Pitanje migranata je pitanje za Evropu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se Srbija oštro protivi podizanju ograde na granici sa Mađarskom i naglasio da je sada na EU da pokaže da li je za podizanje zidova ili je protiv toga.

Srbija 25.06.2015 | 14:21
Pitanje migranata je pitanje za Evropu

"Mislio sam da je Berlinski zid pao", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa grčkim ministrom inostranih poslova Nikosom Kocijasom.

Dačić je naglasio da su odnosi Srbije i Mađarske dobri i da pitanje migranata nije ni za Srbiju, Mađarsku ili Grčku, već za Evropu, koja treba da pokaže da li ovaj dio Balkana tretira kao dio EU ili omeđen zidovima.

Dačić je ukazao da Evropa nije imala veliko razumijevanje kada je Srbija ukazivala na problem sa migrantima, kao ni spremnost za finansijsku pomoć za efikasniju kontrolu granice.

On je podsjetio da je kao ministar unutrašnjih poslova Srbije imao tri sastanka sa austrijskim i mađarskim kolegama i da je tada predlagao zajedničku kontrolu granica u zelenom pojasu i elektronski sistem nadgledanja.

Prema njegovim riječima, Srbija nije imala sredstva za tako nešto, a njen zahtjev za dobijanje sredstava iz IPA fondova za te namjene je odbijen.

"Srbija podržava sve inicijative koje su deo evropske akcije i spremna je da inicira održavanje regionalne konferencije o tom pitanju na kojoj bi učestvovali predstavnici država regiona i Evropske komisije", rekao je Dačić.

Kocijas je naveo da Evropa već duže vremena ima problem sa migrantima i da su na njega čudno gledali u Savjetu Evrope kada je skretao pažnju na taj problem, prenose beogradski mediji.

"Moramo da razmislimo da li su ratovi u sjevernoj Africi izazvali te migracije. Ne možemo da imamo djelimičnu saradnju u Evropi da neki prave problem, a da posle kažu - vi to treba da platite", istakao je Kocijas.

Prema njegovim riječima, politika prema migrantima zahtjeva novac, a ako EU želi da bude primjer u svijetu onda mora da pokaže da je u stanju da taj problem riješi.

"Ako ostane ovako kao što je danas na Balkanu, onda će i društva na Balkanu postati ksenofobična i okrenuti se u desno", rekao je Kocijas i dodao da Grčka podržava regionalnu konferenciju.

On očekuje da članice EU, koje se nalaze u sjeveroistočnom dijelu Evrope, pokažu spremnost da se bave tim problemom, umjesto da se podižu ograde.

Kocijas je istakao da se Grčka zalaže za povratak migranata u zemlje iz kojih su došli, ali da tom problemu u EU nije poklonjena velika pažnja.

"Na Balkanu treba da se izbjegne da se međusobno svađamo zbog toga što jake evropske zemlje ne žele da koriste sve raspoložive mjere za rješavanje problema migranata", naveo je Kocijas.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tinki

25.06.2015 12:27

O cemu ti imas stav uopste teletabisu jedan

ODGOVORITE