Odbijeni zaključci o kupovini poslanika

Iako je opozicija u Republici Srpskoj inicirala parlamentranu raspravu o navnodnoj kupovini poslanika prilikom formiranja Vlade Srpske, večeras u Narodnoj skupštini nisu usvojeni njihovi zaključci u kojima se traži poptuna istraga o tom slučaju, već su podršku dobili stavovi vladajućih stranaka u kojima se navodi da nije bilo političke korupcije prilikom formiranja Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 25.06.2015 | 21:35
Odbijeni zaključci o kupovini poslanika

Poslanici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj te opozicija predložili su dva prijedloga dijametralno suprostavljenih zaključaka nakon gotovo dvodnevne rasprave o informaciji o kupovini poslanika prilikom formiranja Vlade Republike Srpske.

Usvojeni su zaključci vladajućih, klubova poslanika SNSD-a, SP-a i DNS-a, u kojima se navodi da cilj događaja u vezi sa spornim audiomaterijalom na kojem se govori o kupovini poslanika bio destabilizacija RS-a i rušenje njenog ustavnog poretka.

Za ove zaključke glasala su 44 poslanika, protiv je bilo 12, a suzdržano 18 poslanika.

Takođe, daje se puna podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske u rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s, kako navode, nelegalnim prisluškivanjem i tonskim snimanjem premijerke Željke Cvijanović.

Od MUP-a Republike Srpske u predloženim zaključcima zahtijevaju da se podigne nivo zaštite svih građana, a posebno nosilaca najviših funkcija Republici Srpskoj s ciljem sprečavanja "devijantnih pojava koje mogu imati nesagledive posljedice po stabilnost i položaj Republike Srpske".

Tokom večerašnjeg glasanja na kraju dvodvene rasprave nisu usvojeni zaključci klubova poslanika SDS-SRS RS, PDP-e i NDP-e u kojima se naglašavalo da je obustavljanje istrage u aferi "snimak" od Specijalnog tužilaštva Republike Srpske rezultat nedostatka namjere da se utvrdi prava istina, jer nisu iscrpljene sve istražne i forenzičke mogućnosti pribavljanja dokaza radi utvrđivanja autentičnosti sadržaj audiosnimka, kao i identiteta osoba koje su izvršile neovlašteno snimanje.

Za ove zaključke je glasao 31 poslanik, protiv je bilo 35, a suzdržano osam.

U zaključcima se tražilo od Republičkog tužilaštva RS da se nastavi istraga u ovom predmetu.

"Istraga o počinjenim krivičnim djelima u vezi sa snimanjem razgovora, kao i u vezi sa sadržajem snimljenog razgovora, treba biti okončana kako bi se sudskim postupkom protiv odgovornih osoba utvrdilo da li ima krivične odgovornosti po bilo kojem osnovu", stoji u predloženim zaključcima koji nisu dobili podršku u parlamentu.

Takođe, tražilo se da parlament zaduži Vladu Republike Srpske da pokrene proceduru ukidanja Specijalnog tužilaštva, ne samo zbog naređenja o nesprovođenju istrage u ovom slučaju, već zbog iskazanog kontinuiteta nedostatka volje da se istraže brojni slučajevi u kojima je postojala dovoljno argumentirana osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima u upravljanju i raspolaganju javnim sredstvima.

Usvajenjm zaključaka vladajućih stranaka okončano je maratonsko posebno zasjedanje Narodne skupštine o informaciji o "kupovini" narodnih poslanika prilikom izbora Vlade Republike Srpske 18. decembra prošle godine.

Ovu raspravu inicijarali su poslanici opozicije.

(BN TV)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

25.06.2015 19:46

Od ovih vladajucih se nije ni moglo ocekivati da bude drugacije. Ima samo jedno rjesenje.

ODGOVORITE
Name

MIĆIĆ

25.06.2015 19:49

Jel moj Expoze barem prošao ,na sljedećoj sjednici padaju sto posto.

ODGOVORITE
Name

goran

25.06.2015 19:52

Ovakvu zastitu izvrsilaca teskih krivicnih djela od strane vlasti vec smo vidjeli na primjerima, PIO, zdravstva, zeljeznica, Birca, rafinerija, banaka, suma, geodetske... Nisam iznenadjen ovom odlukom a vi?

ODGOVORITE
Name

dnk

25.06.2015 19:52

Opet SNSD-ova podvala i ismijavanje pošenog Srpskog naroda!I kako god sabereš ove glasove -ukupno ih ima 72 do 74. A skupština broji 83. Desetak fali...

ODGOVORITE
Name

md

26.06.2015 05:11

Pametni ljudi, otisli kuci precim poslovima. Kad vide ovu budalastinu koju je snsd napravio.

Name

KOMENTATOR

25.06.2015 19:55

fuj fujeva čisti su ko djdečija ne suza nego GUZA

ODGOVORITE
Name

md

25.06.2015 19:58

I tako ostane sve kao da se nista nije desilo. Snimak postoni, glas se "cini" da je Premijerkin. Ako postoji indicija, hajdecda je provjerimo. Ako je laz, u zatvor sa onim ko je to montirao. Ako nije, zna se.ne moze ostati ovako. Gdje ja zivim

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

25.06.2015 20:04

Prisustvovali ste njihovim predizbornim skupovima za majicu, upaljac, olovku,... birali ste ih na izborima za 20, 50 KM, za obecanje zaposlenja, za obecanje direktorske pozicije itd. Sada ih slusajte i gledajte i uzivajte u rezultatima izbora do sledecih. I tako dalje.

ODGOVORITE
Name

333

25.06.2015 20:44

Evo zasto me nervira opozicija.Stalno se busaju kako imaju 39 poslanika a na glasanju 31.Da imaju 39 njihovi zakljuci bi prosli.Presaberite jednom svoje redove i baratajte tacnim podacima.Zivjeti od laznih nada da ce vam Igor Radojicic pomoci na glasanju je besmisleno jer je on dokazani poltron i uvlakac koji ne smije iz misje rupe izaci dok mu gazda ne kaze.Nisam clan ni jedne stranke ali preporucujem SDS u da se malo pozabavi ljudima u svojim redovima.Pisao sam mnoge komentare sta su SDS kadrovi radili u mojoj Gradisci.Narod glasao za njih a oni nastavili politiku SNSD a.Nema vise nezaposlenih u njihovim redovima.Sve su zaposlili u vrlo kratkom roku.Na kraju pitam gospodu iz SDS a gdje im je danas na glasanju bio Miladin Stanic.Nije valjda da je imao nekog preceg posla od danasnje Skupstine.

ODGOVORITE
Name

Tralala

25.06.2015 21:10

Sta ste tražili to ste dobili !

ODGOVORITE
Name

Logika...

25.06.2015 21:11

Ovi sto su suzdrzani,... Sutra odose do banke.

ODGOVORITE
Name

Да Винчи

25.06.2015 21:11

Како да вам народ верује господо опозиционари када константно изговарате лажи.Наводно рушите Владу Републике Српске,имате скупштинску већину, делите премијерско место и говорите да господин Мићић је већ једном ногом у премијерској фотељи и тако даље.Још једном сте показали какви сте и како радите.Чувајте те фотеље у Сарајеву да вам се не измакну, а како је кренуло нећете дуго.И позиција треба да пресабере своје редове, али док је оваква опозиција у држави још дуго ћемо гледати исти сценарио.Толико

ODGOVORITE
Name

Требиње

25.06.2015 21:13

Фуј јадне опозиције да јаднија не може бити.Све се бусају да ће урадити "историјски" преокрет и показати власти зубе а како које гласање све мање посланика опозиције. Нисам члан ниједне странке а био сам редовни гласач СДС до сада. Од данас дефинитивно избјегавам изборе и нећу више излазити да гласам ни за кога, па нека буде шта ће бити какви смо боље нисмо ни заслужили. Какав народ таква и власт и држава, па се онда чудимо што нестајемо

ODGOVORITE
Name

razocarani

25.06.2015 21:20

Pa sramota je da vas je 39 potpisalo zahtjev za sazivanje skupštine a za nase zakljucke glasalo samo 31 ZA i 8 suzdrzano a jos tuznije sto je samo 12 poslanika glasalo protiv zakljucaka pozicije I sada imate obraza bilo sta pricati... S R A M V A S B I L O !!!!!!

ODGOVORITE
Name

sramotno

25.06.2015 21:32

Toliko smo cekali ovu posebnu sjednicu i slusali najave i pripreme za nju, ocekivao sam da cete se stvarno pripremiti i ponuditi jasne i nedvosmislene dokaze i tvrdnje da se pozicija bas zacrveni, a na kraju SRAMOTA!!!! Dva dana pratim prenos preko ovog ____Plus i krajnje sam razocaran... Pa na kraju o NAJVECOJ AFERI U RS skupite 31 glas ZA. Sramite se i zaboravite na glasova za sledece izbore, za druge ne mogu da glasam a za vas necu više...

ODGOVORITE
Name

zox

25.06.2015 21:52

I ja glasao za SZP, ma nikada oni nece biti pozicija, kakva neozbiljnost i u pravu je Zeljka pravi su papci. Do 2018-te i izbora ostace ih 10 u opoziciji, zao mi je samo naroda, a od danas apstiniram na izborima.

ODGOVORITE
Name

Opozicija izgubila kvislnige u svojim redovima

25.06.2015 21:55

Opozicija izgubila kvisllinge u svojim redovima tj. 5 kupljnih poslanika ali se više pojacala jer je dobila 2 poslanika Djordjica i Sukala koji vrijede politicki 100 puta više nego ovih 5 papaka!

ODGOVORITE
Name

mozak sukalo

26.06.2015 01:21

Jos jednom GOSPODINE SUKALO izvini,puno sam losih komentara napisao o tebi.Sad vidim da ti i DORDJIC ste bolji od cijele opozicije zajedno.Oboici RESPEKT.

ODGOVORITE
Name

Guzonja

26.06.2015 03:29

Da li iko ima link na kojem mogu pogledati ovo zasjedanje skupstine ? Trazio sam na Youtubu i na Bn,nista. Hvala unapred

ODGOVORITE
Name

borac

26.06.2015 03:43

Vlast koja stoji samo u svoju odbranu.

ODGOVORITE
Name

kvislinzi

26.06.2015 05:32

IZDAJNICI NE MIRUJU.MIKOVIC I SILJEGOVIC OPET MINIRAJU SDS U NEVESINJU.SADA PREKO OSNIVACA RUSE STRANKU.KVISLINZI NAJGORE VRSTE

ODGOVORITE
Name

BANJALUKA

26.06.2015 05:34

BANJALUKA CIJELA ZNA DA JE IGOR RADOJČIĆ PRISLUŠKIVAO GOSPOĐU ILI GOSPOĐICU CVIJANOVIĆ SADAŠNJU PREMIJERKU A BUDUĆU STANARKU JEDNOG ZATVORA U REPUBLICI SRBSKOJ. NE PRAVITE BUDALE OD OVOG OJAĐENOG NARODA. OVO VIŠE NIJE REPUBLIKA SRPSKA OVO JE REPUBLIKA MRSKA.

ODGOVORITE