Штрајк и у Владиној фабрици “Никола Тесла”

Раднице текстилне фабрике „Никола Тесла“ у Билећи поново су угасиле машине, а и овај пут разлог њиховог незадовољства су несплаћене плате.

Република Српска 25.06.2015 | 22:50
Штрајк и у Владиној фабрици “Никола Тесла”

Раднице билећке фабрике текстила ступиле су у штрајк упозорења, али и упркос пријетњама отказима, одлучиле да се синдикално организују и руководству Јавног предузећа „Никола Тесла“ изнесу своје јасне захтјеве:

„То је била обустава као знак упозорења. Данас смо организовали синдикат. Испоштоваће се минимум рада, с тим што предстваници синдиката иду у преговоре са послодавцем. Значи тражимо априлску плату до 1. јула, а до 10. јула тражимо мајску плату. Уколико нам захтјеви не буду испуњени ми ступамо у генерални штрајк“, рекла је једна од радница Милада Вујовић.

Огорчене раднице кажу да им није проблем прековремени рад, немају никакве посебне захтјеве, а све што траже је да им се врати достојанство, које немају ни тамо гдје су запослене, али ни у средини у којој живе.

„Ја нисам непоштена већ радник који се добровољно јавља, било у 4, 5, када кажу претпостављени. Не само ја, већ сви остали. Ми смо дошли овдје да својој дјеци зарадимо, да би платила даџбине, да би се обукла, да би нормално ко жена могла да живим у овом граду. Гдје год се појавим, у Дому здравља, било гдје само кажу ви сте из „Николе Тесле“. Нигдје намамо никаква права, ни на књижицу, ни да се прегледам. Ти водећи људи нас застрашају са тим отказима, што немају право јер ми нисмо никакви криминалци већ овдје робови и сваки динар крваво зарадили“, каже радница Гордана Пухало.

У фабрици тесктила „Никола Тесла“ рад је био обустваљен и крајем маја, али је тада директор Душан Вјештица тврдио да се све обавезе према радницама редовно измирују, а да је до застоја дошло због кашњења добављача.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Цезар

25.06.2015 21:55

Овако добрим кокама не дају плату. Баш је ова власт багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

25.06.2015 22:01

Цуре драге, штрајк је глупост измишљена да се радници праве будалама. Надјете адвоката. Устанете с тужбама за неисплаћене плате. Уколико власник фабрике, по правоснажној пресуди, не може да исплати оно што вам дугује, намирујете се из стечајне масе. Дакле фабрика прелази у ваше руке. Ви постајете власници. Једноставно зар не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

25.06.2015 22:32

е несрецне земље мајко мила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

25.06.2015 22:47

Тужбе на суд под хитно не дајте да вас више лажу неки Вучетићи, Вјештице ...(а презимена овога)па да вам потраживања застаре. Па ако треба стечај, стечај, боље и то него радити џабе за разноразне петљанце и бјелосвјетске протуве што само брукају име нашег великог научника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

26.06.2015 04:43

Цезаре брукас Цезара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бема трема

26.06.2015 12:03

Дода и Зеља се сликали са Вуцетицем на отварању фабрике,влада гарантовала као и свим другим владиним пропалим фирмама лазну будуцност. И сад ове јадне зене и њихове фамилије умјесто ријесења проблема,слусају Додикове бајке о независности РС.Збогом народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бинго

26.06.2015 13:31

Жељку Цвијановић за директора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

26.06.2015 14:27

Ови лопови унистисе све. Билеца је на издисају и цјела Херцеговина. Са вуцетицем је главни сарадник био Миковиц лопов невесињски који сада руси СДС са оснивацима. Неки дан у Невесињу разговаро са Крајисником и правио план русења Босица. Вец запосљава по прапоруци крајисниковој по Невесињу, а помазе му Сиљеговиц полтрон

ОДГОВОРИТЕ