Анализа: Предности и мане српских клубова пред евро-окршаје

Црвена звезда, Партизан, Чукарички и Војводина. Ова четири клуба ће ове године бранити боје Србије на европској сцени и покушати коначно да остваре неки запаженији успех, још од давне 1991. године, када су црвено-бели освојили Лигу шампиона.

Фудбал 26.06.2015 | 00:00
Анализа: Предности и мане српских клубова пред евро-окршаје

ФК Партизан - квалификације за Лигу шампиона

Кључни играчи: Андрија Живковић, Иван Шапоњић, Валери Божинов, Немања Којић

Могући одласци: Андрија Живковић, Иван Шапоњић

Врлине Партизана: Брзи контра-напади, јака средина терена

Мане Дила Горија: Неорганизованост, неискуство

Када је реч о фудбалским карактеристикама, главни ослонци "парног ваљка" су Андрија Живковић и Иван Шапоњић, који стижу изузетно уморни од освајања светског злата на Новом Зеланду и питање је колико ће успети да се опораве до првог меча који се игра у нашој престоници 14-ог или 15-ог јула. Партизан је довео нападача са великим европским искуством, Валерија Божинова, који ће вероватно бити у тандему у нападу са Иваном Шапоњићем или Немањом Којићем.

Дила Гори је свој највећи успех на евросцени у клупској историји остварила у сезонама 2012/13 и 2013/14, када је испадала у првој рунди званичног дела Лиге Европе од португалског Маритима, односно Рапида из Беча. Тренер Диле Уча Сосиашвили има свега 26. година и већ је после прве сезоне освојио први трофеј. До скоро је за њега наступао српски дефанзивац, Славко Марић, који је српској јавности открио:

"Мој сада већ бивши клуб, је веома недисциплинован и да нема снаге да трчи пуних 90 минута против клуба као што је Партизан. Још једна од предности српског шампиона је што Дила никада није играла пред више од 2-3 хиљаде навијача у грузијском првенству, па нису навикли на атмосферу на коју могу да наиђу у Београду." Дила је пред почетак европског пута потписала грузијског репрезентативног дефанзивца Гиоргија Новаловског, а пристигао је и полушпиц из Зестафонија, Гиорги Илуридзе.

Вредности тимова:

ФК Партизан 24,5 милиона евра

ФЦ Дила Гори 4,6 милиона евра

ФК Црвена звезда - квалификације за Лигу Европе

Кључни играчи: Предраг Рајковић, Марко Грујић, Лука Јовић, Вукашин Јовановић, Саво Павићевић, Гроф Божовић

Могући одласци: Лука Јовић, Предраг Рајковић

Предности Звезде: Млада екипа жељна доказивања

Мане Каирата: Историја пораза против Звезде

Другопласирана екипа у шампионату минуле сезоне, Црвена звезда, састаће се са казахстанским представником Каиратом у првом колу квалификација за Лигу Европе. Највеће појачање сигурно ће бити на клупи вицепрвака, Миодраг "Гроф" Божовић, који ће бити награђен од стране управе са 100.000 евра, уколико успе да се пласира у Лигу Европе.

Гроф Божовић је већ изјавио жељу како жели повратнике Николу Жигића и Милоша Красића, али би волео да освежи екипу и са Славуљубом Срнићем из Чуке и Мијатом Гаћиновићем из Воше, док је на стадион Рајко Митић већ стигао Зоран Рендулић

Звездин и њен противник казахстански Каират, већ имају историју сусрета. Они су се већ срели у квалификационој рунди старе верзије УЕФА купа 2002. године, када су Београђани славили укупним резултатом 5:0. Жарко Марковић, који је прошао све омладинске селекције управо Црвене звезде игра за казахстански тим и поручује: "Биће нам тешко у Београду. Чекају нас велики стадион и најбољи навијачи у Европи, а ту је и Гроф Божовић. Имамо 50/50 шансе."

Вредности тимова:

Црвена звезда 19,65 милиона евра

Каират Алматy 10 милиона евра

Коментари / 0

Оставите коментар