ЕП неће усвојити резолуцију о Сребреници

Стални извјестилац за БиХ у Европском парламенту Кристијан Дан Преда изјавио је да је у Парламенту за сада одлучено да се поводом годишњице масакра у Сребреници одржи само дебата.

Босна и Херцеговина 25.06.2015 | 11:32
ЕП неће усвојити резолуцију о Сребреници

Резолуција у овом тренутку не би била од користи у БиХ и региону, изјавио је Дан Преда.

"Сматрали смо да је важно да обиљежимо ову изузетно тужну 20. годишњицу у Парламенту, да се сјетимо жртава, одамо пошту њховим продицама и обезбиједимо да се тако несто никад не понови", рекао је он.

"Нисмо тражили резолуцију јер нисмо сматрали да би то било од помоћи у садашњем контексту како у земљи тако и на регионалном нивоу," рекао је Преда.

И у БИХ готово сви саговорници су се са тиме сложили, додао је извјестилац у интервјуу за Јуропеан Wестерн Балканс (ЕWБ).

Иницијатор резолуције о Сребреници у ЕП био је хрватски посланик Иван Јаковчић из посланичке групе АЛДЕ (Савез либерала и демократа за Европу) а посланици су разматрали могућност да она буде усвојена као документ или да буде дио говора предсједника Европског парламента Мартина Шулца на пленарној сједници. Јакович је својевремено и сам рекао да је мање важно да ли ће бити усвојена као документ, или дио говора на пленарној сједници.

Преда је прошле недјеље боравио у БиХ гдје је имао низ састанака са политичким представницима и учествовао на конференцији "Зашто Европа" у организацији фондације Конрад Аденауер.

Он каже да је на почетку његовог садашњег мандата у ЕП у посланичкој групи ЕПП (Европска народна партија) договорено да се траже двја извјестилачка мјеста, за Србију и БиХ.

"Све земље Западног Балкана су нам важне али смо сматрали да је из различитхи разлога важно да се концентришемо на ове двије земље." додао је он.

Преда сматра да је БИХ суочена са многим изазовима на путу ка ЕУ а да је један од најважнијих борба против корупције.

На питање шта сматра нарочито значајним за даљу интеграцију цијелог региона Западног Балкана у ЕУ, он је рекао да ту постоје два главна питања и да су она заправо повезана.

"За напредак у интеграцијама цијелог региона потребни су нам добросусједски односи и помирење. Како да напредујемо ка Европи ако старе ране нису залијечене, а тензије и даље постоје" упитао је он подсјећајући да је помирење од почетка у средишту европске интеграције.

Из те преспективе треба поздравити скорашње иницијативе Европске комисије о међуповезаности агенде за Западни Балкан, додао је он.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

За Јаковцица

25.06.2015 09:56

Тај Јаковциц је с правом затразио резолуцију о Сребреници, али се прво морао сјетити да затрази и резолуцију за Јасеновац и Олују, посто су се ти злоцини догодили у његовој куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интересантно

25.06.2015 12:30

Кад неко каже "ја подржавам резолуцију о Сребреници, али тражим и резолуцију за Јасеновац, Олују, итд.." говори пуно о њему, али кад неко на ту констатацију "лупа" минусе, говори и превише о томе ко те минусе "лупа", односно о томе: ко смо, шта смо и какви смо. НА НАШУ ЖАЛОСТ, ПОМОЋИ НАМ НЕМА

Name

Партизани

25.06.2015 13:37

Управу си Србија и Срби себи нису смјели дозволити Сребреницу јер су и сами презивјели Злоцин и Геноцид у Јасеновцу. Сребреница је Српска срамота.

Name

силва

25.06.2015 10:09

Баја увелике продаје електропривреду зиви били...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

25.06.2015 10:16

Немојте погресно да ме реазумијете ако овако наставите бице јос Сребреница, бице много висе него сто људски ум на овим просторима, мозе у овим теским и тузним данима да замисли, памет у главу мртви зиве са мртвима а зиви зиве са зивима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НиХ

25.06.2015 11:17

Зато је Србија потписала да Косово добије позивни број, несто сто само дрзаве могу добити. Мени се цини да це ово користити да уцјењуј. Кад Додик буде несто оспорио ови це ово из ладице поново на сто и све таако док не ураде оно сто су наумили.

ОДГОВОРИТЕ