EP neće usvojiti rezoluciju o Srebrenici

Stalni izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu Kristijan Dan Preda izjavio je da je u Parlamentu za sada odlučeno da se povodom godišnjice masakra u Srebrenici održi samo debata.

Bosna i Hercegovina 25.06.2015 | 11:32
EP neće usvojiti rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija u ovom trenutku ne bi bila od koristi u BiH i regionu, izjavio je Dan Preda.

"Smatrali smo da je važno da obilježimo ovu izuzetno tužnu 20. godišnjicu u Parlamentu, da se sjetimo žrtava, odamo poštu njhovim prodicama i obezbijedimo da se tako nesto nikad ne ponovi", rekao je on.

"Nismo tražili rezoluciju jer nismo smatrali da bi to bilo od pomoći u sadašnjem kontekstu kako u zemlji tako i na regionalnom nivou," rekao je Preda.

I u BIH gotovo svi sagovornici su se sa time složili, dodao je izvjestilac u intervjuu za Juropean Western Balkans (EWB).

Inicijator rezolucije o Srebrenici u EP bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčić iz poslaničke grupe ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu) a poslanici su razmatrali mogućnost da ona bude usvojena kao dokument ili da bude dio govora predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca na plenarnoj sjednici. Jakovič je svojevremeno i sam rekao da je manje važno da li će biti usvojena kao dokument, ili dio govora na plenarnoj sjednici.

Preda je prošle nedjelje boravio u BiH gdje je imao niz sastanaka sa političkim predstavnicima i učestvovao na konferenciji "Zašto Evropa" u organizaciji fondacije Konrad Adenauer.

On kaže da je na početku njegovog sadašnjeg mandata u EP u poslaničkoj grupi EPP (Evropska narodna partija) dogovoreno da se traže dvja izvjestilačka mjesta, za Srbiju i BiH.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana su nam važne ali smo smatrali da je iz različithi razloga važno da se koncentrišemo na ove dvije zemlje." dodao je on.

Preda smatra da je BIH suočena sa mnogim izazovima na putu ka EU a da je jedan od najvažnijih borba protiv korupcije.

Na pitanje šta smatra naročito značajnim za dalju integraciju cijelog regiona Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da tu postoje dva glavna pitanja i da su ona zapravo povezana.

"Za napredak u integracijama cijelog regiona potrebni su nam dobrosusjedski odnosi i pomirenje. Kako da napredujemo ka Evropi ako stare rane nisu zaliječene, a tenzije i dalje postoje" upitao je on podsjećajući da je pomirenje od početka u središtu evropske integracije.

Iz te prespektive treba pozdraviti skorašnje inicijative Evropske komisije o međupovezanosti agende za Zapadni Balkan, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Za Jakovcica

25.06.2015 09:56

Taj Jakovcic je s pravom zatrazio rezoluciju o Srebrenici, ali se prvo morao sjetiti da zatrazi i rezoluciju za Jasenovac i Oluju, posto su se ti zlocini dogodili u njegovoj kuci.

ODGOVORITE
Name

Interesantno

25.06.2015 12:30

Kad neko kaže "ja podržavam rezoluciju o Srebrenici, ali tražim i rezoluciju za Jasenovac, Oluju, itd.." govori puno o njemu, ali kad neko na tu konstataciju "lupa" minuse, govori i previše o tome ko te minuse "lupa", odnosno o tome: ko smo, šta smo i kakvi smo. NA NAŠU ŽALOST, POMOĆI NAM NEMA

Name

Partizani

25.06.2015 13:37

Upravu si Srbija i Srbi sebi nisu smjeli dozvoliti Srebrenicu jer su i sami prezivjeli Zlocin i Genocid u Jasenovcu. Srebrenica je Srpska sramota.

Name

silva

25.06.2015 10:09

Baja uvelike prodaje elektroprivredu zivi bili...

ODGOVORITE
Name

Serafim

25.06.2015 10:16

Nemojte pogresno da me reazumijete ako ovako nastavite bice jos Srebrenica, bice mnogo vise nego sto ljudski um na ovim prostorima, moze u ovim teskim i tuznim danima da zamisli, pamet u glavu mrtvi zive sa mrtvima a zivi zive sa zivima.

ODGOVORITE
Name

NiH

25.06.2015 11:17

Zato je Srbija potpisala da Kosovo dobije pozivni broj, nesto sto samo drzave mogu dobiti. Meni se cini da ce ovo koristiti da ucjenjuj. Kad Dodik bude nesto osporio ovi ce ovo iz ladice ponovo na sto i sve taako dok ne urade ono sto su naumili.

ODGOVORITE