Питање миграната је питање за Европу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да се Србија оштро противи подизању ограде на граници са Мађарском и нагласио да је сада на ЕУ да покаже да ли је за подизање зидова или је против тога.

Србија 25.06.2015 | 14:21
Питање миграната је питање за Европу

"Мислио сам да је Берлински зид пао", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре у Београду са грчким министром иностраних послова Никосом Коцијасом.

Дачић је нагласио да су односи Србије и Мађарске добри и да питање миграната није ни за Србију, Мађарску или Грчку, већ за Европу, која треба да покаже да ли овај дио Балкана третира као дио ЕУ или омеђен зидовима.

Дачић је указао да Европа није имала велико разумијевање када је Србија указивала на проблем са мигрантима, као ни спремност за финансијску помоћ за ефикаснију контролу границе.

Он је подсјетио да је као министар унутрашњих послова Србије имао три састанка са аустријским и мађарским колегама и да је тада предлагао заједничку контролу граница у зеленом појасу и електронски систем надгледања.

Према његовим ријечима, Србија није имала средства за тако нешто, а њен захтјев за добијање средстава из ИПА фондова за те намјене је одбијен.

"Србија подржава све иницијативе које су део европске акције и спремна је да иницира одржавање регионалне конференције о том питању на којој би учествовали представници држава региона и Европске комисије", рекао је Дачић.

Коцијас је навео да Европа већ дуже времена има проблем са мигрантима и да су на њега чудно гледали у Савјету Европе када је скретао пажњу на тај проблем, преносе београдски медији.

"Морамо да размислимо да ли су ратови у сјеверној Африци изазвали те миграције. Не можемо да имамо дјелимичну сарадњу у Европи да неки праве проблем, а да после кажу - ви то треба да платите", истакао је Коцијас.

Према његовим ријечима, политика према мигрантима захтјева новац, а ако ЕУ жели да буде примјер у свијету онда мора да покаже да је у стању да тај проблем ријеши.

"Ако остане овако као што је данас на Балкану, онда ће и друштва на Балкану постати ксенофобична и окренути се у десно", рекао је Коцијас и додао да Грчка подржава регионалну конференцију.

Он очекује да чланице ЕУ, које се налазе у сјевероисточном дијелу Европе, покажу спремност да се баве тим проблемом, умјесто да се подижу ограде.

Коцијас је истакао да се Грчка залаже за повратак миграната у земље из којих су дошли, али да том проблему у ЕУ није поклоњена велика пажња.

"На Балкану треба да се избјегне да се међусобно свађамо због тога што јаке европске земље не желе да користе све расположиве мјере за рјешавање проблема миграната", навео је Коцијас.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тинки

25.06.2015 12:27

О цему ти имас став уопсте телетабису један

ОДГОВОРИТЕ