Službenik "digao" štednju klijenata

Više od 40 štediša Kreditne banke Maribor iz Lazarevca tvrdi da je oštećeno. Procenjuje se da je radnik KBM ojadio građane i firme za oko 500.000 evra.

Svijet 24.06.2015 | 22:59
Službenik "digao" štednju klijenata

 

VIŠE od 40 građana iz Lazarevca koji su poverili svoju dinarsku i deviznu štednju Kreditnoj banci Maribor iz Kragujevca ne može već tri meseca da dođe do svog novca. Naime, službenik ove banke, kako tvrde štediše, pokrao je oko pola miliona evra depozita građana i firmi, tako što je falsifikovao njihove potpise i podizao uloge. Međutim, dok se postupak ne okonča, oni ne mogu do svojih para. Neki od štediša moraju da dokazuju da nisu "skidali" novac sa računa, a procedura se otegla.

Oštećeni građani žalili su se i Narodnoj banci Srbije. Postupak je zastao kod medijacije, odnosno nagodbe između klijenata i banke, jer Kreditna banka Maribor ne želi da učestvuje u ovom postupku. Svaka dalja žalba samo odlaže muke štediša.

- Obraćali smo se i Narodnoj banci Srbije i državi, a pre svega banci kod koje smo položili svoj novac - kaže Milovan Starčević (65), štediša iz Lazarevca. - Već treći mesec se - ništa ne događa. Kad odemo u banku, ne daju mi nikakav odgovor. Imam štednu knjižicu i mislim da je to dovoljan dokaz da sam štediša, jer kad sam ulagao novac, nju sam dobio kao potvrdu za položene dinare i devize. Banka, međutim, odbija da nam isplati uloge, a država ne može da nas namiri, jer banka nije propala, već dobro radi. Više ne znamo kome da se obratimo...

Kako kaže Starčević, njegova porodica živi od te štednje. On je težak plućni bolesnik. Brine o ocu od 90 godina, bolesnoj majci koja je neku godinu mlađa, kao i o svastici koja ne može da se sama stara o sebi.

- Službenik koji je priveden policiji je ispričao kako je krao i ko mu je pomagao, a nakon toga je pušten da se brani sa slobode. Zatim je preinačio izjavu kako je, u stvari, bio nateran da prizna pljačku. Banka nam ne nudi nikakvo rešenje, nemamo informaciju kada ćemo dobiti bar deo novca. Ja sam penzioner, a novac mi je poslala familija iz inostranstva da održavam porodicu i sebe. Sa svojom penzijom ne mogu da preživim, a novac mi "leži" u Kreditnoj banci Maribor.

Kako kaže Starčević, neki advokati mu savetuju da tuži službenika koji je proneverio njegov novac.

- Pa šta ja imam sa njim. Nisam ja pojedincu dao novac na čuvanje, nego banci. Ako tužim banku, to će da traje, ne znam da li ću doživeti presudu. A i za tužbu mi treba novca. Pisao sam i Ministarstvu finansija, ali su mi odgovorili da nisu nadležni. Vratili mi pismo na moj trošak.

Iz kabineta direktorke Kreditne banke Maribor iz Kragujevca dobili smo objašnjenje u kome se navodi da su "internom kontrolom poslovanja banke utvrđene neregularnosti u poslovanju ekspoziture u Lazarevcu, o čemu su obavešteni i nadležni državni organi".

- Stručne službe Ministarstva unutrašnjih poslova, na poziv banke, rade na slučaju i očekujemo da istraga brzo utvrdi sve pojedinosti u zloupotrebi službenog položaja u toj ekspozituri, kao i pojedinačnu odgovornost zaposlenih - navode u KBM. - Mali broj oštećenih klijenata KBM banke u toj ekspozituri nikako neće trpeti bilo kakvu štetu i banka će ispoštovati sve preuzete obaveze prema njima. To podrazumeva da će biti u potpunosti obeštećeni čim nadležni organi završe istražni proces i utvrde pričinjenu štetu. Očekujemo da će to biti uskoro.

(Večernje novosti)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brod

24.06.2015 21:12

Ugledao se čovjek na stanje u Bobar banci.

ODGOVORITE
Name

Bond

25.06.2015 14:43

Ma da do juce im nisu trebale pare,a sad od jednom svi bolesni, gladni,goli, bosi...pa sto ste orocavali kad vam trebaju za svakodnevnu potrosnju?

ODGOVORITE