Analiza: Prednosti i mane srpskih klubova pred evro-okršaje

Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Vojvodina. Ova četiri kluba će ove godine braniti boje Srbije na evropskoj sceni i pokušati konačno da ostvare neki zapaženiji uspeh, još od davne 1991. godine, kada su crveno-beli osvojili Ligu šampiona.

Fudbal 26.06.2015 | 00:00
Analiza: Prednosti i mane srpskih klubova pred evro-okršaje

FK Partizan - kvalifikacije za Ligu šampiona

Ključni igrači: Andrija Živković, Ivan Šaponjić, Valeri Božinov, Nemanja Kojić

Mogući odlasci: Andrija Živković, Ivan Šaponjić

Vrline Partizana: Brzi kontra-napadi, jaka sredina terena

Mane Dila Gorija: Neorganizovanost, neiskustvo

Kada je reč o fudbalskim karakteristikama, glavni oslonci "parnog valjka" su Andrija Živković i Ivan Šaponjić, koji stižu izuzetno umorni od osvajanja svetskog zlata na Novom Zelandu i pitanje je koliko će uspeti da se oporave do prvog meča koji se igra u našoj prestonici 14-og ili 15-og jula. Partizan je doveo napadača sa velikim evropskim iskustvom, Valerija Božinova, koji će verovatno biti u tandemu u napadu sa Ivanom Šaponjićem ili Nemanjom Kojićem.

Dila Gori je svoj najveći uspeh na evrosceni u klupskoj istoriji ostvarila u sezonama 2012/13 i 2013/14, kada je ispadala u prvoj rundi zvaničnog dela Lige Evrope od portugalskog Maritima, odnosno Rapida iz Beča. Trener Dile Uča Sosiašvili ima svega 26. godina i već je posle prve sezone osvojio prvi trofej. Do skoro je za njega nastupao srpski defanzivac, Slavko Marić, koji je srpskoj javnosti otkrio:

"Moj sada već bivši klub, je veoma nedisciplinovan i da nema snage da trči punih 90 minuta protiv kluba kao što je Partizan. Još jedna od prednosti srpskog šampiona je što Dila nikada nije igrala pred više od 2-3 hiljade navijača u gruzijskom prvenstvu, pa nisu navikli na atmosferu na koju mogu da naiđu u Beogradu." Dila je pred početak evropskog puta potpisala gruzijskog reprezentativnog defanzivca Giorgija Novalovskog, a pristigao je i polušpic iz Zestafonija, Giorgi Iluridze.

Vrednosti timova:

FK Partizan 24,5 miliona evra

FC Dila Gori 4,6 miliona evra

FK Crvena zvezda - kvalifikacije za Ligu Evrope

Ključni igrači: Predrag Rajković, Marko Grujić, Luka Jović, Vukašin Jovanović, Savo Pavićević, Grof Božović

Mogući odlasci: Luka Jović, Predrag Rajković

Prednosti Zvezde: Mlada ekipa željna dokazivanja

Mane Kairata: Istorija poraza protiv Zvezde

Drugoplasirana ekipa u šampionatu minule sezone, Crvena zvezda, sastaće se sa kazahstanskim predstavnikom Kairatom u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Najveće pojačanje sigurno će biti na klupi viceprvaka, Miodrag "Grof" Božović, koji će biti nagrađen od strane uprave sa 100.000 evra, ukoliko uspe da se plasira u Ligu Evrope.

Grof Božović je već izjavio želju kako želi povratnike Nikolu Žigića i Miloša Krasića, ali bi voleo da osveži ekipu i sa Slavuljubom Srnićem iz Čuke i Mijatom Gaćinovićem iz Voše, dok je na stadion Rajko Mitić već stigao Zoran Rendulić

Zvezdin i njen protivnik kazahstanski Kairat, već imaju istoriju susreta. Oni su se već sreli u kvalifikacionoj rundi stare verzije UEFA kupa 2002. godine, kada su Beograđani slavili ukupnim rezultatom 5:0. Žarko Marković, koji je prošao sve omladinske selekcije upravo Crvene zvezde igra za kazahstanski tim i poručuje: "Biće nam teško u Beogradu. Čekaju nas veliki stadion i najbolji navijači u Evropi, a tu je i Grof Božović. Imamo 50/50 šanse."

Vrednosti timova:

Crvena zvezda 19,65 miliona evra

Kairat Almaty 10 miliona evra

Komentari / 0

Ostavite komentar