Бањалука: Неисправна вода на купалиштима

Вода за купање на шест градских купалишта на ријекама Врбас и Врбања је микробиолошки неисправна, показали су налази Института за јавно здравство Бањалука.

Република Српска 25.06.2015 | 11:18
Бањалука: Неисправна вода на купалиштима

Како су објаснили у Одјељењу за инспекцијске послове града, вода за купање је неисправна на купалиштима-плажама Ситари, Абација, Зелена, Борик, Зелени вир и Жути мост. Са свих купалишта са којих су узети узорци вода за купање је исправна само на плажи Слап.

- Код свих шест неисправних узорака у питању је фекално загађење, које утиче на здравље купача, изазивајући хидричну епидемију - рекли су у овом одјељењу.

Нагласили су да су у води на купалиштима Абација, Зелена, Борик, Зелени вир и Жути мост изоловане бактерије које се налазе у површинским водама, пете класе квалитета, а које су нарочито штетне по здравље купача.

- Наведена фекална загађења су вјероватно драстично повишена због колектора отпадних вода, које се излијевају у непосредној близини купалишта. Као и до сада, неисправни су били сви узорци у чијој се близини или узводно излијевају отпадне воде, што је и у случају купалишта на Врбањи, односно Зелени вир и Жути мост - објаснили су у Одјељењу.

Из инспекције упозоравају грађане да воду за купање користе на властиту одговорност, те да ће, с обзиром на чињеницу да су табле са натписима о неисправности воде биле уклањане или уништаване, убудуће о неисправности воде на купалиштима јавност бити обавјештавана путем медија.

Бањалучанин Перо Милићевић каже да се већ годинама прича да је вода загађена, али да га то не спречава да се и даље купа у Врбасу.

- Ранијих година су биле постављене и табле са упозорењем, али не плашим се да би купање у Врбасу могло угрозити моје здравље. Не обазирем се на упозорење, јер мислим да је ова вода загађена још од рата. Осим тога, још нисам чуо да је некоме нашкодила - рекао је Милићевић, који вјерује да се ће, упркос налазима Института, већина грађана и даље купати на ријеци.

Међутим, има и оних који не желе да ризикују.

- На Врбасу и Врбањи се не купам годинама. Некад дођем само да се сунчам, иначе идем на базен, гдје је вода колико-толико провјерена - казала је Јелена Шкорић.

Спасилачка служба
Од седам уређених плажа на подручју града ни на једној нема спасилачке службе.

Из Градске управе истичу да су ранијих година из буџета града издвајали одређена средства за спасиоце на Абацији, али да ове године за то немају новца.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дивља јабука

25.06.2015 09:46

А у "Аквани" је исправна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

др.бутозан

25.06.2015 10:40

Најисправнија..јавља ртрс,преноси срна...хахаха

Name

Игор

25.06.2015 11:03

И код Митка хахахаха, испирање мозга

Name

ЖИКА Ж

25.06.2015 13:05

АКО НСРС БУДЕ ГЛАСАЛА МОЖДА БУДЕ И ИСПРАВНА!?

ОДГОВОРИТЕ