Одбијени закључци о куповини посланика

Иако је опозиција у Републици Српској иницирала парламентрану расправу о навнодној куповини посланика приликом формирања Владе Српске, вечерас у Народној скупштини нису усвојени њихови закључци у којима се тражи поптуна истрага о том случају, већ су подршку добили ставови владајућих странака у којима се наводи да није било политичке корупције приликом формирања Владе Републике Српске.

Република Српска 25.06.2015 | 21:35
Одбијени закључци о куповини посланика

Посланици владајућих странака у Републици Српској те опозиција предложили су два приједлога дијаметрално супростављених закључака након готово дводневне расправе о информацији о куповини посланика приликом формирања Владе Републике Српске.

Усвојени су закључци владајућих, клубова посланика СНСД-а, СП-а и ДНС-а, у којима се наводи да циљ догађаја у вези са спорним аудиоматеријалом на којем се говори о куповини посланика био дестабилизација РС-а и рушење њеног уставног поретка.

За ове закључке гласала су 44 посланика, против је било 12, а суздржано 18 посланика.

Такође, даје се пуна подршка Министарству унутрашњих послова и Специјалном тужилаштву Републике Српске у расвјетљавању свих околности у вези с, како наводе, нелегалним прислушкивањем и тонским снимањем премијерке Жељке Цвијановић.

Од МУП-а Републике Српске у предложеним закључцима захтијевају да се подигне ниво заштите свих грађана, а посебно носилаца највиших функција Републици Српској с циљем спречавања "девијантних појава које могу имати несагледиве посљедице по стабилност и положај Републике Српске".

Током вечерашњег гласања на крају дводвене расправе нису усвојени закључци клубова посланика СДС-СРС РС, ПДП-е и НДП-е у којима се наглашавало да је обустављање истраге у афери "снимак" од Специјалног тужилаштва Републике Српске резултат недостатка намјере да се утврди права истина, јер нису исцрпљене све истражне и форензичке могућности прибављања доказа ради утврђивања аутентичности садржај аудиоснимка, као и идентитета особа које су извршиле неовлаштено снимање.

За ове закључке је гласао 31 посланик, против је било 35, а суздржано осам.

У закључцима се тражило од Републичког тужилаштва РС да се настави истрага у овом предмету.

"Истрага о почињеним кривичним дјелима у вези са снимањем разговора, као и у вези са садржајем снимљеног разговора, треба бити окончана како би се судским поступком против одговорних особа утврдило да ли има кривичне одговорности по било којем основу", стоји у предложеним закључцима који нису добили подршку у парламенту.

Такође, тражило се да парламент задужи Владу Републике Српске да покрене процедуру укидања Специјалног тужилаштва, не само због наређења о неспровођењу истраге у овом случају, већ због исказаног континуитета недостатка воље да се истраже бројни случајеви у којима је постојала довољно аргументирана основа сумње о почињеним кривичним дјелима у управљању и располагању јавним средствима.

Усвајењм закључака владајућих странака окончано је маратонско посебно засједање Народне скупштине о информацији о "куповини" народних посланика приликом избора Владе Републике Српске 18. децембра прошле године.

Ову расправу иницијарали су посланици опозиције.

(БН ТВ)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Михајло

25.06.2015 19:46

Од ових владајуцих се није ни могло оцекивати да буде другације. Има само једно рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЋИЋ

25.06.2015 19:49

Јел мој Еxпозе барем прошао ,на сљедећој сједници падају сто посто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

25.06.2015 19:52

Овакву заститу изврсилаца теских кривицних дјела од стране власти вец смо видјели на примјерима, ПИО, здравства, зељезница, Бирца, рафинерија, банака, сума, геодетске... Нисам изненадјен овом одлуком а ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

25.06.2015 19:52

Опет СНСД-ова подвала и исмијавање пошеног Српског народа!И како год сабереш ове гласове -укупно их има 72 до 74. А скупштина броји 83. Десетак фали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд

26.06.2015 05:11

Паметни људи, отисли куци прецим пословима. Кад виде ову будаластину коју је снсд направио.

Name

КОМЕНТАТОР

25.06.2015 19:55

фуј фујева чисти су ко дјдечија не суза него ГУЗА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд

25.06.2015 19:58

И тако остане све као да се ниста није десило. Снимак постони, глас се "цини" да је Премијеркин. Ако постоји индиција, хајдецда је провјеримо. Ако је лаз, у затвор са оним ко је то монтирао. Ако није, зна се.не мозе остати овако. Гдје ја зивим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

25.06.2015 20:04

Присуствовали сте њиховим предизборним скуповима за мајицу, упаљац, оловку,... бирали сте их на изборима за 20, 50 КМ, за обецање запослења, за обецање директорске позиције итд. Сада их слусајте и гледајте и узивајте у резултатима избора до следецих. И тако даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

25.06.2015 20:44

Ево засто ме нервира опозиција.Стално се бусају како имају 39 посланика а на гласању 31.Да имају 39 њихови закљуци би просли.Пресаберите једном своје редове и баратајте тацним подацима.Зивјети од лазних нада да це вам Игор Радојициц помоци на гласању је бесмислено јер је он доказани полтрон и увлакац који не смије из мисје рупе изаци док му газда не казе.Нисам цлан ни једне странке али препоруцујем СДС у да се мало позабави људима у својим редовима.Писао сам многе коментаре ста су СДС кадрови радили у мојој Градисци.Народ гласао за њих а они наставили политику СНСД а.Нема висе незапослених у њиховим редовима.Све су запослили у врло кратком року.На крају питам господу из СДС а гдје им је данас на гласању био Миладин Станиц.Није ваљда да је имао неког прецег посла од данасње Скупстине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тралала

25.06.2015 21:10

Ста сте тражили то сте добили !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

25.06.2015 21:11

Ови сто су суздрзани,... Сутра одосе до банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Винчи

25.06.2015 21:11

Како да вам народ верује господо опозиционари када константно изговарате лажи.Наводно рушите Владу Републике Српске,имате скупштинску већину, делите премијерско место и говорите да господин Мићић је већ једном ногом у премијерској фотељи и тако даље.Још једном сте показали какви сте и како радите.Чувајте те фотеље у Сарајеву да вам се не измакну, а како је кренуло нећете дуго.И позиција треба да пресабере своје редове, али док је оваква опозиција у држави још дуго ћемо гледати исти сценарио.Толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

25.06.2015 21:13

Фуј јадне опозиције да јаднија не може бити.Све се бусају да ће урадити "историјски" преокрет и показати власти зубе а како које гласање све мање посланика опозиције. Нисам члан ниједне странке а био сам редовни гласач СДС до сада. Од данас дефинитивно избјегавам изборе и нећу више излазити да гласам ни за кога, па нека буде шта ће бити какви смо боље нисмо ни заслужили. Какав народ таква и власт и држава, па се онда чудимо што нестајемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

разоцарани

25.06.2015 21:20

Па срамота је да вас је 39 потписало захтјев за сазивање скупштине а за насе закљуцке гласало само 31 ЗА и 8 суздрзано а јос тузније сто је само 12 посланика гласало против закљуцака позиције И сада имате образа било ста прицати... С Р А М В А С Б И Л О !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамотно

25.06.2015 21:32

Толико смо цекали ову посебну сједницу и слусали најаве и припреме за њу, оцекивао сам да цете се стварно припремити и понудити јасне и недвосмислене доказе и тврдње да се позиција бас зацрвени, а на крају СРАМОТА!!!! Два дана пратим пренос преко овог ____Плус и крајње сам разоцаран... Па на крају о НАЈВЕЦОЈ АФЕРИ У РС скупите 31 глас ЗА. Срамите се и заборавите на гласова за следеце изборе, за друге не могу да гласам а за вас нецу више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоx

25.06.2015 21:52

И ја гласао за СЗП, ма никада они неце бити позиција, каква неозбиљност и у праву је Зељка прави су папци. До 2018-те и избора остаце их 10 у опозицији, зао ми је само народа, а од данас апстинирам на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција изгубила квислниге у својим редовима

25.06.2015 21:55

Опозиција изгубила квисллинге у својим редовима тј. 5 купљних посланика али се више појацала јер је добила 2 посланика Дјордјица и Сукала који вриједе политицки 100 пута више него ових 5 папака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозак сукало

26.06.2015 01:21

Јос једном ГОСПОДИНЕ СУКАЛО извини,пуно сам лосих коментара написао о теби.Сад видим да ти и ДОРДЈИЦ сте бољи од цијеле опозиције заједно.Обоици РЕСПЕКТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

26.06.2015 03:29

Да ли ико има линк на којем могу погледати ово засједање скупстине ? Тразио сам на Yоутубу и на Бн,ниста. Хвала унапред

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.06.2015 03:43

Власт која стоји само у своју одбрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

квислинзи

26.06.2015 05:32

ИЗДАЈНИЦИ НЕ МИРУЈУ.МИКОВИЦ И СИЉЕГОВИЦ ОПЕТ МИНИРАЈУ СДС У НЕВЕСИЊУ.САДА ПРЕКО ОСНИВАЦА РУСЕ СТРАНКУ.КВИСЛИНЗИ НАЈГОРЕ ВРСТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУКА

26.06.2015 05:34

БАЊАЛУКА ЦИЈЕЛА ЗНА ДА ЈЕ ИГОР РАДОЈЧИЋ ПРИСЛУШКИВАО ГОСПОЂУ ИЛИ ГОСПОЂИЦУ ЦВИЈАНОВИЋ САДАШЊУ ПРЕМИЈЕРКУ А БУДУЋУ СТАНАРКУ ЈЕДНОГ ЗАТВОРА У РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ. НЕ ПРАВИТЕ БУДАЛЕ ОД ОВОГ ОЈАЂЕНОГ НАРОДА. ОВО ВИШЕ НИЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ОВО ЈЕ РЕПУБЛИКА МРСКА.

ОДГОВОРИТЕ