Обама Оланду: Нећемо вас више прислушкивати

Француски председник Франсоа Оланд саопштио је да је разговарао са председником САД Бараком Обамом о наводима о америчком прислушкивању француских лидера.

Свијет 24.06.2015 | 18:58
Обама Оланду: Нећемо вас више прислушкивати

Он је навео да је Обама поновио обећање да ће се престати са тактикама шпијунирања "неприхватљивим међу савезницима".

"Председник Обама је поновио недвосмислено своју чврсту посвећеност...да се оконча са праксом која се можда одигравала у прошлости и која се сматра неприхватљивом међу савезницима", наводи се у саопштењу канцеларије француског председника.

Обама и Оланд су у телефонском разговору говорили о "принципима који треба да управљају односима између савезника у домену обавештајних (активности)", стоји у саопштењу, пренеле су агенције.

У саопштењу се додаје да ће француски обавештајни званичници отпутовати ускоро у Вашингтон како би се ојачала сарадња између две државе.

Викиликс је у уторак увече објавио документа означена као "Топ сикрет" према којима су америчке безбедносне службе шпијунирале Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег председника Оланда, у периоду од 2006. до 2012, тако што су прислушкивали њихове телефонске разговоре и пресретали њихову електонску (е-маил) преписку.

Бела кућа није коментарисала раније активности, али је саопштила да Оландови разговори нису били мета и да то неће бити у будућности.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Постено

24.06.2015 22:29

Нико није луд да не осјети ехо у слусалици.

ОДГОВОРИТЕ