Службеник "дигао" штедњу клијената

Више од 40 штедиша Кредитне банке Марибор из Лазаревца тврди да је оштећено. Процењује се да је радник КБМ ојадио грађане и фирме за око 500.000 евра.

Свијет 24.06.2015 | 22:59
Службеник "дигао" штедњу клијената

 

ВИШЕ од 40 грађана из Лазаревца који су поверили своју динарску и девизну штедњу Кредитној банци Марибор из Крагујевца не може већ три месеца да дође до свог новца. Наиме, службеник ове банке, како тврде штедише, покрао је око пола милиона евра депозита грађана и фирми, тако што је фалсификовао њихове потписе и подизао улоге. Међутим, док се поступак не оконча, они не могу до својих пара. Неки од штедиша морају да доказују да нису "скидали" новац са рачуна, а процедура се отегла.

Оштећени грађани жалили су се и Народној банци Србије. Поступак је застао код медијације, односно нагодбе између клијената и банке, јер Кредитна банка Марибор не жели да учествује у овом поступку. Свака даља жалба само одлаже муке штедиша.

- Обраћали смо се и Народној банци Србије и држави, а пре свега банци код које смо положили свој новац - каже Милован Старчевић (65), штедиша из Лазаревца. - Већ трећи месец се - ништа не догађа. Кад одемо у банку, не дају ми никакав одговор. Имам штедну књижицу и мислим да је то довољан доказ да сам штедиша, јер кад сам улагао новац, њу сам добио као потврду за положене динаре и девизе. Банка, међутим, одбија да нам исплати улоге, а држава не може да нас намири, јер банка није пропала, већ добро ради. Више не знамо коме да се обратимо...

Како каже Старчевић, његова породица живи од те штедње. Он је тежак плућни болесник. Брине о оцу од 90 година, болесној мајци која је неку годину млађа, као и о свастици која не може да се сама стара о себи.

- Службеник који је приведен полицији је испричао како је крао и ко му је помагао, а након тога је пуштен да се брани са слободе. Затим је преиначио изјаву како је, у ствари, био натеран да призна пљачку. Банка нам не нуди никакво решење, немамо информацију када ћемо добити бар део новца. Ја сам пензионер, а новац ми је послала фамилија из иностранства да одржавам породицу и себе. Са својом пензијом не могу да преживим, а новац ми "лежи" у Кредитној банци Марибор.

Како каже Старчевић, неки адвокати му саветују да тужи службеника који је проневерио његов новац.

- Па шта ја имам са њим. Нисам ја појединцу дао новац на чување, него банци. Ако тужим банку, то ће да траје, не знам да ли ћу доживети пресуду. А и за тужбу ми треба новца. Писао сам и Министарству финансија, али су ми одговорили да нису надлежни. Вратили ми писмо на мој трошак.

Из кабинета директорке Кредитне банке Марибор из Крагујевца добили смо објашњење у коме се наводи да су "интерном контролом пословања банке утврђене нерегуларности у пословању експозитуре у Лазаревцу, о чему су обавештени и надлежни државни органи".

- Стручне службе Министарства унутрашњих послова, на позив банке, раде на случају и очекујемо да истрага брзо утврди све појединости у злоупотреби службеног положаја у тој експозитури, као и појединачну одговорност запослених - наводе у КБМ. - Мали број оштећених клијената КБМ банке у тој експозитури никако неће трпети било какву штету и банка ће испоштовати све преузете обавезе према њима. То подразумева да ће бити у потпуности обештећени чим надлежни органи заврше истражни процес и утврде причињену штету. Очекујемо да ће то бити ускоро.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брод

24.06.2015 21:12

Угледао се човјек на стање у Бобар банци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонд

25.06.2015 14:43

Ма да до јуце им нису требале паре,а сад од једном сви болесни, гладни,голи, боси...па сто сте ороцавали кад вам требају за свакодневну потросњу?

ОДГОВОРИТЕ