Маса: Неопходне су промјене у Ф1!

Возач Вилијамса Фелипе Маса рекао је да су Формули 1 потребне "паметне" промене правила и да није довољно само учинити возила бржим.

Остали спортови 28.06.2015 | 08:20
Маса: Неопходне су промјене у Ф1!

Челници Формуле 1 разматрају начине како би унапредили и популаризовали спорт у предстојећим сезонама. Прошлог месеца договорили су се о бројним предлозима како би се смањила пролазна времена по кругу, да болиди добију "агресивнији" изглед, али и да се много теже возе од сезоне 2017.

Маса је 2002. године дебитовао у Формули 1 и од тада је искусио многе техничке промене и промене правила. Бразилац је упозорио челнике Формуле 1 да буду опрезни приликом доношења одлука о промени правила, како не би отежали претицање противника на стази.

"Схватам да је занимљиво учинити болиде бржим, али ако га учините пет секунди бржим, онда ћете на стазама видети мање обилажења него што се ових сезона могло видети и свакако ће се људи жалити", рекао је Маса, пренео је Скај Спортс, "Желим да возила буду најбржа, али промене морају да буду паметне. Возила ће бити бржа, али ми ћемо касније кочити, па ће претицања бити још тежа. Треба да се уведу оне промене које људи желе да виде, а они желе да гледају претицања и борбу на стази. То мора да буде промена".

Многи тврде да је Формула 1 у прошлости била занимљивија, а као "златно доба" наводе осамдесете године, али се Маса са тим не слаже.

"Гледао сам скоро све трке и тада је било много горе. Разлика у квалификацијама је била 1,5 секунди у односу на трећепласираног. Током сваке трке трећепласирани је заостајао за читав круг. Због тога мислим да је сада много већа разлика и да када људи причају о прошлости, морају добро да је се сећају", рекао је Маса.

Иако је признао да је тада било теже возити тадашње моделе, Маса је рекао да се углавном радило о лошем квалитету већине стаза.

"Прошлост (Формуле 1) је изгледала занимљивије пошто су стазе биле много горе. Сада је све безбедније, стазе су другачије и не мислим да ће ФИА то променити и направити их опаснијим. Не слажем се са мишљењем Кимија Раиконена и Никија Лауде, који су рекли да такмичење мора да буде опасније. Само мислим да мора да буде боље", рекао је Маса.

"Морају да се направе важне студије да би ствари постале паметније, али не само да би се нешто променило, пошто у Формули 1 имамо много промена. Понекад је промена када не промените ништа", додао је Маса.

Коментари / 0

Оставите коментар