Štrajk i u Vladinoj fabrici “Nikola Tesla”

Radnice tekstilne fabrike „Nikola Tesla“ u Bileći ponovo su ugasile mašine, a i ovaj put razlog njihovog nezadovoljstva su nesplaćene plate.

Republika Srpska 25.06.2015 | 22:50
Štrajk i u Vladinoj fabrici “Nikola Tesla”

Radnice bilećke fabrike tekstila stupile su u štrajk upozorenja, ali i uprkos prijetnjama otkazima, odlučile da se sindikalno organizuju i rukovodstvu Javnog preduzeća „Nikola Tesla“ iznesu svoje jasne zahtjeve:

„To je bila obustava kao znak upozorenja. Danas smo organizovali sindikat. Ispoštovaće se minimum rada, s tim što predstvanici sindikata idu u pregovore sa poslodavcem. Znači tražimo aprilsku platu do 1. jula, a do 10. jula tražimo majsku platu. Ukoliko nam zahtjevi ne budu ispunjeni mi stupamo u generalni štrajk“, rekla je jedna od radnica Milada Vujović.

Ogorčene radnice kažu da im nije problem prekovremeni rad, nemaju nikakve posebne zahtjeve, a sve što traže je da im se vrati dostojanstvo, koje nemaju ni tamo gdje su zaposlene, ali ni u sredini u kojoj žive.

„Ja nisam nepoštena već radnik koji se dobrovoljno javlja, bilo u 4, 5, kada kažu pretpostavljeni. Ne samo ja, već svi ostali. Mi smo došli ovdje da svojoj djeci zaradimo, da bi platila dadžbine, da bi se obukla, da bi normalno ko žena mogla da živim u ovom gradu. Gdje god se pojavim, u Domu zdravlja, bilo gdje samo kažu vi ste iz „Nikole Tesle“. Nigdje namamo nikakva prava, ni na knjižicu, ni da se pregledam. Ti vodeći ljudi nas zastrašaju sa tim otkazima, što nemaju pravo jer mi nismo nikakvi kriminalci već ovdje robovi i svaki dinar krvavo zaradili“, kaže radnica Gordana Puhalo.

U fabrici tesktila „Nikola Tesla“ rad je bio obustvaljen i krajem maja, ali je tada direktor Dušan Vještica tvrdio da se sve obaveze prema radnicama redovno izmiruju, a da je do zastoja došlo zbog kašnjenja dobavljača.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Cezar

25.06.2015 21:55

Ovako dobrim kokama ne daju platu. Baš je ova vlast bagra.

ODGOVORITE
Name

vaga

25.06.2015 22:01

Cure drage, štrajk je glupost izmišljena da se radnici prave budalama. Nadjete advokata. Ustanete s tužbama za neisplaćene plate. Ukoliko vlasnik fabrike, po pravosnažnoj presudi, ne može da isplati ono što vam duguje, namirujete se iz stečajne mase. Dakle fabrika prelazi u vaše ruke. Vi postajete vlasnici. Jednostavno zar ne.

ODGOVORITE
Name

d

25.06.2015 22:32

e nesrecne zemlje majko mila.

ODGOVORITE
Name

Требиње

25.06.2015 22:47

Тужбе на суд под хитно не дајте да вас више лажу неки Вучетићи, Вјештице ...(а презимена овога)па да вам потраживања застаре. Па ако треба стечај, стечај, боље и то него радити џабе за разноразне петљанце и бјелосвјетске протуве што само брукају име нашег великог научника.

ODGOVORITE
Name

cg

26.06.2015 04:43

Cezare brukas Cezara.

ODGOVORITE
Name

bema trema

26.06.2015 12:03

Doda i Zelja se slikali sa Vuceticem na otvaranju fabrike,vlada garantovala kao i svim drugim vladinim propalim firmama laznu buducnost. I sad ove jadne zene i njihove familije umjesto rijesenja problema,slusaju Dodikove bajke o nezavisnosti RS.Zbogom narode.

ODGOVORITE
Name

bingo

26.06.2015 13:31

Željku Cvijanović za direktora.

ODGOVORITE
Name

lazar

26.06.2015 14:27

Ovi lopovi unistise sve. Bileca je na izdisaju i cjela Hercegovina. Sa vuceticem je glavni saradnik bio Mikovic lopov nevesinjski koji sada rusi SDS sa osnivacima. Neki dan u Nevesinju razgovaro sa Krajisnikom i pravio plan rusenja Bosica. Vec zaposljava po praporuci krajisnikovoj po Nevesinju, a pomaze mu Siljegovic poltron

ODGOVORITE