Izostao "poljubac" Ciprasa i Junkera

Grčka delegacija je stigla na pregovore u Briselu, ali ovog puta nije bilo srdačnog pozdrava Aleksisa Ciprasa sa šefom EK Žan-Klodom Junkerom pred kamerama.

Svijet 24.06.2015 | 22:58
Izostao "poljubac" Ciprasa i Junkera

Junker je poznat po tome da svoje goste dočekuje uz osmeh, zagrljajem, snažnim tapšanjem po leđima, pa čak i poljupcem i "tapšanjem po obrazu".

Ipak, ovog puta Cipras i Junker su se slikali ispred zastava samo uz kratko rukovanje i osmeh, bez komentara, a grčki premijer je novinarima samo kratko rekao "zdravo". Ubrzo je i isključen i video prenos iz EK.

Cipras je stigao u Brisel samo nekoliko sati nakon što je objavio da kreditori nisu prihvatili predloge Grčke iznete u ponedeljak, što je ocenio kao presedan i u oštroj izjavi rekao da kreditori "ili ne žele dogovor ili rade za neke posebne interese u Grčkoj".

Kako su nezvanično naveli grčki zvaničnici, on je tu pre svega mislio na predstavnike MMF.

Sastanci predstavnika EU, ECB, MMF i Evrogrupe su počeli i pre Ciprasovog dolaska, a vesti objavljene od jutros su poljuljale nadu u brzo rešenje krize.

Podsetimo, novi grčki predlozi su predati u ponedeljak i tada se činilo da će do kraja nedelje biti postignut dogovor, a jutros je i ministar finansija Grčke Janis Varufakis rekao da se nada da je ovo "poslednja faza pregovora".

Ipak, neki izvori navode da između dve strane i dalje postoji veliki jaz, da su kreditori nezadovoljni zbog namere Grčke da "ne ispuni sve što je obećala u ponedeljak", dok je prvi čovek Evrogrupe Jeren Dijselbom rekao da je pred svima i dalje "veliki posao".

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

decko

25.06.2015 00:03

Koga je briga za Grcku, pre 7 godina imali su vece penzije od svega, u eurozonu su preko laznih dokumenta sa pricom da su napredni, nek idu zbogom, nece nedostajati, ali dugove ce palatiti krvlju, bubrezima, prastanja vise nema, niko ne prasta ni prijatelj prijatelju.

ODGOVORITE