Banjaluka: Neispravna voda na kupalištima

Voda za kupanje na šest gradskih kupališta na rijekama Vrbas i Vrbanja je mikrobiološki neispravna, pokazali su nalazi Instituta za javno zdravstvo Banjaluka.

Republika Srpska 25.06.2015 | 11:18
Banjaluka: Neispravna voda na kupalištima

Kako su objasnili u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada, voda za kupanje je neispravna na kupalištima-plažama Sitari, Abacija, Zelena, Borik, Zeleni vir i Žuti most. Sa svih kupališta sa kojih su uzeti uzorci voda za kupanje je ispravna samo na plaži Slap.

- Kod svih šest neispravnih uzoraka u pitanju je fekalno zagađenje, koje utiče na zdravlje kupača, izazivajući hidričnu epidemiju - rekli su u ovom odjeljenju.

Naglasili su da su u vodi na kupalištima Abacija, Zelena, Borik, Zeleni vir i Žuti most izolovane bakterije koje se nalaze u površinskim vodama, pete klase kvaliteta, a koje su naročito štetne po zdravlje kupača.

- Navedena fekalna zagađenja su vjerovatno drastično povišena zbog kolektora otpadnih voda, koje se izlijevaju u neposrednoj blizini kupališta. Kao i do sada, neispravni su bili svi uzorci u čijoj se blizini ili uzvodno izlijevaju otpadne vode, što je i u slučaju kupališta na Vrbanji, odnosno Zeleni vir i Žuti most - objasnili su u Odjeljenju.

Iz inspekcije upozoravaju građane da vodu za kupanje koriste na vlastitu odgovornost, te da će, s obzirom na činjenicu da su table sa natpisima o neispravnosti vode bile uklanjane ili uništavane, ubuduće o neispravnosti vode na kupalištima javnost biti obavještavana putem medija.

Banjalučanin Pero Milićević kaže da se već godinama priča da je voda zagađena, ali da ga to ne sprečava da se i dalje kupa u Vrbasu.

- Ranijih godina su bile postavljene i table sa upozorenjem, ali ne plašim se da bi kupanje u Vrbasu moglo ugroziti moje zdravlje. Ne obazirem se na upozorenje, jer mislim da je ova voda zagađena još od rata. Osim toga, još nisam čuo da je nekome naškodila - rekao je Milićević, koji vjeruje da se će, uprkos nalazima Instituta, većina građana i dalje kupati na rijeci.

Međutim, ima i onih koji ne žele da rizikuju.

- Na Vrbasu i Vrbanji se ne kupam godinama. Nekad dođem samo da se sunčam, inače idem na bazen, gdje je voda koliko-toliko provjerena - kazala je Jelena Škorić.

Spasilačka služba
Od sedam uređenih plaža na području grada ni na jednoj nema spasilačke službe.

Iz Gradske uprave ističu da su ranijih godina iz budžeta grada izdvajali određena sredstva za spasioce na Abaciji, ali da ove godine za to nemaju novca.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

25.06.2015 09:46

A u "Akvani" je ispravna?

ODGOVORITE
Name

dr.butozan

25.06.2015 10:40

Najispravnija..javlja rtrs,prenosi srna...hahaha

Name

Igor

25.06.2015 11:03

I kod Mitka hahahaha, ispiranje mozga

Name

ŽIKA Ž

25.06.2015 13:05

AKO NSRS BUDE GLASALA MOŽDA BUDE I ISPRAVNA!?

ODGOVORITE