Пет начина како се уништава Орлић!!!

Сведоци смо да је у минулих неколико деценија Србија извозник суперталентованих фудбалера, који се губе на прелазу из млађих у сениорску селекцију.

Фудбал 27.06.2015 | 00:00
Пет начина како се уништава Орлић!!!

Из екипе која је била шампион Европе 2013. у Литванији, у А репрезентацији игра само Александар Митровић. Где су остали “орлићи”?

Да се не би поновила ситуација од пре две године, “Блиц” је анализирао пет опомињућих корака који воде ка уништавању наших перспективних играча. Јасно је да је сладак живот многим талентованим спортистима дошао главе. Жене, новац, изласци многима су уништили каријере. Друго, погрешан избор клуба у журењу за печалбарским хлебом по правилу не доноси и бајку ван граница Србије.

Прерано везивање за менаџере, који гледају искључиво свој интерес и њихова напумпана обећања лако се сруше као кула од карата. На крају, избегавање обавеза према селекцијама због „повреда“ је код нас учестало. У другим земљама дрес са државним грбом је светиња.

1. СЛАДАК ЖИВОТ - МИЛАН ЛОЛА СМИЉАНИЋ

Бивши везиста Партизана важио је за великог талента. Када је 2007. године прешао из црно-белих у Еспањол - прогнозирали су му велику каријеру. Па ипак, није испунио очекивања. Вратио се 2011. у Хумску, две године касније прешао у Генчлербирлиги. У турском клубу сасвим је играчки нестао. Очигледно да су му жене и сладак ноћни живот дошли главе.

2. ПОГРЕШАН ИЗБОР КЛУБА - НЕМАЊА РАДОЊИЋ

Овај 19-годишњак је класичан пример онога што мучи српски фудбал преко деценије. Екстраталентовани нападач пре две године отишао је из Хумске. Од тада је његова каријера нерешиви ребус за многе. Прво је био регистрован за румунску фудбалску академију Георгеа Хаџија.

После пет месеци отишао је на параф у Рому, а наставио да игра за румунску екипу. Прошлог септембра постао је играч Емполија, где је очигледно играо само за млади тим, у лиги Примавера. И даље се води као фудбалер Роме. Сада се увелико прича да ће да постане играч Црвене звезде. Много нејасноћа и Гордијевих чворова за тако младог момка. Надамо се да ће успешно да се испетља из њих.

3. ЗАИСТА ПОВРЕЂЕН? - ЛАЗАР МАРКОВИЋ

Када је млада репрезентација Србије освојила Европско првенство 2013. године, у тиму “орлића” није било Марковића. Луцидни фудбалер пред ЕП пријавио је повреду. У јавности су тада кружиле све гласније информације да је његова повреда измишљена. Причало се да је дао предност клупској каријери у односу на младу селекцију. То га је коштало титуле с вршњацима.

Да ли је то случајност или не, тек брзоноги репрезентативац Србије већ скоро годину дана и није на високом нивоу. У Ливерпулу се дефинитивно није доказао, а ни међу “орловима” не блиста. И за њега има и те како времена за позитивну промену.

4. МЕНАЏЕРИ И "ПРИЈАТЕЉИ" - ДАНИЛО ПАНТИЋ

Најсвежији пример катастрофалне процене је млади везиста. Уз савет свог агента, а вероватно и уз благослов родбине, одбио је да продужи уговор с Партизаном. Аутоматски је суспендован од ФСС, тако да се није радовао титули шампиона света с “орлићима”. Питање је када ће и за који клуб успети да потпише. А подестимо, за њега се интересовао и Челси. Надамо се да ће да се дозове памети и да његов таленат ипак неће бити протраћен.

5. ПРЕРАНИ ОДЛАЗАК У ИНОСТРАНСТВО - МАРКО ПАВЛОВСКИ

Капитен генерације “орлића” која је 2013. постала првак Европе пожурио је с одлуком да напусти Србију. Тим потезом пуно је себи наштетио. После поменутог ЕП, потписао је за Порто. Послат је потом у њихов Б тим, који се такмичи у другој лиги Португала.

Одиграо је укупно 22 утакмице, а на терену провео 1.205 минута. Премало за момка за кога се веровало да ће увелико да повезује редове међу “орловима”. Вероватно је закуцао репрезентативну каријеру, бар за скорије време.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Звезда рс

26.06.2015 22:14

Тако то иде са Србима,добију велике паре и збогом санак звани отадзбина.Ниста цудно политицари који су по професији Срби,милион најмање имају на тајном рацуну .Назалост такви смо вецина.

ОДГОВОРИТЕ