Video sjećanja: Argentinina prva titula prvaka svijeta!

Na današnji dan pre 37 godina Argentina je osvojila svoju prvu titulu svetskog prvaka u fudbalu. Argentina pamti 1978. godinu!

Fudbal 25.06.2015 | 18:40
Video sjećanja: Argentinina prva titula prvaka svijeta!

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1978. godine nije bilo najbolje što se tiče kvaliteta u odnosu na neke pre i na neke mundijale kasnije. Ali je, svakako, ostalo u sećanjima zbog sjajnog finala, papirića po celom terenu, strasti koju su prikazali argentinski navijači na stadionu "Monumental" u Buenos Ajresu, po sjajnim fudbalerima i, naravno, po tome, što je Argentina prvi put osvojila titulu prvaka sveta.

Holandija je bila favorit, ali je pobedila glad, želja Argentinaca, predvođenih "čupavim" Mariom Kempesom, kapitenom Danijelom Albertom Pasarelom, Osvaldom Ardiljesom, golmanom Ubaldom Filjolom... i, naravno, selektorom Cezarom Luisom Menotijem.

Čim su fudbaleri dve reprezentacije kročili na teren, "Monumental" je eksplodirao - papirići su pobacani sa tribina i pokrili su ceo teren. Atmosfera nije "padala" nijednog trenutka, a sve je eksplodiralo kada je Pasarela podigao trofej visoko u vazduh.

Holanđani, koji su igrali bez legendarnog Johana Krojfa (odbio je da igra na tom MUndijalu, uz još par igrača), u početku su držali konce igre u svojim rukama, a prvu veliku šansu imali su kada je Džoni Rep glavom tukao. Srećom po Argentince, tik pored stative. Uzdasi olakšanja na tribinama...

Golman Ubaldo Filjol imao je sjajan turnir do finala, a u finalu je svima želeo da poruči: Ovaj dan je poseban.

Da je bio pun samopouzdanja, pokazao je i novi napad Holanđana, kada je čudesno zaustavio sjajan volej Džonija Repa.

Činilo se da se mreže neće tresti u prvih 45 minuta, kada su Argentinci doneli neopisivo slavlje svojim navijačima. Ardiljes je povukao napad, pronašao Leopolda Lukea, a ovaj asistirao do Kempesa koji je promešao odbranu Holandije i smestio je loptu u mrežu.

Drugo poluvreme - preslikano prvom. Holanđani su pokušavali da probiju čvrst bedem Argentinaca, ali nije baš bilo jasne ideje u tim napadima. Vili i Rene van de Kerkof i ostali u narandžastim dresovima su pokušavali sve, ali... Argentinci su bili zadovoljni rezultatom, a Menoti je naredio: "Ukopavaj se! Čekaj šansu!".

Njegov kolega, selektor Holandije Ernst Hapel video je da nešto mora da promeni. Posegao je za prvom izmenom - u igru je ubacio Dika Naninga.

Kakav osećaj!

Samo osam minuta pre nego što je sudija svirao kraj, Naninga, potpuno neometen, glavom je savladao Filjola.

Hladan tuš na "Monumentalu"! A Argentincima se krv sledila u žilama kada je koji sekund pre kraja imala šansu da potpuno preokrene i slavi - udarac Rensenbrinka zaustavila je stativa! Mnogim Argenticima je tada srce stalo, verujemo.

Produžeci!

Argentini je očajnički bio potreban odmor, pauza, najpre da se oporave od šokova. Izašli su "gaučosi" mnogo odlučniji u produžetke. Kempes, koji se, maltene, nije video u drugom poluvremenu, odjednom je počeo da "veze".

Nanizao je dvojicu odbrambenih igrača, potom je prevaraio i golmana i ponovo doveo Argentice u vođstvo. Delirijum na tribinama!

Slika njegove duge kose koja leti na sve strane, a ruke su mu podignute visoko u vazduh, urezane su, verovatno, u sećanje svakog Argentinca koji je tada bio na "Monumentalu" ili je gledao snimak utakmice.

Holanđani nisu imali kud. Morali su da krenu na sve ili ništa. Naravno, to je za sobom povlačilo ranjivost odbrane, a Argentinci su "namirisali krv". Našli su pukotinu u odbrani i Danijel Bertoni je umešno poslao loptu u mrežu.

Bio je to veliki dan za Argentinu, koja je potom čekala da se pojavi Dijego Maradona da osvoji drugu titulu prvaka sveta (1986. godine).

O JOHANU KROJFU

Najbolji fudbaler koga je Holandija imala. Ali, te 1978. godine, nije igrao na Mundijalu u Argentini. Zvanično je bilo saopšteno da je Krojf odbio da igra iz političkih razloga, odnosno zbog strahovlade i vojne diktature. Međutim, mnogo godina kasnije (2008. godine) Krojf je otkrio o čemu se radilo. On i njegova porodica bili su u opasnosti od otmice u Barseloni. To mu je skrenulo misli sa fudbala. "Da bi igrao na Svetskom prvenstvu, treba da budeš spreman 200%, ali u životu ima mnogo vrednijih stvari".

Komentari / 0

Ostavite komentar