Usvojen Akcioni plan protiv pranja novca

Savjet ministara BiH usvojio je Akcioni plan BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Bosna i Hercegovina 25.06.2015 | 17:51
Usvojen Akcioni plan protiv pranja novca

Akcioni plan je usvojen sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca, saopšteno je iz Savjeta ministara.

BiH, Republika Srpska i Federacija BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, provešće set mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma do polovine 2017. godine.

Riječ je o obavezama iz FATF preporuka i Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN "1373" u ovoj oblasti.

Ministarstvo bezbjednosti će za Savjet ministara pripremiti pregled nosilaca aktivnosti koji će biti zaduženi za realizaciju svake od mjera navedenih u ovom akcionom planu.

BiH ispunjavanjem međunarodnih obaveza nastavlja aktivno djelovanje u ovoj oblasti, a od aprila ove godine ostvaren je značajan napredak, posebno usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, čime su ispoštovane preporuke "Manivala" u vezi s krivičnim djelima pranja novca, te oduzimanja nezakonito stečene dobiti.

Savjet ministara BiH pozdravio je odluku kojom je omogućen izvoz u EU termički obrađenog mlijeka i određenih mliječnih proizvoda iz BiH, čime je prepoznat uloženi trud i rad u ovoj oblasti i dato povjerenje instutucijama BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović informisao je Savjet ministara BiH o ovoj važnoj odluci za mljekarski sektor i naglasio da nadležne institucije nastavljaju provoditi aktivnosti na uspostavljanju sistema kontrole u ovoj oblasti.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa s nadležnim tijelima intenziviralo je aktivnosti na stvaranju uslova za izvoz drugih proizvoda iz BiH, u prvom redu drugih mliječnih proizvoda, mesa, peradi i jaja.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, s ciljem intenziviranja bilateralne saradnje.

Na ovaj način dvije zemlje unapređuju saradnju u oblastima klimatskih promjena, zaštite zraka i vode, upravljanja čvrstim otpadom i hemikalijama, kao i druge vidove saradnje o zaštiti životne sredine putem zajedničkih projekata, razmjene iskustava i znanja, zajedničkih seminara i konferencija u ovim oblastima.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog memoranduma o saradnji u oblasti mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva školstva, nauke, istraživanja i sporta Slovačke kojim se podstiče razvoj saradnje omladine preko razmjene informacija, znanja i istraživačkih radova, te obostrano korisnih posjeta.

Dvije zemlje će sačiniti akcioni plan na godišnjem nivou kako bi se osigurala fleksibilna saradnja koja odgovora stvarnim potrebama mladih BiH i Slovačke, navedeno je u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar