Savezi regiona: Zajedno protiv huligana!

Na regionalnom sastanku fudbalskih saveza bivše Jugoslavije u Opatiji razgovaralo se o sprečavanju nasilja na terenima, statusu profesionalnih fudbalera, dok će regionalna liga biti tema sledećeg okupljanja.

Fudbal 26.06.2015 | 18:20
Savezi regiona: Zajedno protiv huligana!

U Opatiji je, uz domaćinstvo Hrvatskog nogometnog saveza, održan drugi regionalni sastanak fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i domaćina Hrvatske.

To je bio nastavak razgovora posle potpisanog Memoranduma o saradnji koji su svi savezi potpisali na prvom sastanku, održanom u Ljubljani u januaru ove godine.

Na sastanku u Opatiji, na kojem su Fudbalski savez Srbije predstavljali potpredsednik Ivan Ćurković i generalni sekretar Zoran Laković, razgovaralo se o više zajedničkih tema, a najvažnija je bila zaštita i sigurnost na fudbalskim takmičenjima, saopštio je FSS.

Svi učesnici sastanka složili su se da je to gorući problem svih saveza. Predstavnici saveza izrazili su veliku zabrinutost u pogledu sigurnosne situacije na stadionima, a o čemu je upoznat Mark Timer, predstavnik UEFA i šef Odeljenja za bezbednost i stadione.

Jedinstveni stav je da bez konkretnog i zajedničkog delovanja državnih institucija ovaj problem fudbalske organizacije ne mogu rešiti same. Bez toga, nemoguće je omogućiti fudbalerima i njihovim organizacijama, te najvećem delu navijača da se takmiče, odnosno uživaju u fudbalu bez incidenata, pirotehnike i verbalnog nasilja.

Zajednički je predloženo UEFA da nastavi stalno podsticanje državnih vlasti u zajedničkom pristupu ovom ozbiljnom problemu i naglašeno je da bi odlaganje rešavanja tih problema moglo da ima dalekosežne štetne posledice za klubove i reprezentacije.

Učesnici sastanka su razmenili informacije o statusu profesionalnih fudbalera i zaključili su da se nacionalnim zakonodavnim sistemima trebaju uvažiti specifičnosti i razlike u njihovom radno-pravnom statusu, uključujući finansijska davanja. U odnosu na posrednike, zaključeno je da njihov status i delovanje treba regulisati na jedinstven način, a u okvirima regulativa FIFA.

Tema je bila i aktuelna situacija u FIFA, a posledično i UEFA, pa je dogovoreno da će savezi učesnici imati zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima delovanja svojih krovnih organizacija.

Na sastanku u Opatiji nije bilo reči o regionalnom takmičenjenju, već je saopšteno da će to biti jedna od tema na predstojećem sastanku predsednika i generalnih sekretara nacionalnih saveza pod okriljem UEFA, koji će biti održan u septembru ove godine.

Nastavak međusobne saradnje u takmičenjima, razmeni iskustava, kadrova i dalje će se nastaviti i poboljšavati, pa je odmah dogovoren i sledeći sastanak – u novembru u Sarajevu, a domaćin će biti Fudbalski savez BiH.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zec

26.06.2015 16:40

Hvala Bogu pa se pokrenulo. Napokon da na miru gledamo fudbal na visem nivou i bez manijakalnih likova koji unistavaju utakmice i ugrozavaju bezbjednost i imovinu.

ODGOVORITE
Name

robijas

26.06.2015 16:59

Napokon

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

26.06.2015 17:26

Novi način izvlačenja para i uhljebljavanja podobnih, vjerovatno če tu biti neke komisije i timovi formirani a sve o leđa naroda.

ODGOVORITE