Анализа: Зашто је Сале ''прецртао'' Мачвана?

Ако је процењено да је боље да се Никола Јокић посвети путу у Денвер и каријери у НБА лиги, да Стефан Бирчевић и Василије Мицић нису у најбољој форми, да су можда и очекивано изостављени Ђорђе Мајсторовић и Раде Загорац, зашто је са списка репрезентативаца Србије отпао МВП финала српског шампионата Милан Мачван?

Кошарка 25.06.2015 | 00:00
Анализа: Зашто је Сале ''прецртао'' Мачвана?

Један од најбољих, а вероватно и најбољи, играч Партизана не уклапа се у концепцију селектора "орлова" Александра Ђорђевића, највише због година и истрошености, а већ установљено је да је склон повредама.

Ипак, јасно је да је Мачван био кошаркаш који је носио екипу Партизана на својим леђима и давао наду да ће црно-бели имати шта да кажу у финалу против Црвене звезде.

На крају, он је био МВП и поред тога што је бивши шампион предао титулу вечитом ривалу.

Сале није хтео да га излаже припремама које трају два и по месеца, а тек онда да му се захвали на услугама. Мачван је један од играча који су дали много за националну селекцију, показали се у најбољем светлу, али неће путовати на овогодишње издање Евробаскета.

Његову позицију ће попуњавати капитен Црвене звезде Лука Митровић, стена Фенербахчеа Немања Бјелица и кошаркаш Галатасараја Зоран Ерцег.

Што се тиче осталих, Јокић је звезда у успону и велико је питање колико би могао да се посвети себи и већ заказаном путу за НБА лигу. Селектор је проценио да би тај дијамант тек требало да се обруши, па је сходно томе његов посао препуштен искуснијима.

Бирчевић и Мицић су далеко од добре форме, тако да је, мање-више, јасно зашто су баш они морали да отпадну са веома јаког селекторовг списка.

Чини се да Мајсторовић и Загорац, иако имају велики потенцијал, морају још доказују како би "укопали" своје место у националном тиму.

Нови, скраћени списак Салета Ђорђевића броји 18 играча.

Ко је Милан Мачван?
Рођен 16. новембра 1989. године у Вуковару, Милан Мачван је наступао за јуниорски тим ФМП-а, а први професионални уговор је потписао 2007. године са Хемофармом, у коме је провео три сезоне. На НБА Драфту 2011. године као 54. пик у другој рунди, изабран је од стране Кливленда. Добио је престижно признање "Звезда у успону" Еврокупа. Средином децембра 2010. потписао је петогодишњи уговор са Макабијем из Тел Авива, са којим је 2011. освојио је титулу првака Израела и национални Куп.

У сезони 2011/2012 играо је у Партизану, у склопу договора српског и израелског шампиона. Са црно-белима је тада, такође, освојио титулу државног првака и Куп Србије, а потом је две сезоне бранио боје турског Галатасараја са којим је 2013. године освојио и титулу првака Турске. У клуб из Хумске се вратио у окторбу 2014. године. Играо је за све селекције националног тим, освојивши притом пет медаља: 2007. је и са млађом јуниорском и са старијом јуниорском селекцијом (У-18 и У-19) био "златан", на У-18 првенству Европе и У-19 шампионату света, следеће, 2008. је злато освојио са младом репрезентацијом, па 2009. и на Универзијади, док је у сениорској конкуренцији био део изненађујућег успеха "орлова" на Еуробаскету 2009, када је освојено сребро.

Овај 25-годишњак, који је био најкориснији играч поменутог Светског првенства за јуниоре, а овог лета и МВП и најбољи стрелац финалне серије Кошаркашке Суперлиге (на три одиграна меча са Црвеном звездом Телеком сакупио је 65 индексних поена, постигао 46 поена и имао 33 скока, четири асистенције и 19 изнуђених фаулова), од 13. јула 2014. ожењен је Аном. Прошле године је, чувши за апел "Блица" да се народ одазове хуманитарној акцији студента Јована Симића који је сакупљао новац за лечење девојчице Нађе Новаковић - сам контактирао њене родитеље и уплатио им 20.000 евра.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

блрс

25.06.2015 01:46

Мацван има око 30 год, и склон је повредама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

25.06.2015 06:10

Мала деца знају да је податак о датуму рођења велика ЛАЖ! Из времена када су се због наступа у млађим категоријама шверцовали старији играчи (код њега су баш претерали)! Што се "прецртавања" са списка тиче никакво изненађење ко Салета иоле познаје и његову принципијелност. Наиме прошли изостанак из репке Мачван је "правдао" леђима мада су сви знали да је планирао женидбу и да му се није играло! Сада му је враћено и стављено до знања њему и свима осталим да нема погађања!!!

ОДГОВОРИТЕ