Obama Olandu: Nećemo vas više prisluškivati

Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da je razgovarao sa predsednikom SAD Barakom Obamom o navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera.

Svijet 24.06.2015 | 18:58
Obama Olandu: Nećemo vas više prisluškivati

On je naveo da je Obama ponovio obećanje da će se prestati sa taktikama špijuniranja "neprihvatljivim među saveznicima".

"Predsednik Obama je ponovio nedvosmisleno svoju čvrstu posvećenost...da se okonča sa praksom koja se možda odigravala u prošlosti i koja se smatra neprihvatljivom među saveznicima", navodi se u saopštenju kancelarije francuskog predsednika.

Obama i Oland su u telefonskom razgovoru govorili o "principima koji treba da upravljaju odnosima između saveznika u domenu obaveštajnih (aktivnosti)", stoji u saopštenju, prenele su agencije.

U saopštenju se dodaje da će francuski obaveštajni zvaničnici otputovati uskoro u Vašington kako bi se ojačala saradnja između dve države.

Vikiliks je u utorak uveče objavio dokumenta označena kao "Top sikret" prema kojima su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsednika Olanda, u periodu od 2006. do 2012, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Bela kuća nije komentarisala ranije aktivnosti, ali je saopštila da Olandovi razgovori nisu bili meta i da to neće biti u budućnosti.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Posteno

24.06.2015 22:29

Niko nije lud da ne osjeti eho u slusalici.

ODGOVORITE