Изостао "пољубац" Ципраса и Јункера

Грчка делегација је стигла на преговоре у Бриселу, али овог пута није било срдачног поздрава Алексиса Ципраса са шефом ЕК Жан-Клодом Јункером пред камерама.

Свијет 24.06.2015 | 22:58
Изостао "пољубац" Ципраса и Јункера

Јункер је познат по томе да своје госте дочекује уз осмех, загрљајем, снажним тапшањем по леђима, па чак и пољупцем и "тапшањем по образу".

Ипак, овог пута Ципрас и Јункер су се сликали испред застава само уз кратко руковање и осмех, без коментара, а грчки премијер је новинарима само кратко рекао "здраво". Убрзо је и искључен и видео пренос из ЕК.

Ципрас је стигао у Брисел само неколико сати након што је објавио да кредитори нису прихватили предлоге Грчке изнете у понедељак, што је оценио као преседан и у оштрој изјави рекао да кредитори "или не желе договор или раде за неке посебне интересе у Грчкој".

Како су незванично навели грчки званичници, он је ту пре свега мислио на представнике ММФ.

Састанци представника ЕУ, ЕЦБ, ММФ и Еврогрупе су почели и пре Ципрасовог доласка, а вести објављене од јутрос су пољуљале наду у брзо решење кризе.

Подсетимо, нови грчки предлози су предати у понедељак и тада се чинило да ће до краја недеље бити постигнут договор, а јутрос је и министар финансија Грчке Јанис Варуфакис рекао да се нада да је ово "последња фаза преговора".

Ипак, неки извори наводе да између две стране и даље постоји велики јаз, да су кредитори незадовољни због намере Грчке да "не испуни све што је обећала у понедељак", док је први човек Еврогрупе Јерен Дијселбом рекао да је пред свима и даље "велики посао".

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

децко

25.06.2015 00:03

Кога је брига за Грцку, пре 7 година имали су веце пензије од свега, у еурозону су преко лазних документа са прицом да су напредни, нек иду збогом, неце недостајати, али дугове це палатити крвљу, бубрезима, прастања висе нема, нико не праста ни пријатељ пријатељу.

ОДГОВОРИТЕ