06.2015 07:24

Realno Federacija nije ni smanjivala plate nikako. Kod njih je i topli obrok neoporeziv u cijelosti. Pa nek i oni sad vide da od Bakira nista nema.

ODGOVORITE
Name

muka

26.06.2015 07:26

Vaš prvi kredit od MMF i njihovi uslovljavanja kod ovake vlasti prema stvaraocima RS, pamtiće borci kada ste im od zagarantovanih borački penzija napravili dar mar, sve zbog kreditnog zaduženja.

ODGOVORITE
Name

Mostar

26.06.2015 07:33

Ni trezorski, a ni hodžin vam zapis više pomoć neće!

ODGOVORITE
Name

vss

26.06.2015 08:26

Lopovi kao što su ovi na vlasti nisu zapamćeni na ovim prostorima. Konačno ćemo se riješiti ovih bagrova. Uopšte nije bitno hoću li imati danas za ručak jednu ili pola šnite hljeba ali hoću drugačiju državu i hoću ovu bagru u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Logika...

26.06.2015 09:03

MMF ( Meni Stalno Fali)... Ziv nam bio ne daji nam nista, i kad dajes zivimo ko pista.

ODGOVORITE
Name

Lopovi

26.06.2015 09:05

Lažu da izmiruju sve redovno,sredstva po osnovu prevoza nisu uplaćena radnicima od februara. Sve lažu,samo sebe podmiruju,a narod gladan.

ODGOVORITE
Name

ja

26.06.2015 09:08

Tako je imamo mi dosta zemlje - skoro hektar po glavi stanovnika ;REKO" BAJA !

ODGOVORITE
Name

Katić

26.06.2015 09:29

Nama ne treba MMF mi ćemo dobiti ruski mali i veliki? Sve je to nama Veliki Baja obezbijediojoš prije dvije godine i njegova bjeločizmica!

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

26.06.2015 09:34

Za ruski kredit treba samo da se dovrše neki tehnički detalji. Preko bivše propale Balkan invest, a sada prosperitetne Banke Srpske ulazi 600 miliona "svježih" evra. U rezervi je milijarda evra, kao razlika između deviznog pokrića i novca u opticaju, koji se mogu 'ladno naštampati i zna se već kome dati da se krčmi. Ima toga još u rezervi, ne računajući štekove po kojekakvim egzotičnim ostrvima, samo zabole prsti od pisanja. Baš kao što i poštenu čo'eku odeblja jezik od laganja, pa se zbuni, zamuckuje i crveni. Ali, nekima se to ne dešava.

ODGOVORITE
Name

MD

26.06.2015 10:39

MMF je omca oko vrata.Mi imamo toliko prirodnih resursa,obradivih povrsina,potencijala i zalosno je da jadna zemlja,jedan narod ne moze da zivi od svog rada.MMF je ko i Vatikan,jednom se zaduzis i uvijk si duzan,ne mozes nikad vratiti.

ODGOVORITE
Name

zapjevaj i uživaj

26.06.2015 11:07

Najgori smo najgori...ne može nam niko ništa...jači smo od sudbine...najgori smo najgori...ne zanm što nas ne vole...najgori smo najgori...la la la...najgori smo najgori...la la la la la.......la .........la.................a?

ODGOVORITE