Видео сјећања: Аргентинина прва титула првака свијета!

На данашњи дан пре 37 година Аргентина је освојила своју прву титулу светског првака у фудбалу. Аргентина памти 1978. годину!

Фудбал 25.06.2015 | 18:40
Видео сјећања: Аргентинина прва титула првака свијета!

Светско првенство у фудбалу 1978. године није било најбоље што се тиче квалитета у односу на неке пре и на неке мундијале касније. Али је, свакако, остало у сећањима због сјајног финала, папирића по целом терену, страсти коју су приказали аргентински навијачи на стадиону "Монументал" у Буенос Ајресу, по сјајним фудбалерима и, наравно, по томе, што је Аргентина први пут освојила титулу првака света.

Холандија је била фаворит, али је победила глад, жеља Аргентинаца, предвођених "чупавим" Мариом Кемпесом, капитеном Данијелом Албертом Пасарелом, Освалдом Ардиљесом, голманом Убалдом Фиљолом... и, наравно, селектором Цезаром Луисом Менотијем.

Чим су фудбалери две репрезентације крочили на терен, "Монументал" је експлодирао - папирићи су побацани са трибина и покрили су цео терен. Атмосфера није "падала" ниједног тренутка, а све је експлодирало када је Пасарела подигао трофеј високо у ваздух.

Холанђани, који су играли без легендарног Јохана Кројфа (одбио је да игра на том МУндијалу, уз још пар играча), у почетку су држали конце игре у својим рукама, а прву велику шансу имали су када је Џони Реп главом тукао. Срећом по Аргентинце, тик поред стативе. Уздаси олакшања на трибинама...

Голман Убалдо Фиљол имао је сјајан турнир до финала, а у финалу је свима желео да поручи: Овај дан је посебан.

Да је био пун самопоуздања, показао је и нови напад Холанђана, када је чудесно зауставио сјајан волеј Џонија Репа.

Чинило се да се мреже неће трести у првих 45 минута, када су Аргентинци донели неописиво славље својим навијачима. Ардиљес је повукао напад, пронашао Леополда Лукеа, а овај асистирао до Кемпеса који је промешао одбрану Холандије и сместио је лопту у мрежу.

Друго полувреме - пресликано првом. Холанђани су покушавали да пробију чврст бедем Аргентинаца, али није баш било јасне идеје у тим нападима. Вили и Рене ван де Керкоф и остали у наранџастим дресовима су покушавали све, али... Аргентинци су били задовољни резултатом, а Меноти је наредио: "Укопавај се! Чекај шансу!".

Његов колега, селектор Холандије Ернст Хапел видео је да нешто мора да промени. Посегао је за првом изменом - у игру је убацио Дика Нанинга.

Какав осећај!

Само осам минута пре него што је судија свирао крај, Нанинга, потпуно неометен, главом је савладао Фиљола.

Хладан туш на "Монументалу"! А Аргентинцима се крв следила у жилама када је који секунд пре краја имала шансу да потпуно преокрене и слави - ударац Ренсенбринка зауставила је статива! Многим Аргентицима је тада срце стало, верујемо.

Продужеци!

Аргентини је очајнички био потребан одмор, пауза, најпре да се опораве од шокова. Изашли су "гаучоси" много одлучнији у продужетке. Кемпес, који се, малтене, није видео у другом полувремену, одједном је почео да "везе".

Нанизао је двојицу одбрамбених играча, потом је превараио и голмана и поново довео Аргентице у вођство. Делиријум на трибинама!

Слика његове дуге косе која лети на све стране, а руке су му подигнуте високо у ваздух, урезане су, вероватно, у сећање сваког Аргентинца који је тада био на "Монументалу" или је гледао снимак утакмице.

Холанђани нису имали куд. Морали су да крену на све или ништа. Наравно, то је за собом повлачило рањивост одбране, а Аргентинци су "намирисали крв". Нашли су пукотину у одбрани и Данијел Бертони је умешно послао лопту у мрежу.

Био је то велики дан за Аргентину, која је потом чекала да се појави Дијего Марадона да освоји другу титулу првака света (1986. године).

О ЈОХАНУ КРОЈФУ

Најбољи фудбалер кога је Холандија имала. Али, те 1978. године, није играо на Мундијалу у Аргентини. Званично је било саопштено да је Кројф одбио да игра из политичких разлога, односно због страховладе и војне диктатуре. Међутим, много година касније (2008. године) Кројф је открио о чему се радило. Он и његова породица били су у опасности од отмице у Барселони. То му је скренуло мисли са фудбала. "Да би играо на Светском првенству, треба да будеш спреман 200%, али у животу има много вреднијих ствари".

Коментари / 0

Оставите коментар