Савези региона: Заједно против хулигана!

На регионалном састанку фудбалских савеза бивше Југославије у Опатији разговарало се о спречавању насиља на теренима, статусу професионалних фудбалера, док ће регионална лига бити тема следећег окупљања.

Фудбал 26.06.2015 | 18:20
Савези региона: Заједно против хулигана!

У Опатији је, уз домаћинство Хрватског ногометног савеза, одржан други регионални састанак фудбалских савеза Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Словеније, Србије и домаћина Хрватске.

То је био наставак разговора после потписаног Меморандума о сарадњи који су сви савези потписали на првом састанку, одржаном у Љубљани у јануару ове године.

На састанку у Опатији, на којем су Фудбалски савез Србије представљали потпредседник Иван Ћурковић и генерални секретар Зоран Лаковић, разговарало се о више заједничких тема, а најважнија је била заштита и сигурност на фудбалским такмичењима, саопштио је ФСС.

Сви учесници састанка сложили су се да је то горући проблем свих савеза. Представници савеза изразили су велику забринутост у погледу сигурносне ситуације на стадионима, а о чему је упознат Марк Тимер, представник УЕФА и шеф Одељења за безбедност и стадионе.

Јединствени став је да без конкретног и заједничког деловања државних институција овај проблем фудбалске организације не могу решити саме. Без тога, немогуће је омогућити фудбалерима и њиховим организацијама, те највећем делу навијача да се такмиче, односно уживају у фудбалу без инцидената, пиротехнике и вербалног насиља.

Заједнички је предложено УЕФА да настави стално подстицање државних власти у заједничком приступу овом озбиљном проблему и наглашено је да би одлагање решавања тих проблема могло да има далекосежне штетне последице за клубове и репрезентације.

Учесници састанка су разменили информације о статусу професионалних фудбалера и закључили су да се националним законодавним системима требају уважити специфичности и разлике у њиховом радно-правном статусу, укључујући финансијска давања. У односу на посреднике, закључено је да њихов статус и деловање треба регулисати на јединствен начин, а у оквирима регулатива ФИФА.

Тема је била и актуелна ситуација у ФИФА, а последично и УЕФА, па је договорено да ће савези учесници имати заједничке ставове о најважнијим питањима деловања својих кровних организација.

На састанку у Опатији није било речи о регионалном такмичењењу, већ је саопштено да ће то бити једна од тема на предстојећем састанку председника и генералних секретара националних савеза под окриљем УЕФА, који ће бити одржан у септембру ове године.

Наставак међусобне сарадње у такмичењима, размени искустава, кадрова и даље ће се наставити и побољшавати, па је одмах договорен и следећи састанак – у новембру у Сарајеву, а домаћин ће бити Фудбалски савез БиХ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зец

26.06.2015 16:40

Хвала Богу па се покренуло. Напокон да на миру гледамо фудбал на висем нивоу и без манијакалних ликова који униставају утакмице и угрозавају безбједност и имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

робијас

26.06.2015 16:59

Напокон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

26.06.2015 17:26

Нови начин извлачења пара и ухљебљавања подобних, вјероватно че ту бити неке комисије и тимови формирани а све о леђа народа.

ОДГОВОРИТЕ