Французи дозволили прискушкивање грађана без ограничења

Француска Национална скупштина усвојила је контроверзни закон о активностима специјалних служби, који омогућава властима да прате комуникацију грађана.

Свијет 25.06.2015 | 10:32
Французи дозволили прискушкивање грађана без ограничења

Закон је донет истог дана када су документи које је обнародовао "Викиликс" изазвали пометњу због америчког шпијунирања француских лидера.

Законом се специјалним службама дају широка овлашћења за праћење грађана, тако да ће, између осталог, новим прописима службе добијати на захтев персоналне податке грађана од интернет-провајдера и оператера мобилне телефоније, а без одобрења суда прислушкиваће разговоре и пратити комуникацију особа сумњивих за повезаност с тероризмом, преноси АФП.

Обавештајне службе имаће право на постављање камера и прислушних уређаја у приватне куће и станове, као и прикључење на компјутере "у реалном времену".

Такође, власти ће моћи да држе снимке месец дана, а податке о контактима пет година.

Закон уређује циљеве и задатке специјалних служби, утврђује правила и процедуре коришћења различитих техничких средстава за прикупљање података, и попуњава низ празнина у постојећим законима, донетим пре ширења интернета и комуникације мобилним телефонима, будући да је претходни закон усвојен 1991. године и значајно је застарео.

Иако је већина свих посланичких група и левице и деснице гласала "за", противника закона било је у свим партијама, навео је АФП, додајући да је закон критиковала и организација за заштиту људских права "Амнести интернешнел", истичући да се њиме Француска приближава "држави-надзорнику".

Како би ублажио дебату поводом закона, председник Франсоа Оланд најавио је да ће после усвајања тражити ескпертизу Уставног већа, у ком случају би ступио на снагу после експертизе и након што га председник одобри.

Посланици су о закону гласали мање од 24 сата након обелодањивања Викиликсове информације да су специјалне службе САД дуже времена, између 2006. и 2012, прислушкивали телефонске разговоре три последња председника Француске - Жака Ширака, Николе Саркозија и Франсоа Оланда, што је изазвало дипломатске препирке између две земље.

Закон је добио подршку после терористичког напада џихадиста у јануару на редакцију сатиричног часописа "Шарли ебдо" (Цхарлие Хебдо), када је за три дана погинуло 17 особа.

АФП наводи да је Француска и даље у стању повећане приправности и да се труди да прати стотине младих муслимана који одлазе да се боре на страни џихадиста у Сирији и Ираку, као и да контролишу потенцијалне нападе у земљи.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ја

25.06.2015 15:29

Какве везе има с постеним и радним народом?

ОДГОВОРИТЕ