Analiza: Zašto je Sale ''precrtao'' Mačvana?

Ako je procenjeno da je bolje da se Nikola Jokić posveti putu u Denver i karijeri u NBA ligi, da Stefan Birčević i Vasilije Micić nisu u najboljoj formi, da su možda i očekivano izostavljeni Đorđe Majstorović i Rade Zagorac, zašto je sa spiska reprezentativaca Srbije otpao MVP finala srpskog šampionata Milan Mačvan?

Košarka 25.06.2015 | 00:00
Analiza: Zašto je Sale ''precrtao'' Mačvana?

Jedan od najboljih, a verovatno i najbolji, igrač Partizana ne uklapa se u koncepciju selektora "orlova" Aleksandra Đorđevića, najviše zbog godina i istrošenosti, a već ustanovljeno je da je sklon povredama.

Ipak, jasno je da je Mačvan bio košarkaš koji je nosio ekipu Partizana na svojim leđima i davao nadu da će crno-beli imati šta da kažu u finalu protiv Crvene zvezde.

Na kraju, on je bio MVP i pored toga što je bivši šampion predao titulu večitom rivalu.

Sale nije hteo da ga izlaže pripremama koje traju dva i po meseca, a tek onda da mu se zahvali na uslugama. Mačvan je jedan od igrača koji su dali mnogo za nacionalnu selekciju, pokazali se u najboljem svetlu, ali neće putovati na ovogodišnje izdanje Evrobasketa.

Njegovu poziciju će popunjavati kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović, stena Fenerbahčea Nemanja Bjelica i košarkaš Galatasaraja Zoran Erceg.

Što se tiče ostalih, Jokić je zvezda u usponu i veliko je pitanje koliko bi mogao da se posveti sebi i već zakazanom putu za NBA ligu. Selektor je procenio da bi taj dijamant tek trebalo da se obruši, pa je shodno tome njegov posao prepušten iskusnijima.

Birčević i Micić su daleko od dobre forme, tako da je, manje-više, jasno zašto su baš oni morali da otpadnu sa veoma jakog selektorovg spiska.

Čini se da Majstorović i Zagorac, iako imaju veliki potencijal, moraju još dokazuju kako bi "ukopali" svoje mesto u nacionalnom timu.

Novi, skraćeni spisak Saleta Đorđevića broji 18 igrača.

Ko je Milan Mačvan?
Rođen 16. novembra 1989. godine u Vukovaru, Milan Mačvan je nastupao za juniorski tim FMP-a, a prvi profesionalni ugovor je potpisao 2007. godine sa Hemofarmom, u kome je proveo tri sezone. Na NBA Draftu 2011. godine kao 54. pik u drugoj rundi, izabran je od strane Klivlenda. Dobio je prestižno priznanje "Zvezda u usponu" Evrokupa. Sredinom decembra 2010. potpisao je petogodišnji ugovor sa Makabijem iz Tel Aviva, sa kojim je 2011. osvojio je titulu prvaka Izraela i nacionalni Kup.

U sezoni 2011/2012 igrao je u Partizanu, u sklopu dogovora srpskog i izraelskog šampiona. Sa crno-belima je tada, takođe, osvojio titulu državnog prvaka i Kup Srbije, a potom je dve sezone branio boje turskog Galatasaraja sa kojim je 2013. godine osvojio i titulu prvaka Turske. U klub iz Humske se vratio u oktorbu 2014. godine. Igrao je za sve selekcije nacionalnog tim, osvojivši pritom pet medalja: 2007. je i sa mlađom juniorskom i sa starijom juniorskom selekcijom (U-18 i U-19) bio "zlatan", na U-18 prvenstvu Evrope i U-19 šampionatu sveta, sledeće, 2008. je zlato osvojio sa mladom reprezentacijom, pa 2009. i na Univerzijadi, dok je u seniorskoj konkurenciji bio deo iznenađujućeg uspeha "orlova" na Eurobasketu 2009, kada je osvojeno srebro.

Ovaj 25-godišnjak, koji je bio najkorisniji igrač pomenutog Svetskog prvenstva za juniore, a ovog leta i MVP i najbolji strelac finalne serije Košarkaške Superlige (na tri odigrana meča sa Crvenom zvezdom Telekom sakupio je 65 indeksnih poena, postigao 46 poena i imao 33 skoka, četiri asistencije i 19 iznuđenih faulova), od 13. jula 2014. oženjen je Anom. Prošle godine je, čuvši za apel "Blica" da se narod odazove humanitarnoj akciji studenta Jovana Simića koji je sakupljao novac za lečenje devojčice Nađe Novaković - sam kontaktirao njene roditelje i uplatio im 20.000 evra.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

blrs

25.06.2015 01:46

Macvan ima oko 30 god, i sklon je povredama.

ODGOVORITE
Name

Novica

25.06.2015 06:10

Mala deca znaju da je podatak o datumu rođenja velika LAŽ! Iz vremena kada su se zbog nastupa u mlađim kategorijama švercovali stariji igrači (kod njega su baš preterali)! Što se "precrtavanja" sa spiska tiče nikakvo iznenađenje ko Saleta iole poznaje i njegovu principijelnost. Naime prošli izostanak iz repke Mačvan je "pravdao" leđima mada su svi znali da je planirao ženidbu i da mu se nije igralo! Sada mu je vraćeno i stavljeno do znanja njemu i svima ostalim da nema pogađanja!!!

ODGOVORITE