Усвојен Акциони план против прања новца

Савјет министара БиХ усвојио је Акциони план БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца, с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма.

Босна и Херцеговина 25.06.2015 | 17:51
Усвојен Акциони план против прања новца

Акциони план је усвојен са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца, саопштено је из Савјета министара.

БиХ, Република Српска и Федерација БиХ, у складу са уставним надлежностима, провешће сет мјера за спречавање прања новца и финансирања тероризма до половине 2017. године.

Ријеч је о обавезама из ФАТФ препорука и Резолуције Савјета безбједности УН "1373" у овој области.

Министарство безбједности ће за Савјет министара припремити преглед носилаца активности који ће бити задужени за реализацију сваке од мјера наведених у овом акционом плану.

БиХ испуњавањем међународних обавеза наставља активно дјеловање у овој области, а од априла ове године остварен је значајан напредак, посебно усвајањем измјена и допуна Кривичног закона БиХ, чиме су испоштоване препоруке "Манивала" у вези с кривичним дјелима прања новца, те одузимања незаконито стечене добити.

Савјет министара БиХ поздравио је одлуку којом је омогућен извоз у ЕУ термички обрађеног млијека и одређених млијечних производа из БиХ, чиме је препознат уложени труд и рад у овој области и дато повјерење инстутуцијама БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић информисао је Савјет министара БиХ о овој важној одлуци за мљекарски сектор и нагласио да надлежне институције настављају проводити активности на успостављању система контроле у овој области.

Министарство спољне трговине и економских односа с надлежним тијелима интензивирало је активности на стварању услова за извоз других производа из БиХ, у првом реду других млијечних производа, меса, перади и јаја.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о сарадњи у области заштите животне средине и одрживог развоја, с циљем интензивирања билатералне сарадње.

На овај начин двије земље унапређују сарадњу у областима климатских промјена, заштите зрака и воде, управљања чврстим отпадом и хемикалијама, као и друге видове сарадње о заштити животне средине путем заједничких пројеката, размјене искустава и знања, заједничких семинара и конференција у овим областима.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог меморандума о сарадњи у области младих између Министарства цивилних послова БиХ и Министарства школства, науке, истраживања и спорта Словачке којим се подстиче развој сарадње омладине преко размјене информација, знања и истраживачких радова, те обострано корисних посјета.

Двије земље ће сачинити акциони план на годишњем нивоу како би се осигурала флексибилна сарадња која одговора стварним потребама младих БиХ и Словачке, наведено је у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар