Анализа НБА - драфтови који су променили историју модерне кошарке!

Џордан, Олајџувон, Џејмс, Брајант, Милер и Робинсон...Нема сумње - сваки драфт у НБА лиги донесе овом такмичењу неке од најталентованијих кошаркаша на свету, али има и много оних који на крају не оправдају очекивања...

Кошарка 25.06.2015 | 20:20
Анализа НБА - драфтови који су променили историју модерне кошарке!

Сезона у НБА лиги је готова, Голден Стејт Вориорси постали су прваци, али то не значи да је дошао крај узбуђењима "преко баре". Напротив, они који воле НБА лигу кажу да је после окршаја за прстен, најинтересантнији она део који се тиче НБА драфта.

А управо то нас очекује у ноћи између четвртка и петка у Барклајс центру у Њујорку. То ће бити добра прилика да НБА тимови "проберу" најбоље таленте из САД, али и широм света.

Ове године част Србије бране само тројица играча и то двојица репрезентативаца: Никола Милутинов, центар Партизана и капитен Црвене звезде Лука Митровић. Милутинов има 20 година и три сениорске сезоне у дресу Партизана иза себе. Митровић има 22 године, а сезони за нама предводио је црвено-беле до трипле круне. Ту је и Никола Радичевић (21) из Севиље.

Као и сваки пут, право на то ко ће имати најбоље пикове на драфту утврђује се лутријом међу екипама које су претходне сезоне имале најлошије резултате. Ове године право да прва бира добила је Минесота, испред ЛА Лејкерса и Филаделфије. У прве две рунде драфта биће изабрано 60 играча.

Нема сумње - сваки драфт у НБА лиги донесе овом такмичењу неке од најталентованијих кошаркаша на свету, али има и много оних који на крају не оправдају очекивања.

Ипак, гледајући мало архиву и ближу историју, неки од драфтова издвојили су се од осталих јер су целом свету и игри под обручима подарили кошаркаше који су исписали неке од најважнијих страница историје. Ово је избор најзанимљивијих.

1984 - ГОДИНА ЛЕТЕЋЕГ МАЈКЛА, СЕР ЧАРЛСА, ХАКИМА, ЏОНА...

Ово је вероватно најбољи драфт у историји НБА лиге. Сама чињеница да су те године Чикаго Булси изабрали Мајкла Џордана, додуше као трећег пика му омогућава тај историјски епитет. Летећи Мајкл донео је Булсима шест титула, а захваљујући њему НБА кошарка је дефинитивно постала глобални светски бренд. Сви који су могли да гледају његове утакмице морају да се сматрају привилегованим што су рођени баш у то време.

Даље, ту је сјајни нигеријски центар Хаким Олајџувон, први пик на драфту. Ради се о центру који имао надимак „сан“, а изабрао га је Хјустон и средином 90-тих освојио две титуле. Пети пик на овом драфту био је Чарлс Баркли, изабрала је Филаделфија, а касније је у каријери играо за Финикс и Хјустон. Сер Чарлс је био највећа прзница у НБА лиги, али и вансеријски играч, члан два Дрим тима. Ни ту није крај, јер је 1984. Као 16. Пика Јута Џез изабрала је Џона Стоктона који је целу каријеру, до 2003, играо за ту екипу. Као ни Баркли, није успео да освоји титулу у НБА лиги, а у томе га је спречио „класић“ Мајкл Џордан. Ипак, Стоктон је постао један од најбољих асистената у историји професионалне кошарке.

1987 - АДМИРАЛ, СКОТИ, РЕЏИ, ХАКИМ...

Када говоримо о најбољим годинама НБА драфта и ова ће свакако остати упамћена док постоји кошарка. Први пик је био Дејвид Робинсон, узео га је Сан Антонио, а са његовим доласком креће и трансформација овог клуба у један од најбољих у НБА лиги. Добио је надимак Адмирал и у два наврата је водио тексашки брод ка шампионским титулама. Те године пети пик је био Скоти Пипен, бирао га је Сијетл и одмах трејдовао у Чикаго за Елдена Полинајса којем је то вероватно био најславнији тренутак у каријери, како се касније показало. Пипен је дуги низ година био у Џордановој сенци у Чикагу, али је ипак његова улога у освајању шест титула за осам година била огромна.

Овај драфт дао нам је још једног шутера којег ће противници заувек памтити. У питању је легендарни Реџи Милер, узела га је Индијана као 11. пика, а он је целу каријеру, следећих 18 година провео у дресу Пејсерса. Никада није био првак НБА лиге, али је освајао злато на Олимпијским играма и Светском првенству. Ту је био и Кевин Џонсон, седми пик, избор Кливленда, плејмејкер који је остао упамћен по спектакуларном закуцавања преко центра Хакима Олајџувона. После годину дана отишао у Финикс, где је и завршио каријеру, а од 2008. године је градоначелник Сакрамента.

1996 - МИ ПАМТИМО ПО ПЕЂИ, АЛИ И ПО КОБИЈУ, АЛЕНУ, РЕЈУ, СТИВУ...

Ово је била баш добра “берба”. Ми ћемо је памтити по томе што је Предраг Стојаковић изабран као 14. пик, а то су урадили Сакраменто Кингси. Српски кошаркаш наредних година доминирао је са Дивцем и Вебером у дресу тима из Калифорније и остаће упамћен као један од најбољих тројкаша у историји НБА лиге. Стојаковић је у дресу Даласа пред крај каријере освојио и шампионски прстен. Ова година ипак највише ће остати упамћена по Кобију Брајанту, кога су изабрали Шарлот Хорнетси као 13. пика, а онда га трејдовали са Лејкерсима који су у супротном смеру послали Дивца. Како кажу, остало је историја. Брајант је са Лејкерсима пет пута био НБА шампион, а узео је и два олимпијска злата у дресу САД.

Први пик на драфту те године био је Ален Ајверсон којег је изабрала Филаделфија. Никада није у потпуности оправдао очекивања, иако је 2000. предводио Сиксерсе до финала где су их почистили Лејкерси. У овој галерији асова од пре 19 година је и један од најбољих шутера у последњих неколико деценија Реј Ален. Изабрао га је Сијетл као петог пика, али је највеће успехе и титуле освајао са Бостоном и Мајамијем.

Ту је и Ентоан Вокер, шести пик којег су изабрали Селтикси и најбољи канадски кошаркаш свих времена Стив Неш, тада 15. пик и човек у којег се навијачи Финикса и данас куну. Гледајући историју, велика је неправда што такав играч никад није био НБА шампион, а играо је још за Лејкерсе и Далас.

2003 - ЛЕБРОН, ДАРКО, ПА БОШ, ВЕЈД, ЕНТОНИ...

И ово је веома важна година НБА драфта за српску кошарку, пошто су Детроит Пистонси као другог пика изабрали Дарка Миличића, тада голобрадог младића из вршачког Хемофарма. На жалост, овај дугајлија бритког језика као ни многи пре њега, никада није оправдао велика очекивања, а играо је после и за Орландо, Минесоту, Њујорк, Мемфис и Бостон.

Најбољи студент ове генерације свакако је Леброн Џејмс. Први пик, изабрао га је Кливленд, али је тек у дресу Мајами Хита освојио два шампионска прстена и то у тандему са “класићем” Двејном Вејдом којег је тим са Флорида узео као петог пика. Ту је и Крис Бош, четврти пик и избор Торонта који га је 2010. послао у Мајами, а овај на Флориди стекао шампионске навике. Наравно, не би требало заборавити ни Кармела Ентонија, трећег пика И тада новог играча Денвера. Ентони је осам година провео у Денверу, а онда се преселио у Њујорк Никсе.

2008 - РОУЗ, ЛАВ, ВЕСТБРУК, ПЕКОВИЋ...

Ова година донела нам је доста асова и свеже крви у НБА лигу. Дерик Роуз као први пик и избор Чикаго Булса је много обећавао, али му је досадашњу каријеру обележио велики број повреда. Оно што је добро за овог сјајног плејмејкера је што не одустаје И што се увек враћа на терен без обзира на степен повреде. Четврти пик био је Расел Вестбрук, а изабрао га је Сијетл. Ту је био и Кевин Лав, пети пик, узео га је Мемфис и трејдовао у Минесоту. Недавно је прешао у Кливленд, али није играо овогодишње финале због тешке повреде. Те године као 31. пика Николу Пековића је изабрао Мајами, а онда је преко Бостона, црногорски центар завршио у Минесоти где се налази и данас.

Коментари / 0

Оставите коментар