Pet načina kako se uništava Orlić!!!

Svedoci smo da je u minulih nekoliko decenija Srbija izvoznik supertalentovanih fudbalera, koji se gube na prelazu iz mlađih u seniorsku selekciju.

Fudbal 27.06.2015 | 00:00
Pet načina kako se uništava Orlić!!!

Iz ekipe koja je bila šampion Evrope 2013. u Litvaniji, u A reprezentaciji igra samo Aleksandar Mitrović. Gde su ostali “orlići”?

Da se ne bi ponovila situacija od pre dve godine, “Blic” je analizirao pet opominjućih koraka koji vode ka uništavanju naših perspektivnih igrača. Jasno je da je sladak život mnogim talentovanim sportistima došao glave. Žene, novac, izlasci mnogima su uništili karijere. Drugo, pogrešan izbor kluba u žurenju za pečalbarskim hlebom po pravilu ne donosi i bajku van granica Srbije.

Prerano vezivanje za menadžere, koji gledaju isključivo svoj interes i njihova napumpana obećanja lako se sruše kao kula od karata. Na kraju, izbegavanje obaveza prema selekcijama zbog „povreda“ je kod nas učestalo. U drugim zemljama dres sa državnim grbom je svetinja.

1. SLADAK ŽIVOT - MILAN LOLA SMILJANIĆ

Bivši vezista Partizana važio je za velikog talenta. Kada je 2007. godine prešao iz crno-belih u Espanjol - prognozirali su mu veliku karijeru. Pa ipak, nije ispunio očekivanja. Vratio se 2011. u Humsku, dve godine kasnije prešao u Genčlerbirligi. U turskom klubu sasvim je igrački nestao. Očigledno da su mu žene i sladak noćni život došli glave.

2. POGREŠAN IZBOR KLUBA - NEMANJA RADONJIĆ

Ovaj 19-godišnjak je klasičan primer onoga što muči srpski fudbal preko decenije. Ekstratalentovani napadač pre dve godine otišao je iz Humske. Od tada je njegova karijera nerešivi rebus za mnoge. Prvo je bio registrovan za rumunsku fudbalsku akademiju Georgea Hadžija.

Posle pet meseci otišao je na paraf u Romu, a nastavio da igra za rumunsku ekipu. Prošlog septembra postao je igrač Empolija, gde je očigledno igrao samo za mladi tim, u ligi Primavera. I dalje se vodi kao fudbaler Rome. Sada se uveliko priča da će da postane igrač Crvene zvezde. Mnogo nejasnoća i Gordijevih čvorova za tako mladog momka. Nadamo se da će uspešno da se ispetlja iz njih.

3. ZAISTA POVREĐEN? - LAZAR MARKOVIĆ

Kada je mlada reprezentacija Srbije osvojila Evropsko prvenstvo 2013. godine, u timu “orlića” nije bilo Markovića. Lucidni fudbaler pred EP prijavio je povredu. U javnosti su tada kružile sve glasnije informacije da je njegova povreda izmišljena. Pričalo se da je dao prednost klupskoj karijeri u odnosu na mladu selekciju. To ga je koštalo titule s vršnjacima.

Da li je to slučajnost ili ne, tek brzonogi reprezentativac Srbije već skoro godinu dana i nije na visokom nivou. U Liverpulu se definitivno nije dokazao, a ni među “orlovima” ne blista. I za njega ima i te kako vremena za pozitivnu promenu.

4. MENADŽERI I "PRIJATELJI" - DANILO PANTIĆ

Najsvežiji primer katastrofalne procene je mladi vezista. Uz savet svog agenta, a verovatno i uz blagoslov rodbine, odbio je da produži ugovor s Partizanom. Automatski je suspendovan od FSS, tako da se nije radovao tituli šampiona sveta s “orlićima”. Pitanje je kada će i za koji klub uspeti da potpiše. A podestimo, za njega se interesovao i Čelsi. Nadamo se da će da se dozove pameti i da njegov talenat ipak neće biti protraćen.

5. PRERANI ODLAZAK U INOSTRANSTVO - MARKO PAVLOVSKI

Kapiten generacije “orlića” koja je 2013. postala prvak Evrope požurio je s odlukom da napusti Srbiju. Tim potezom puno je sebi naštetio. Posle pomenutog EP, potpisao je za Porto. Poslat je potom u njihov B tim, koji se takmiči u drugoj ligi Portugala.

Odigrao je ukupno 22 utakmice, a na terenu proveo 1.205 minuta. Premalo za momka za koga se verovalo da će uveliko da povezuje redove među “orlovima”. Verovatno je zakucao reprezentativnu karijeru, bar za skorije vreme.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zvezda rs

26.06.2015 22:14

Tako to ide sa Srbima,dobiju velike pare i zbogom sanak zvani otadzbina.Nista cudno politicari koji su po profesiji Srbi,milion najmanje imaju na tajnom racunu .Nazalost takvi smo vecina.

ODGOVORITE