Analiza NBA - draftovi koji su promenili istoriju moderne košarke!

Džordan, Olajdžuvon, Džejms, Brajant, Miler i Robinson...Nema sumnje - svaki draft u NBA ligi donese ovom takmičenju neke od najtalentovanijih košarkaša na svetu, ali ima i mnogo onih koji na kraju ne opravdaju očekivanja...

Košarka 25.06.2015 | 20:20
Analiza NBA - draftovi koji su promenili istoriju moderne košarke!

Sezona u NBA ligi je gotova, Golden Stejt Voriorsi postali su prvaci, ali to ne znači da je došao kraj uzbuđenjima "preko bare". Naprotiv, oni koji vole NBA ligu kažu da je posle okršaja za prsten, najinteresantniji ona deo koji se tiče NBA drafta.

A upravo to nas očekuje u noći između četvrtka i petka u Barklajs centru u Njujorku. To će biti dobra prilika da NBA timovi "proberu" najbolje talente iz SAD, ali i širom sveta.

Ove godine čast Srbije brane samo trojica igrača i to dvojica reprezentativaca: Nikola Milutinov, centar Partizana i kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović. Milutinov ima 20 godina i tri seniorske sezone u dresu Partizana iza sebe. Mitrović ima 22 godine, a sezoni za nama predvodio je crveno-bele do triple krune. Tu je i Nikola Radičević (21) iz Sevilje.

Kao i svaki put, pravo na to ko će imati najbolje pikove na draftu utvrđuje se lutrijom među ekipama koje su prethodne sezone imale najlošije rezultate. Ove godine pravo da prva bira dobila je Minesota, ispred LA Lejkersa i Filadelfije. U prve dve runde drafta biće izabrano 60 igrača.

Nema sumnje - svaki draft u NBA ligi donese ovom takmičenju neke od najtalentovanijih košarkaša na svetu, ali ima i mnogo onih koji na kraju ne opravdaju očekivanja.

Ipak, gledajući malo arhivu i bližu istoriju, neki od draftova izdvojili su se od ostalih jer su celom svetu i igri pod obručima podarili košarkaše koji su ispisali neke od najvažnijih stranica istorije. Ovo je izbor najzanimljivijih.

1984 - GODINA LETEĆEG MAJKLA, SER ČARLSA, HAKIMA, DŽONA...

Ovo je verovatno najbolji draft u istoriji NBA lige. Sama činjenica da su te godine Čikago Bulsi izabrali Majkla Džordana, doduše kao trećeg pika mu omogućava taj istorijski epitet. Leteći Majkl doneo je Bulsima šest titula, a zahvaljujući njemu NBA košarka je definitivno postala globalni svetski brend. Svi koji su mogli da gledaju njegove utakmice moraju da se smatraju privilegovanim što su rođeni baš u to vreme.

Dalje, tu je sjajni nigerijski centar Hakim Olajdžuvon, prvi pik na draftu. Radi se o centru koji imao nadimak „san“, a izabrao ga je Hjuston i sredinom 90-tih osvojio dve titule. Peti pik na ovom draftu bio je Čarls Barkli, izabrala je Filadelfija, a kasnije je u karijeri igrao za Finiks i Hjuston. Ser Čarls je bio najveća prznica u NBA ligi, ali i vanserijski igrač, član dva Drim tima. Ni tu nije kraj, jer je 1984. Kao 16. Pika Juta Džez izabrala je Džona Stoktona koji je celu karijeru, do 2003, igrao za tu ekipu. Kao ni Barkli, nije uspeo da osvoji titulu u NBA ligi, a u tome ga je sprečio „klasić“ Majkl Džordan. Ipak, Stokton je postao jedan od najboljih asistenata u istoriji profesionalne košarke.

1987 - ADMIRAL, SKOTI, REDŽI, HAKIM...

Kada govorimo o najboljim godinama NBA drafta i ova će svakako ostati upamćena dok postoji košarka. Prvi pik je bio Dejvid Robinson, uzeo ga je San Antonio, a sa njegovim dolaskom kreće i transformacija ovog kluba u jedan od najboljih u NBA ligi. Dobio je nadimak Admiral i u dva navrata je vodio teksaški brod ka šampionskim titulama. Te godine peti pik je bio Skoti Pipen, birao ga je Sijetl i odmah trejdovao u Čikago za Eldena Polinajsa kojem je to verovatno bio najslavniji trenutak u karijeri, kako se kasnije pokazalo. Pipen je dugi niz godina bio u Džordanovoj senci u Čikagu, ali je ipak njegova uloga u osvajanju šest titula za osam godina bila ogromna.

Ovaj draft dao nam je još jednog šutera kojeg će protivnici zauvek pamtiti. U pitanju je legendarni Redži Miler, uzela ga je Indijana kao 11. pika, a on je celu karijeru, sledećih 18 godina proveo u dresu Pejsersa. Nikada nije bio prvak NBA lige, ali je osvajao zlato na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu. Tu je bio i Kevin Džonson, sedmi pik, izbor Klivlenda, plejmejker koji je ostao upamćen po spektakularnom zakucavanja preko centra Hakima Olajdžuvona. Posle godinu dana otišao u Finiks, gde je i završio karijeru, a od 2008. godine je gradonačelnik Sakramenta.

1996 - MI PAMTIMO PO PEĐI, ALI I PO KOBIJU, ALENU, REJU, STIVU...

Ovo je bila baš dobra “berba”. Mi ćemo je pamtiti po tome što je Predrag Stojaković izabran kao 14. pik, a to su uradili Sakramento Kingsi. Srpski košarkaš narednih godina dominirao je sa Divcem i Veberom u dresu tima iz Kalifornije i ostaće upamćen kao jedan od najboljih trojkaša u istoriji NBA lige. Stojaković je u dresu Dalasa pred kraj karijere osvojio i šampionski prsten. Ova godina ipak najviše će ostati upamćena po Kobiju Brajantu, koga su izabrali Šarlot Hornetsi kao 13. pika, a onda ga trejdovali sa Lejkersima koji su u suprotnom smeru poslali Divca. Kako kažu, ostalo je istorija. Brajant je sa Lejkersima pet puta bio NBA šampion, a uzeo je i dva olimpijska zlata u dresu SAD.

Prvi pik na draftu te godine bio je Alen Ajverson kojeg je izabrala Filadelfija. Nikada nije u potpunosti opravdao očekivanja, iako je 2000. predvodio Sikserse do finala gde su ih počistili Lejkersi. U ovoj galeriji asova od pre 19 godina je i jedan od najboljih šutera u poslednjih nekoliko decenija Rej Alen. Izabrao ga je Sijetl kao petog pika, ali je najveće uspehe i titule osvajao sa Bostonom i Majamijem.

Tu je i Entoan Voker, šesti pik kojeg su izabrali Seltiksi i najbolji kanadski košarkaš svih vremena Stiv Neš, tada 15. pik i čovek u kojeg se navijači Finiksa i danas kunu. Gledajući istoriju, velika je nepravda što takav igrač nikad nije bio NBA šampion, a igrao je još za Lejkerse i Dalas.

2003 - LEBRON, DARKO, PA BOŠ, VEJD, ENTONI...

I ovo je veoma važna godina NBA drafta za srpsku košarku, pošto su Detroit Pistonsi kao drugog pika izabrali Darka Miličića, tada golobradog mladića iz vršačkog Hemofarma. Na žalost, ovaj dugajlija britkog jezika kao ni mnogi pre njega, nikada nije opravdao velika očekivanja, a igrao je posle i za Orlando, Minesotu, Njujork, Memfis i Boston.

Najbolji student ove generacije svakako je Lebron Džejms. Prvi pik, izabrao ga je Klivlend, ali je tek u dresu Majami Hita osvojio dva šampionska prstena i to u tandemu sa “klasićem” Dvejnom Vejdom kojeg je tim sa Florida uzeo kao petog pika. Tu je i Kris Boš, četvrti pik i izbor Toronta koji ga je 2010. poslao u Majami, a ovaj na Floridi stekao šampionske navike. Naravno, ne bi trebalo zaboraviti ni Karmela Entonija, trećeg pika I tada novog igrača Denvera. Entoni je osam godina proveo u Denveru, a onda se preselio u Njujork Nikse.

2008 - ROUZ, LAV, VESTBRUK, PEKOVIĆ...

Ova godina donela nam je dosta asova i sveže krvi u NBA ligu. Derik Rouz kao prvi pik i izbor Čikago Bulsa je mnogo obećavao, ali mu je dosadašnju karijeru obeležio veliki broj povreda. Ono što je dobro za ovog sjajnog plejmejkera je što ne odustaje I što se uvek vraća na teren bez obzira na stepen povrede. Četvrti pik bio je Rasel Vestbruk, a izabrao ga je Sijetl. Tu je bio i Kevin Lav, peti pik, uzeo ga je Memfis i trejdovao u Minesotu. Nedavno je prešao u Klivlend, ali nije igrao ovogodišnje finale zbog teške povrede. Te godine kao 31. pika Nikolu Pekovića je izabrao Majami, a onda je preko Bostona, crnogorski centar završio u Minesoti gde se nalazi i danas.

Komentari / 0

Ostavite komentar